Αποτελέσματα webinar της ΕΛΕΑΝΑ για το χρόνιο πόνο

Αποτελέσματα webinar της ΕΛΕΑΝΑ για το χρόνιο πόνο

Αποτελέσματα webinar της ΕΛΕΑΝΑ για το χρόνιο πόνο

  • Φυσική Δραστηριότητα & Άσκηση: Κομβικός ο ρόλος τους στο χρόνιο πόνο
  • To 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του
  • Απώτεροι στόχοι της κινητής υγείας είναι η ενδυνάμωση του ασθενή με περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες για τα θέματα υγείας που τον απασχολούν
  • Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας τους  στο Facebook και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Reckitt και ΒΙΑΝΕΞ.

Ο χρόνιος πόνος είναι μία επώδυνη κατάσταση και αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα στα περισσότερα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Μεταξύ άλλων, επηρεάζει τη γενικότερη κινητικότητα και σωματική λειτουργία του ατόμου και αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για φυσική δραστηριότητα και άσκηση. Η ενδεχόμενη όμως προαγωγή ενός υποκινητικού τρόπου ζωής, είναι μία κατάσταση που αποτελεί πλέον ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης χρόνιου πόνου, καρδιαγγειακού επεισοδίου και αιφνίδιου θανάτου ανέφερε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης , BSc,MSc,PhD, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Παν. Wolverhampton, UK, Διαπιστευμένος Λέκτορας, Παν.Derby, UK, καθηγητής, Μεσογειακό Κολλέγιο, Ελλάδα.

Η άσκηση, γίνεται αντιληπτή από πολλούς νοσούντες με χρόνιο πόνο ως μία έννοια που πρέπει να αποφεύγουν υπό τον φόβο δυνητικής επιδείνωσης των κλινικών τους συμπτωμάτων. Μία άποψη που δυστυχώς ακόμα υιοθετείται από πολλούς επαγγελματίες υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εν μέρει, τα άτομα με χρόνιο πόνο να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τα αντίστοιχα άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικότερου πληθυσμού. Παραδόξως, αυτό συμβαίνει παρά τον μεγάλο αριθμό μελετών που καταδεικνύουν ότι η άσκηση (ακόμη και υψηλής έντασης) όταν εξατομικεύεται όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά δύναται επίσης:

 1) Να αποτελέσει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στις περισσότερες καταστάσεις πόνου

 2) Να μειώσει αποτελεσματικά τη λειτουργική αναπηρία και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης,

3) Να βελτιώσει πολλαπλά κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνιου πόνου.

Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ο κος Αλέξης Σωτηρόπουλος, MD, PhD, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Γενικός Ιατρός, Δ/ντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά « ‘Αγιος Παντελεήμων», Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο χρόνιος πόνος αφορά το 35% του Πληθυσμού,  7 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ενώ το 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Τα αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη, απλά μειώνουν τον πόνο και  διαφοροποιούνται από τα αναισθητικά που επηρεάζουν προσωρινά και σε κάποιες περιπτώσεις εξουδετερώνουν πλήρως την αίσθηση. Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα μειώνουν και τον πόνο και  την φλεγμονή. Τα πιο γνωστά μέλη αυτής της ομάδας είναι η ακετυλοσαλικυλικό οξύ,  η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη,  με τη ιβουπροφαίνη να υπερτερεί των άλλων δύο, ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, την έναρξη της δράσης και την διάρκεια αυτής κατέληξε ο κος Σωτηρόπουλος.

Η κινητή υγεία (ή mobile health) αφορά ουσιαστικά εφαρμογές υγείας και συσκευές όπου ενσωματώνονται κατάλληλα και διακριτικά πάνω σε καθημερινά αντικείμενα, όπως το κινητό που κουβαλάει κάποιος, το μπλουζάκι που φοράει, τα παπούτσια του και άλλα διευκρίνισε ο κος Ιωάννης Κουμπούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, ΠΑ.Δ.Α. Με αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίζει να κάνει τι δραστηριότητες που επιθυμεί ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείται η υγεία του από κάποιον ειδικό.  Σε ένα άλλο σενάριο, ο ασθενής χρησιμοποιεί το κινητό του, σε συνδυασμό ή όχι με άλλους αισθητήρες, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ίδιος και να προστατεύσει καλύτερα την υγεία του. Απώτεροι στόχοι της κινητής υγείας είναι η ενδυνάμωση του ασθενή με περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες για τα θέματα υγείας που τον απασχολούν, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του απομακρυσμένα από κάποιον ειδικό, χωρίς να απαιτείται ο ασθενής να μεταβεί προς τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφάλειας αυξάνεται σημαντικά, ενώ δεν διαταράσσεται καθόλου η καθημερινότητα του τελικού χρήστη της εφαρμογής τόνισε ο Καθηγητής.