27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) διοργανώνει φέτος διαδικτυακά το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας,  10-13 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της ρευματολογίας. Στο Συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 60α γενέθλια της Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, θα παρουσιαστούν πλήθος επιστημονικών εργασιών και θα συζητηθούν τα πιο επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα του κλάδου. Παράλληλα, προχώρησε στην παραγωγή επετειακού αφιερώματος. Το βίντεο, συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, περιλαμβάνει αναφορά στα σημεία σταθμούς της Εταιρείας, αρχειακό υλικό καθώς και δηλώσεις προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Εταιρείας. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων, η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών προσφέροντας 60 κιβώτια προστασίας από την πανδημία του COVID-19. Καθώς ο γηράσκων πληθυσμός αποτελεί πλέον το κέντρο της  πανδημίας, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, με γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, επισκέφθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, το Γηροκομείο Αθηνών και δώρισε υγειονομικό υλικό καθώς και είδη ατομικής προστασίας για προληπτική χρήση κατά του κορονοϊού. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και με την παρουσία της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής, κα Πολυτίμης Λεονάρδου. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

Το Πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου, εκτός από τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΡΕ, περιλαμβάνει την Προσυνεδριακή Εκδήλωση με την συμμετοχή ασθενών (4ο Forum των Stakeholders), Συναντήσεις με τον Ειδικό (Meet the Expert), Στρογγυλά Τραπέζια, Ειδικές Διαλέξεις, Κλινικά Φροντιστήρια καθώς και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις. Στόχος όλων αυτών των παρουσιάσεων θα είναι να παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τις ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις στην αυγή της νέας δεκαετίας (2020-30).

Συνολικά, οι παρουσιάσεις αυτές θα αφορούν την σύγχρονη γνώση σχετικά με τους βασικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην παθογένεια (που τελικά καθορίζουν και τους θεραπευτικούς στόχους των παλαιότερων και νεότερων θεραπειών) καθώς και την κλινική εικόνα, την επιδημιολογία, τις εργαστηριακές και απεικονιστικές τεχνικές διάγνωσης και παρακολούθησης καθώς και την θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών – μυοσκελετικών παθήσεων.

Όπως πάντα, οι Ομιλητές και τα Προεδρεία που θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο έργο της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, θα απαρτισθούν από Έλληνες και Ξένους Ομιλητές και Ομιλήτριες που διαθέτουν την απαραίτητη ερευνητική και κλινική εμπειρία στα συγκεκριμένα αντικείμενα καθώς και την ικανότητα της αμερόληπτης και αντικειμενικής μετάδοσης των καίριων μηνυμάτων στους συμμετέχοντες. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών και ο καθηγητής Iain McInnes, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του ρευματισμού (EULAR).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος,  «Όπως κάθε 2 χρόνια, το Πανελλήνιο Συνέδριο δίνει την δυνατότητα για την παρουσίαση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών από Έλληνες ερευνητές, ιδιαίτερα τους νεότερους, που ασχολούνται με τις ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις. Πρέπει να τονισθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών αυτών εργασιών, χρηματοδοτούνται από την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ μέσω των Ερευνητικών Πρωτοκόλλων και Υποτροφιών, που προκηρύσσονται σύμφωνα με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Εταιρείας, κάθε 2 χρόνια. Οι πόροι για την χρηματοδότηση αυτών των ερευνητικών προσπαθειών προέρχονται διαχρονικά σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα έσοδα Επιστημονικών Εκδηλώσεων όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο. Έτσι η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ πιστεύουμε ότι επενδύει με τον καλύτερο τρόπο στην παραγωγή νέας γνώσης που αφορά τις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις στον τόπο μας

Οι δράσεις της Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των

ABBVIE, AENORASIS, AMGEN, BOEHRINGER, ELPEN, FARAN, GENESIS Pharma, GILEAD, GSK, JANSSEN, MSD, MYLAN, NOVARTIS, PFIZER, ROCHE, USB, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ

Λίγα λόγια για την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ:

Η ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ είναι ένα επιστημονικό σωματείο που εκπροσωπεί τους Έλληνες Ρευματολόγους. Ιδρύθηκε το 1960 με το όνομα «Ελληνική Εταιρεία Ρευματολογίας και Υδροθεραπείας», αργότερα, το 1970 μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ)» και το 2012 σε «Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ)». Πρόκειται για Επιστημονικό και Επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο της ιατρικής ειδικότητας της Ρευματολογίας στην Ελλάδα καθώς και των Ελλήνων Ρευματολόγων.