Άνδρες και botox: Πώς το “βλέπουν” οι γυναίκες;

Άνδρες και botox: Πώς το “βλέπουν” οι γυναίκες;

Άνδρες και botox: Πώς το “βλέπουν” οι γυναίκες;

Υποστηρικτική απέναντι στους άνδρες που ασχολούνται με την ομορφιά τους είναι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών. Πιστεύουν ότι όσοι προβαίνουν σε αισθητικές θεραπείες μόνο όφελος μπορούν να αποκομίσουν, δεν θεωρούν ότι επηρεάζουν αρνητικά τον ανδρισμό τους και υπερασπίζονται την ανάγκη τους να δείχνουν νεότεροι, ομορφότεροι ή πιο αρρενωποί.

Η τάση αυτή έχει αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε για να γίνουν γνωστές οι απόψεις των γυναικών σχετικά με τις ανδρικές αισθητικές θεραπείες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Dermatologic Surgery, πιστεύουν ότι οι άνδρες πράγματι επωφελούνται, με το 93,55% των ανύπαντρων και το 67,31% των παντρεμένων να υπερθεματίζουν.

 Επίσης, το 87,5% των ανύπαντρων και το 94,86% των παντρεμένων γυναικών που έλαβαν μέρος σε αυτή τη διαδικτυακή έρευνα δήλωσαν ότι οι αισθητικές θεραπείες δεν επηρεάζουν την αντίληψη που έχουν για τον ανδρισμό τους. Επιπλέον, το 95% των γυναικών (ανύπαντρες 95,31%, παντρεμένες 95,59%) ανέφεραν ότι θα υποστηρίξουν τον σύντροφό τους εάν αποφασίσει να υποβληθεί σε κάποιου τύπου θεραπεία ομορφιάς.

«Κάποτε οι αισθητικές θεραπείες ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Σήμερα, ολοένα περισσότεροι άνδρες επιλέγουν να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπό τους και να διορθώσουν τις ατέλειές του. Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία που επιθυμούν ένα πιο λείο και αρμονικό πρόσωπο, οι νεαρότεροι επιλέγουν συνήθως μη επεμβατικές θεραπείες, για τη βελτίωση της αρρενωπότητας του.

Το κίνητρο όλων είναι να νοιώσουν καλύτερα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί τόσο στο επαγγελματικό περιβάλλον τους όσο και στις προσωπικές σχέσεις τους. Και οι γυναίκες υποστηρίζουν πια αυτή την επιθυμία τους», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι προτιμούν συχνότερα θεραπείες με λέιζερ, botox και fillers. «Το botox ανήκει στις πιο δημοφιλείς αντιγηραντικές θεραπείες και για τους άνδρες. Παρότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία, ο αριθμός των ανδρών που κάνουν ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης έχει εκτοξευθεί. Από το 2000 η αύξηση που καταγράφεται αγγίζει το 400%!

Οι κυριότερες αιτίες είναι αφενός ότι πλέον δεν αποτελούν ταμπού για τους άνδρες της σύγχρονης εποχής οι αισθητικές επεμβάσεις και αφετέρου ότι πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη θεραπεία, που τα αποτελέσματά της διαρκούν αναλλοίωτα για 4 – 6 μήνες. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ότι η εφαρμογή της δεν γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος, οι οποίοι το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ένα πιο ξεκούραστο και φρέσκο πρόσωπο», σημειώνει.

Οι επιλογές τους, δηλαδή, δεν διαφέρουν από εκείνες των γυναικών. Η ευκολία, η σύντομη διάρκεια, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, οι μηδαμινές παρενέργειες που έχουν οι ενέσιμες θεραπείες προσελκύουν εξίσου γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που διαφοροποιούν τις εν λόγω θεραπείες στα δύο φύλα.

«Οι άνδρες, για παράδειγμα, έχουν συνήθως μεγαλύτερα πρόσωπα, ιδίως στο κατώτερο τριτημόριο, έχουν ισχυρότερους συνδέσμους, περισσότερα αγγεία, περισσότερους σμηγματογόνους αδένες. Το δέρμα τους είναι παχύτερο και σφριγηλό και έχει περισσότερο κολλαγόνο. Υπάρχει, επίσης, σημαντική διαφορά στην ανατομία: η υπερκογχική ράχη είναι πιο ανεπτυγμένη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, έχουν μικρότερα μάγουλα, μεγαλύτερη μύτη, ρουθούνια, πηγούνι και μακρύτερο άνω χείλος.

Επίσης, γερνούν γρηγορότερα και διαφορετικά απ’ ότι οι γυναίκες. Ενδεικτικά, έχουν πιο αδύναμη υποστήριξη γύρω από τα μάτια, η οποία τους καθιστά πιο επιρρεπείς στη χαλάρωση του κάτω βλεφάρου. Έχουν δε εντονότερες ρυτίδες από τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εξαιτίας της αυξημένης μυϊκής μάζας στο πρόσωπό τους. Επιπλέον, εκτίθενται σε καταστροφικούς για το δέρμα παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η υπεριώδης ακτινοβολία, περισσότερο από τις γυναίκες, γι’ αυτό εμφανίζουν σημάδια γήρανσης γρηγορότερα», μας εξηγεί ο κ. Βελημβασάκης.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ότι έχουν διαφορετικές αισθητικές επιδιώξεις και προσδοκίες. Προτιμούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση που περιλαμβάνει την άμβλυνση παρά την εξάλειψη των ατελειών του προσώπου. Αποφεύγουν να υποβάλλονται σε πολλαπλές θεραπείες και προτιμούν εκείνες που δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο απομάκρυνσης από τις υποχρεώσεις τους. Αναλόγως δε της ηλικίας τους επιδιώκουν αποτελέσματα που είναι σύμφωνα με τα αισθητικά τους πρότυπα.

«Μόνο ένας άριστα εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός είναι σε θέση να λάβει υπόψη του πλήρως όλες αυτές τις παραμέτρους, ώστε να επιλέξει την ενδεδειγμένη για κάθε άνδρα θεραπεία, καθώς και καθοριστικούς για το αποτέλεσμα παράγοντες, όπως π.χ. τη σωστή δοσολογία και τα σημεία εγχύσεων που θα τονίσουν την ανδρική ομορφιά, ώστε να προσφέρει ένα αρμονικό, ολοκληρωμένο αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.