2ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών της ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ, στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας της Πρότυπης Μονάδας Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το 2ο  Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών: Η Ολιστική Νευροψυχολογική Προσέγγιση (2nd  Brain Injury Conference: The Holistic Neuropsychological Approach), στις 29 και 30 Μαρτίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Αθήν. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Dr Yehuda Ben Yishay  και του Head Τrauma Program NYU Langone – Rusk institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές στον τομέα της Νευροψυχολογίας και της Ολιστικής Αποκατάστασης και επανένταξης, όπως οι  Dr. Yehuda Ben Yishay (USA), Dr. George Prigatano (USA), Dr. Ellen Daniels – Zide (USA), Dr. Dan Hoofien  (Israel),  Dr. Mathilde Chevignard (France),  Dr. Jaana Sarajuuri (Finland),  Dr. Barbara Wilson (U.K), η Dr. Fofi Constantinidou (Cyprus)  και ο  Dr. George Dellatolas (France) , μαζί με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, παρουσίασαν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουν, τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες, με εισηγητικές ομιλίες, κλινικά παραδείγματα και γόνιμη συζήτηση με το ακροατήριο.

Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί  «αναφέρονται ως η  σιωπηλή επιδημία» νέων κυρίως ανθρώπων. Στην Ελλάδα, τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε κρατικά νοσοκομεία για αυτό το λόγο μόνο το 2012, ανήλθαν σε 13.771 από τα οποία τα 1.592 είναι παιδιά και 1.275 έφηβοι,  2.008  νεαροί ενήλικες (19-29 ετών) και 4.529 στην πιο παραγωγική τους ηλικία (30-55 ετών).

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη  καινοτόμο,   για την Ελλάδα, ολιστική νευροψυχολογική παρέμβαση, η οποία θεωρείται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική στην σφαιρική αντιμετώπιση των μακροχόνιων ελλειμμάτων  ενηλίκων και παιδιών με επίκτητες εγκεφαλικ’ες βλάβες μετά από την  νοσηλεία τους.   Η προσθήκη της νευροψυχολογικής  παρέμβασης στα διαθεραπευτικά προγράμματα των μονάδων αποκατάστασης των νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης, και η ανάγκη άμεσων παραπομπών  υπογραμμίστηκαν από  τους Φυσίατρους,  Διευθυντές των Κλινικών και την Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, Φυσίατρο Δρ Μαρία Πυργελή. Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η έλλειψη υποστήριξης και καθοδήγησης για τις  μακροχρόνιες δυσκολίες  των οικογενειών και των σημαντικών άλλων όπως περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο στην μαρτυρία  της,  η σύζυγος ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση αλλά και την καθοριστική υποστήριξη που έλαβε, όχι μόνο ο σύζυγός της αλλά και όλοκληρη η οικογένεια  από τη Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών ΕΛΕΠΑΠ.

H Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου, μετέφερε το χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού: « Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μακρόχρονο κοινωνικό σας έργο και να σας συγχαρώ για τη συνεισφορά σας στη προστασία και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα….» και η ίδια τόνισε: «……..Κοινός μας στόχος είναιη βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι ευκαιρίες επανένταξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με επίκτητη εγκεφαλική βλάβηκαι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη “σιωπηλή επιδημία” του εγκεφαλικού τραύματος. Η ΕΛΕΠΑΠ για 81χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης, οι οποίες καλύπτουν  κενά σε απαιτούμενες, νευροψυχολογικές παρεμβάσεις σε  ειδικές ομάδες όπως ενήλικες και παιδιά με εγκεφαλικές βλάβες.    Θα ήθελα να απευθυνθώστους εκπαιδευόμενούς μας στο πρόγραμμα και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τις καθημερινές τους προσπάθειες, τη «σπιρτάδα» τους,  την επιμονή τους και το παράδειγμα που θέτουν σε όλους μας….»

