2002-2022. Eταιρεία Alzheimer Αθηνών

2002-2022. Eταιρεία Alzheimer Αθηνών

2002-2022. Eταιρεία Alzheimer Αθηνών

20 χρόνια δίπλα στα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους.

19 Μαρτίου: Ημέρα Φροντιστή 2022.

Επετειακή Διαδικτυακή Εκδήλωση Για Την Άνοια.
Φροντίζουμε. Ελπίζουμε. Συνεχίζουμε.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την Αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου


«Έπρεπε ν’ αλλάξουμε τα πάντα. Έπρεπε ν’ αφήσω τα παιδιά μου και να μείνω μαζί της για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω. Αλλά δεν ήμουν μόνη μου σ’ αυτό». Στη Διαδικτυακή Εκδήλωση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για την ΄Ανοια, η Ράνια Π., φροντίστρια της μητέρας της, ατόμου με άνοια, μοιράστηκε την επώδυνη καθημερινότητα της. Αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε η Ημέρα Φροντιστή.

Η Ράνια Π. δεν ήταν η μόνη. Δεκάδες φροντιστές στο πλευρό ατόμων με Άνοια κατέθεσαν τα βιώματα τους – μέσα από ζωντανές παρεμβάσεις και βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Μη παραλείποντας να μνημονεύσουν την καθοριστική συμβολή της ομάδας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με δωρεάν προγράμματα, δράσεις και υπηρεσίες. Απηύθυναν, συνάμα, έκκληση στους χιλιάδες φροντιστές εκεί έξω ν’ αναζητήσουν ανάλογη βοήθεια και να ελαφρύνουν το φορτίο τους.

Η εκδήλωση, με κεντρική ομιλίτρια και συντονίστρια την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγο – ψυχίατρο, Παρασκευή Σακκά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 860 συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη των ατόμων με Άνοια και των φροντιστών τους να βρουν διαθέσιμες και αξιόπιστες πηγές βοήθειας.

Με το ελπιδοφόρο μήνυμα «Φροντίζουμε, ελπίζουμε, συνεχίζουμε», η κ. Σακκά διεύρυνε εκ νέου τον ορίζοντα των υπηρεσιών της Εταιρείας, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και άοκνης προσπάθειας.

Η πρόεδρος της Alzheimer Αθηνών επισήμανε την σταδιακή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την ‘Ανοια (στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του οποίου η Εταιρεία πρωταγωνιστεί) ενώ αναφέρθηκε στις παροχές του οργανισμού μετά το ξέσπασμα της covid-19.

Τα πεπραγμένα γύρω από την Άνοια όσο και οι ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες που έπονται απασχόλησαν τις ομιλίες των εκπροσώπων θεσμών και φορέων που συνεργάζονται στενά με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη δεσμεύτηκε πως η επόμενη διετία θα αποδώσει στη δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ανάγκη συλλογικής δράσης τώρα που πανδημία covid -19 «απειλεί με νέο κύμα περιστατικών ‘Ανοιας».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρία Αϊδίνη τόνισε τη σημασία του ολοένα αναπτυσσόμενου δικτύου δομών (Κέντρων Ημέρας και  Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια) ώστε να υπάρχει υποστήριξη στους πάσχοντες πολίτες «σε τοπικό επίπεδο χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία».

Ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής της Εταιρείας, Νικόλαος Σκαρμέας κάλεσε τους φροντιστές ατόμων με Άνοια – που τυγχάνει να είναι πρόσωπα με κοινωνική επιρροή – να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να καταστήσουν ορατά τα δικαιώματα της κοινότητας.

Τέλος, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Alzheimer Αθηνών, Πάτρα Μπλέκου παρουσίασε το πληθωρικό έργο της Εταιρείας στα 20 χρόνια λειτουργίας της: Πέντε Κέντρα Ημέρας στην Αττική, 94 Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια σε συνεργασία με τους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα, Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, υπηρεσία Φροντίδας στο Σπίτι και περισσότεροι από 110.000 ωφελούμενοι.

Το έργο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών εστιάζει εξίσου στους πάσχοντες και στους φροντιστές. «Το περιβάλλον πάσχει όσο ο πάσχοντας» όπως υπενθύμισε μια εκ των ακούραστων φροντιστών που εμπιστεύτηκαν την εμπειρία τους στην εκδήλωση.  Η θέσπιση της Ημέρας Φροντιστή από την Εταιρεία είναι μια ακόμα πρωτοβουλία για να αναδειχθεί στα μάτια της Πολιτείας και της κοινωνίας, το σιωπηλό έργο τους. 

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/xNnpJfhIo0Q