28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας - Επιπλοκές και έκταση λεμφαδενεκτομών και το συνοδό λεμφοίδημα

28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας

28ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΛεμφολογίαςΕπιπλοκές και έκταση λεμφαδενεκτομών και το συνοδό λεμφοίδημα

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας που έγινε στην Αθήνα από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το λεμφικό σύστημα, ο  Γενικός Χειρουργός στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο  Θεόδωρος Πιπέρος μας εξηγεί τη σημαντικότητα των λεμφαδενεκτομών και τι είναι το συνοδό λεμφοίδημα.

Όπως αναφέρει ο κ. Πιπέρος, οι γενικοί χειρουργοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα δύο αυτά θέματα καθώς αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην χειρουργική του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια, ενώ σιγά-σιγά εντάσσονται και στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου.

«Ως γνωστόν η ογκολογική χειρουργική, όπως η χειρουργική του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, του πρωκτού, περιλαμβάνει και λεμφαδενικό καθαρισμό. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το όργανο καθορίζεται η έκταση της αφαίρεσης των λεμφαδένων. Στόχος πάντα παραμένει η ριζικότητα της επέμβασης, δηλαδή η αφαίρεση en bloc τόσο του όγκου όσο και των πιθανών διηθημένων λεμφαδένων» επισημαίνει ο χειρουργός κ. Πιπέρος.

Πρωτίστως, όπως εξηγεί ο γιατρός, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λεμφαδενεκτομη είναι η αφαίρεση λεμφαδένων, η οποία αλλιώς λέγεται και λεμφαδενικός καθαρισμός. Μερικές φορές, αυτός ο λεμφαδενικός καθαρισμός προκαλεί οίδημα στο χέρι ή το μηρό που λέγεται λεμφοίδημα, δηλαδή προκαλείται πρήξιμο το οποίο, είναι πολύ ενοχλητικό και περιορίζει την κινητικότητα του χεριού.

Όμως οι λεμφαδενικοί καθαρισμοί μερικές φορές επιφέρουν και προβλήματα στους ασθενείς, όπως για παράδειγμα η πρόκληση λεμφοιδήματος σε λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης στον καρκίνο του μαστού.

Οι νέες τάσεις στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

Σήμερα, σύμφωνα με το γενικό χειρουργό, υπάρχουν τρόποι περιορισμού του λεμφοιδήματος και για το λόγο αυτό,  η ογκολογική ομάδα συνεργάζεται με φυσιοθεραπευτές ειδικούς και αγγειολόγους αν χρειαστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύγχρονη τάση είναι η αφαίρεση μόνο του φρουρού λεμφαδένα (του 1ου λεμφαδένα που δέχεται τη λέμφο από την πάσχουσα περιοχή). Αυτό αποτελεί πλέον ρουτίνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού καθώς και του μελανώματος, ενώ προχωρά η εφαρμογή του και στη χειρουργική του καρκίνου της μήτρας.

Σε όγκους όμως άλλων οργάνων, οι νέες τάσεις στη χειρουργική είναι η ριζικότερη λεμφαδενεκτομή, όπως στον καρκίνο του στομάχου ή του παχέος εντέρου, καθώς, έχει αποδειχθεί ότι αυτό βοηθά στην καλύτερη επιβίωση των ασθενών.

Συνεργασία ειδικοτήτων με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός κρίνει την έκταση της εκτομής των λεμφαδένων. Στόχος του, είναι αφενός το άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά και η βέλτιστη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Γι’ αυτό, η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως με ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, αγγειολόγους και φυσιοθεραπευτές επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο από ογκολογικής όσο και από λειτουργικής σκοπιάς.

28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία. Πλήθος επιστημόνων διεθνούς φήμης μετέφεραν τις γνώσεις και εμπειρίες τους και αντάλλαξαν ιδέες μεταξύ τους τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη των λεμφικών-φλεβικών θρομβώσεων σε ασθενείς με καρκίνο. Μοναδικός στόχος, ήταν η παροχή ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας στους ασθενείς τους.