Με την αναγνώριση του έργου της, η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών της ΕΛΕΠΑΠ ,  ως  ισότιμο μέλος κέντρων του εξωτερικού, συνεχίζει την προσπάθεια  της αποκατάστασης και επανένταξης  ενηλίκων και παιδιών με Εγκεφαλικές βλάβες, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας και ενίσχυσης συνεργασιών. Νέα πρόκληση,  είναι η λειτουργία των δύο νέων μονάδων Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών στα παραρτήματα της ΕΛΕΠΑΠ , σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

Η ΕΛΕΠΑΠ ευχαριστεί θερμά :

  • Το Μεγάλο Χορηγό, ΄Ιδρυμα Ωνάση
  • Το Χορηγό Φιλοξενίας, Εθνική Ασφαλιστική

Τους χορηγούς επικοινωνίας:

  • Τράπεζα Πειραιώς
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 

Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών βλαβών ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί από τα μέσα του 2008 με ομάδα εξειδικευμένων στην ολιστική νευροψυχολογική αποκατάσταση Νευροψυχολόγων.

Πάνω από 100 ενήλικες και παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης στην ΕΛΕΠΑΠ  και έχουν υποστηριχθεί στην επανένταξη στους ρόλους που επιθυμούν.  Από τα άτομα αυτά  29, 34%  έχουν επανενταχθεί σε κάποια μορφή εργασίας, 7% συνεχίζουν τις σπουδές  τους, 17% παρακολουθούν πρόγραμμα αποκατάστασης, και 42% συνταξιοδοτούνται οπότε χρειάζονται πλαίσιο δημιουργικής / υποστηριζόμενης/ εθελοντικής εργασίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και νέοι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται στην ΕΛΕΠΑΠ πάνω στις  εγκεφαλικές βλάβες και  στην Ολιστική Νευροψυχολογική Αποκατάσταση.

Υπάρχει ενεργή συμμετοχή  σε συνέδρια και έρευνες, καθώς και  συνεργασία  με κλινικές αποκατάστασης και μονάδες αυξημένης φροντίδας σε κρατικά νοσοκομεία. Ιδιαίτερα σημαντική η  στήριξη με Νευροψυχολογικές εκτιμήσει σε παιδιά που νοσηλεύονται στην Α κλινική Αιματολογίας και Ογκολογίας του Νοσοκομείου  Παίδων «Αγία Σοφία».

Στα πλαίσια της πρόληψης των ατυχημάτων και των εγκεφαλικών βλαβών τα στελέχη της Μονάδας μαζί με «μέντορες με εγκεφαλικές βλάβες» ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Επικοινωνία:

Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών ΕΛΕΠΑΠ

Κόνωνος 16 , 11634 Αθήνα, 5ος όροφος
Τηλ.: 210-7227758  Fax: 210 7227757

E-mail: tbi@elepap.grwww.elepap.gr

Λίγα λόγια για την ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, www.elepap.gr, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο για 80 ολόκληρα χρόνια αγωνίζεται για την αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα,  να μεγιστοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους,  να εκπληρώσουν τους προσωπικούς τους στόχους, να κατακτήσουν στο μέγιστο δυνατόν την αυτονομία τους  και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ είναι να συνεχίσει να βελτιώνει και να αναπτύσσει τις παροχές και τα προγράμματά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 

Στόχος είναι να συνεχίσει να παρέχει καινοτόμες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης, οι οποίες να εντάσσονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα,  που λαμβάνουν χώρα σε ένα ασφαλές και οικείο προς τα παιδιά  και τις οικογένειές τους περιβάλλον. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δίνονται οι καλύτερες ευκαιρίες για  την καλλιέργεια των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, για την ανεξαρτησία και την επίτευξη στόχων σε βρέφη , παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες.

Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, η  ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.000 βρέφη, παιδιά και ενήλικες στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο. Είναι καθημερινός ο  αγώνας  για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ για  «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα. Σήμερα,  η ΕΛΕΠΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις για παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών  δυσκολιών που  αντιμετωπίζουν οι οικογένειες  και της  αυξημένης ανάγκης τους για στήριξη. 

Τα παιδιά  και οι ενήλικες της ΕΛΕΠΑΠ προσφέρουν καθημερινά παραδείγματα δύναμης, επιμονής,  σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας, και  κουράγιου μπροστά στις αντιξοότητες, ενώ ως παραδείγματα συμβάλλουν ενεργά  στην ευαισθητοποίηση  και στην αποδοχή της  ελληνικής κοινωνίας. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × two =