22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Εκ μέρους του Δ.Σ. της εταιρείας μας σας ενημερώνουμε ότι το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως 5 Μαρτίου 2023.

Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας, ενώ η μαραθώνια πορεία της πανδημίας COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνητότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις.

Η πανδημία της COVID-19 νόσου επηρέασε δραματικά τομείς της βασικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων. Οι ήδη περισσότερες από χίλιες παραλλαγές του στελέχους «Όμικρον» τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η εμπιστοσύνη της επιστήμης στον εμβολιασμό και στην έγκαιρη θεραπεία με αντι-ιικά ιδιαίτερα των αυξημένου κινδύνου πληθυσμών. Πλέον έχουμε διαθέσιμα αποτελέσματα από αναλύσεις του Ελληνικού πληθυσμού.

Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη και πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές στην πατρίδα μας. Ήδη πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εκτεθεί πλέον τουλάχιστον μια φορά στον ιό και τις παραλλαγές του, ενισχύοντας την ονομαζόμενη «υβριδική ανοσία» που οδηγεί σε ηπιότερη κατά κανόνα νόσο και διευκολύνει την επάνοδο της κοινωνικής ζωής σε μια κανονικότητα. Στα πλαίσια όμως αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία η φροντίδα της υγείας των ασθενών μετά την COVID-19 νόσο καθώς και η συσχέτιση της νόσου με επίμονα συμπτώματα, η οποία έχει εγείρει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών και απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών και την επιτυχή ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η ανασκόπηση των μαθημάτων από την πανδημία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις.

Πέραν των εξελίξεων στην πανδημία και δεδομένων από τον Ελληνικό χώρο στο φετινό συνέδριο θα παρουσιαστούν θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής αλλά θα δοθεί και ιδιαίτερη αναφορά σε σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα και αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές, όπως την ευλογιά των πιθήκων, την πολιομυελίτιδα, την χολέρα και τους αιμορραγικούς πυρετούς με αφορμή τις πρόσφατες διεθνείς επιδημίες.

Η πανδημία COVID-19 απέδειξε πως ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με συνεχείς αναδυόμενες νόσους και η κοινότητα των λοιμωξιολόγων παραμένει στην πρώτη γραμμή της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρεχόντων και μελλοντικών λοιμωδών απειλών. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν και οι νέας γενιάς διαγνωστικές τεχνικές καθώς και η μελλοντική χρησιμότητα τους στην κλινική πράξη.

Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων παραμένει επίκαιρο και στο συνέδριο μας θα συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα επιτήρησης, η επίδραση της πανδημίας στην ενδημία των συγκεκριμένων μικροοργανισμών στα νοσοκομεία μας καθώς και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές περιορισμού. Την τελευταία ημέρα, στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας θα συζητηθεί η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην Ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. Στόχος όλων μας παραμένει η μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιμικροβιακών.

Περίπου 100 ελεύθερες ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν αποτυπώνοντας το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων και την σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων στα νοσοκομεία μας και στην κοινότητα. Πολλές Ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Το συνέδριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους με ενδιαφέρον στην Λοιμωξιολογία. Εξειδικευόμενοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά λοιμώξεων με συνοδό σχολιασμό από έμπειρους λοιμωξιολόγους, ενώ όλο το Δ.Σ. θα συμμετέχει σε ανοικτή συζήτηση για την σημασία της εξειδίκευσης στις λοιμώξεις, για την ανάγκη της ενίσχυσης των μονάδων λοιμώξεων και για το πόσο επίκαιρη και ουσιαστική είναι η προσφορά μας στο ΕΣΥ.

Το συνέδριο εφέτος θα τιμήσει με την παρουσία της και την εναρκτήρια διάλεξη η πρόεδρος του ECDC Andrea Ammon. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την τοποθέτηση της κορυφαίας Ευρωπαίας επιδημιολόγου και ηγέτιδος ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δράσεις που αφορούν όχι μόνο την επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 αλλά και την εκτίμηση κινδύνου και την ετοιμότητα που αφορά συνολικά τις λοιμώξεις.

Η πλούσια θεματολογία, οι καταξιωμένοι ομιλητές και κυρίως η ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων λοιμωξιολόγων θα συμβάλει στην επιτυχία του συνεδρίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την Ελληνική Λοιμωξιολογία.