Αποτελέσματα έρευνας για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Αποτελέσματα έρευνας για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Αποτελέσματα έρευνας για τα αυτοάνοσα νοσήματα

 1. Η πανδημία επιδείνωσε την καθημερινότητα του 61% των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα
 2. Το 88% έχει μεικτά ή ασαφή μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης και τις  κυβερνήσεις , που περιπλέκουν τις αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό.

Διαδικτυακή έρευνα της AFPA (Alliance for Patient Access) στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τα διαφορετικά και αντικρουόμενα  μηνύματα για τα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους των αυτοάνοσων ασθενών καθώς αφήνουν ορισμένους ασθενείς  αβέβαιους  για το πώς να προστατευτούν.

Μερικά από τα πιο βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

 • Έλλειψη ενημέρωσης ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα   μπορεί να μην προστατεύονται πλήρως από την COVID-19, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί με σειρά δύο δόσεων.
 • Αβεβαιότητα σχετικά με την ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου ή πότε να γίνει.
 • Αβεβαιότητα σχετικά με τη διαφορά της τρίτης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο.
 •  Σύγχυση λόγω μικτών μηνυμάτων σχετικά με τα εμβόλια από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν  ότι ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κάνουν τις οδηγίες εμβολιασμού πιο σαφείς, πιο συγκεντρωτικές και συγκεκριμένες για τις αυτοάνοσες παθήσεις τους. Είπαν επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης ως πηγών έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Οι συμμετέχοντες  τόνισαν ότι η πανδημία επιδείνωσε τις καθημερινές προκλήσεις για τη διαχείριση της κατάστασής τους. Η πλειοψηφία (61%) ανέφερε συναισθηματική επιβάρυνση, με τα παρακάτω αισθήματα: 30% ανήσυχοι, 16% απογοητευμένοι και το 15% συντετριμμένοι  

Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ήταν εμβολιασμένοι – 71% πλήρως εμβολιασμένοι και 3% μερικώς εμβολιασμένοι. Περίπου το ένα τέταρτο, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είχε εμβολιαστεί. Ο δισταγμός τους προήλθε από μια σειρά παραγόντων.

 • 60 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
 • 49 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για τις παρενέργειες
 • 33 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για τις εξάρσεις
 • 10 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για την αναστολή της θεραπείας τους

Για τους ασθενείς με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, η προστασία τους από την COVID-19 απαιτεί την πλοήγηση στις λεπτομέρειες — τον αριθμό των απαραίτητων δόσεων-τον χρόνο των εμβολίων και εάν η μάρκα των πρόσθετων δόσεων πρέπει να είναι ίδια με την αρχική.

 • Το 47% δεν είναι σίγουροι για το αν χρειάζονται την τρίτη δόση εμβολίου ή πότε να το κάνουν
 • Το 51% είναι αβέβαιοι για το εάν πρέπει να γίνει  τρίτη δόση εμβολίου COVID-19  μετά το εξάμηνο από την δεύτερη δόση ή ενισχυτική δόση εμβολίου πριν το εξάμηνο
 • Το 47% δεν καταλαβαίνουν αν μια τρίτη δόση εμβολίου πρέπει να γίνει με την ίδια  μάρκα εμβολίου με το αρχικό εμβόλιο.

Τέλος οι  ασθενείς θέλουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να συνδυάσουν τον εμβολιασμό με τη συνεχή διαχείριση της νόσου.

 • Το 68% υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά της  COVID-19 είναι περισσότερο αποτελεσματικά με κάποια φάρμακα  για αυτοάνοσα παρά με κάποια άλλα.
 • Το 79% θέλουν να ξέρουν ποια φάρμακα για την κατάστασή τους είναι πιο συμβατά με το εμβόλιο

Οι ερωτηθέντες ήταν 400 ασθενείς που ζούσαν με, ρευματοειδή αρθρίτιδα (60%), σκλήρυνση κατά πλάκας (17%), λύκο (10%), συστηματική σκλήρυνση (2%), νόσο του Graves (10%) και πέμφιγο (1%). 68% ήταν γυναίκες και το 38% άνδρες με ηλικιακά γκρουπ, 21-30 (12%),
31-40 (16%), 41-50 (15%), 51-60 (27%), 60- και άνω ( 30%). Η έρευνα διεξάχθηκε 11-19 Οκτωβρίου 2021.