1ο Festival Alzheimer

1ο Festival Alzheimer

1ο Festival Alzheimer: 3.500 επισκέπτες και δεσμεύσεις για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-νόσο Alzheimer

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, τον φετινό Σεπτέμβριο, Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer, άφησε ένα ιδιαίτερα δημιουργικό αποτύπωμα. Το 1ο Festival Alzheimer με τίτλο «Άνοια, Πριν και Μετά» της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών που διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναδείχθηκε σε ιδανική κορύφωση της φετινής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Συνολικά το ολοήμερο Festival επισκέφθηκαν 3.500 άτομα όλων των ηλικιών, 300 άτομα άνω των 60 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, ενώ περισσότερα από 480 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία της προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Παρασκευής Σακκά. Η ομιλία της εστίασε στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την άνοια, το τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο της νόσου για τους φροντιστές και της κινητοποίησης της πολιτείας για την ίδρυση δομών και υπηρεσιών και τη θέσπιση νόμων με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Η Δρ. Σακκά τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης της άνοιας και της ενημέρωσης του κοινού και των πασχόντων για τις πολλές πλέον δομές και υπηρεσίες για την άνοια που υπάρχουν στη χώρα μας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση του κοινού με πάνελ ειδικών στο οποίο συμμετείχαν μαζί με τη Δρ. Σακκά, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνιος Πολίτης, η κοινωνική λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Ειρήνη Βαμβακάρη και ο νομικός συνεργάτης της Εταιρείας Γιάννης Μπιλιάνης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος,  χαρακτήρισε την άνοια «Εθνικό ζήτημα» και δεσμεύτηκε ως προς την προώθηση του σχεδίου νόμου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους καθώς και την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-νόσο Alzheimer. Τέλος, εξήγγειλε την ίδρυση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη νόσο Alzheimer, το πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα διαμορφώνουν από κοινού η κοινότητα των φροντιστών σε συνεργασία με τις οργανώσεις Alzheimer και εξειδικευμένους στην άνοια, επιστήμονες.

Το Festival Alzheimer έκλεισε με πνεύμα ενθαρρυντικό με μια εξαιρετική παράσταση από την stand up comedian Κατερίνα Βρανά η οποία συγκίνησε άπαντες με το μήνυμά της «Ζήστε τη ζωή σας και μην φοβάστε την αρρώστια. Μόνο ο φόβος την δυναμώνει».

Το 1o Festival Alzheimer ήταν ο επίλογος μιας σειράς πολυάριθμων δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer. Συνεχίζουμε δυναμικά με νέες πρωτοβουλίες, ώστε ο κοινωνικός διάλογος για την άνοια, να συνεχιστεί με στόχο την επίλυση των προβλημάτων γύρω από αυτή τη μάστιγα του 21ου αιώνα.