Απολογιστικό δελτίο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Απολογιστικό δελτίο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Απολογιστικό δελτίο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:30 στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ με ελεύθερη είσοδο κοινού.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κας Ελισσάβετ Γρουζή, MD, PhD, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και Προέδρου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η οποία προέδρευσε της Ημερίδας. Αναφέρθηκε στους συχνούς ελέγχους που πρέπει όλοι να κάνουμε καθώς τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% του συνόλου των κακοηθειών, ενώ τόνισε τη σημασία της μεταμόσχευσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για αυτό το σκοπό.

Ακολούθως, έδωσε το λόγο στην κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Σκοπός της συγκεκριμένης Ημερίδας είναι η ενημέρωση για την αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων και η σημασία της επιστημονικής έρευνας που δίνει τη δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις. Ευχαρίστησε τους τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς, τους ασθενείς που θα συμμετέχουν στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και τους  χορηγούς της Ημερίδας και τόνισε ότι χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο για το ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλούν Μυέλωμα.

Στη συνέχεια η κα Αθανασία Σαμαρά, Υπεύθυνη της Ομάδας Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ανέφερε ότι η Ομάδα του Αιματολογικού Καρκίνου δημιουργήθηκε το 2010 καθώς ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο ή συμπάσχοντες για να σε κατατοπίσουν και να ενημερωθείς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ίδιας στο CML Advocates Network και στα συνέδρια που αυτό κάνει, όπως είναι αυτό που θα γίνει σύντομα στο Βελιγράδι.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους διακεκριμένους επιστήμονες, ομιλητές της εκδήλωσης.

Η κα Σωσάννα Δελήμπαση, Δ/ντρια Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, αναφέρθηκε στην καινοτομία της θεραπείας στη χορήγηση Cart λεμφοκυττάρων, ως μια μορφή ανοσοθεραπείας που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Τα CART-T cells μπορούν να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, αποτελούν ακριβή θεραπεία και εξειδικευμένα κέντρα και προσωπικό για τη χορήγησή τους. Ο αριθμός των θεραπειών αυτών είναι αυξητικός, καθώς αποτελεί ασφαλή θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρώιμο στάδιο και αποφεύγονται οι χημειοθεραπείες. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η στελέχωση των κέντρων που εφαρμόζουν τη θεραπεία με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κα Παναγιώτα Γιαννούλια, Ιατρός, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α’, Αιματολογική Κλινική και ΜΜΜΟ, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», αναφέρθηκε στο τι είναι το Πολλαπλούν Μυέλωμα και πώς αντιμετωπίζεται. Πρόκειται για αιματολογική κακοήθεια, η οποία αν και δεν είναι κληρονομική επιβαρύνεται από την κληρονομικότητα. Είναι πιο συχνή στους άντρες και έχει ως συμπτώματα αναιμία, αύξηση ασβεστίου, οστεολιθικές βλάβες, πόνο χαμηλά στη μέση. Έχουν εγκριθεί 25 νέα σκευάσματα, τα οποία έχουν περάσει από κλινικές μελέτες.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα λεμφώματα και στη θεραπευτική αντιμετώπιση στην εποχή των  στοχευμένων θεραπειών. Υπάρχουν κακοήθη και μη κακοήθη λεμφώματα. Τα κακοήθη προσβάλουν κυρίως νέους ενήλικες. Εξήγησε αναλυτικά τα είδη των θεραπειών που ακολουθούνται ανάλογα το είδος και το στάδιο της νόσου (Αναστολείς, DLBCL κλπ) αλλά και τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες αυτών. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι για υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λεμφωμάτων και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία για αυτά, καθώς επίσης και ότι συχνά τα κακοήθη λεμφώματα είναι συχνά ιάσιμα ή τουλάχιστον διαχειρίσιμα.

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τον ασθενή και την οικογένειά του. Αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών που έχει αλλάξει τη ζωή των ασθενών, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μεγάλο φορτίο στο σύστημα υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ακριβό νόσημα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του οποίου τη δαπάνη καλύπτει πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν επαρκούν τα χρήματα για τη δημόσια δαπάνη στο σύστημα υγείας και πρέπει να γίνει μια προτεραιοποίηση ως προς την κατανομή πόρων ανάλογα με τα νοσήματα.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με συντονίστρια την κα Μαίρη Βαφειάδου, πρώην Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Αναισθησιολογίας Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» με θέμα «Ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στην μετά covid εποχή. Η ίδια αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των αιματολογικών ογκολογικών ασθενών την εποχή του Covid, καθώς πρόκειται για ευπαθή ομάδα πληθυσμού και στο επιβαρυμένο νοσηλευτικό προσωπικό που είχε υπερβεί τα όρια του. Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της στρογγυλής τραπέζης. Ο κ. Δημήτρης Μουρκογιάννης αναφέρθηκε στην εικοσιπενταετή σχέση του με την ασθένεια και στο γεγονός ότι είναι καλά παρότι κόλλησε και κορονοϊό.

Ο σύζυγος της κας Στέλλας Μαστρογεωργάκη αναφέρθηκε στο γεγονός της εγκυμοσύνης της συζύγου του, το οποίο είναι παράδειγμα για όλους τους νοσούντες, καθώς μολονότι η κατάσταση ήταν δύσκολη βοηθήθηκε από τους γιατρούς, έγινε μια ομάδα μαζί τους.

Η κα Ελένη Μπράτσου αναφέρθηκε στη σχέση της με τον καρκίνο ως την πιο έντιμη σχέση που είχε, φοβήθηκε κυρίως τη θεραπεία, χρωστάει στο γιατρό της και νιώθει ευγνωμοσύνη για αυτό το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Στον κορονοϊό έχασε τη δουλειά της, όμως βρήκε χρόνο να οργανωθεί και να δημιουργήσει.

Ο Μάρκος Μαργαρίτης ανέφερε ότι τον βοήθησαν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν το περίμενε. Δεν ήξερε αρχικά την πλήρη αλήθεια, ενώ η εποχή του κορονοϊού ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί δεν είχε κοινωνικές επαφές. Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά κάνοντάς τον να πιστέψει ότι δεν υπάρχει δυσκολία που δεν ξεπερνιέται.

Η Αθανασία Σαμαρά τόνισε ότι είναι έξι χρόνια πλέον χωρίς θεραπεία, είναι ευλογημένη που γνώρισε την παρέα του Κ.Ε.Φ.Ι. και είναι πολύ σημαντικό που έκανε φιλίες μέσα από το Σύλλογο και συνομιλούσε μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό και την ικανοποίηση όλων για την πολύ εποικοδομητική και σε θερμό κλίμα εκδήλωση.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, τους χρυσούς μας χορηγούς Genesis Pharma, Janssen-Cilag, και Sanofi, καθώς και τους αργυρούς μας χορηγούς AbbVie και GlaxoSmithKline για την πολύτιμη υποστήριξή τους καθώς και τους διακεκριμένους επιστήμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των αιματολογικών νοσημάτων.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/, https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, να αποστείλετε email στο info@anticancerath.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222.