78ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

78ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

78ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

Αθλητές με εξαιρετικές επιδόσεις μοιράζονται κοινά φυσικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η κληρονομικότητα κυμαίνεται μεταξύ 40-75% για τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις επιδόσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 332 αυτοσωμικά γονίδια και γονιδιακοί τόποι, 27 γονίδια στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ και 28 γονίδια στο DNA των μιτοχονδρίων. Όλα τα παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση και τις αθλητικές επιδόσεις.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων  σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 78ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο και  θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ κ. Αθαν. Μπαδέκας η μοριακή βιολογία μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε άτομα με ιδιαίτερη σωματική δομή και ψυχολογία ανάλογα το άθλημα και επίσης αθλητές με μεγαλύτερη ικανότητα να εξελίσσονται με την άσκηση και ταυτόχρονα με μικρότερες πιθανότητες σε τραυματισμούς.

Στο πάνελ συμμετείχαν η κυρία  Ζωή Χ. Νταϊλιάνα, Καθηγήτρια Ορθοπαιδικής Πανεπιστήμιο Λάρισας, ο κ. Ο κ. Παναγιώτης Π. Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής – Διευθυντής, Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ,  ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»  και ο κ. Θεόδωρος Π. Κορμάς, Συντονιστής Διευθυντής, Ορθοπαιδική Κλινική ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι  το θέμα της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με καρκίνο  και η μετάβαση από την γενική ωφέλεια στην ειδική θεραπευτική καθώς και τους λόγους της επιλογής άσκησης αντιστάσεων ή αερόβιας προπόνησης. Και πιο συγκεκριμένα   . Όπως αναφέρθηκε η θεραπευτική άσκηση είναι νέος τρόπος πρόληψης και συντηρητικής θεραπείας .

Επίσης  αναφορά θα γίνει σε νέες μεθόδους θεραπείας για την πλατυποδία και την  κοιλοποδία , ευθυάζοντας το πόδι και μειώνοντας το  χρόνο νοσηλείας

Στα θέματα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και αναφορά στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση του ορθοπαιδικού τραύματος καθώς και η σχέση εγκεφάλου και οστικού μεταβολισμού.

Μιλώντας ο κ. Αθανάσιος Χ. Μπαδέκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας ανέφερε πώς έχουν προσκληθεί και πρόκειται να μας τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι συνάδελφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το πλούσιο από πλευράς θεματολογίας επιστημονικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καθιερωμένο EFORT Forum, την ενεργό συμμετοχή της ESSKA και της European Hip Society και για πρώτη φορά φέτος ενσωματώθηκε και το International Orthopaedic Trauma Association Forum. Στο Συνέδριο πρόκειται επίσης να συμμετέχουν ενεργά ως επίσημα προσκεκλημένες επιστημονικές εταιρείες η Ορθοπαιδική Ισραηλινή Εταιρεία – Israel Orthopaedic Association καθώς επίσης και η Βαλκανική Εταιρεία Χειρουργικής Ποδιού  – Balkan Foot and Ankle Association.