1995-2019: 24 χρόνια δράσης για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γιόρτασε τα 24 χρόνια δράσης του στον τομέα της Υγείας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γ.Γ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τ. Πρέσβυς Γεώργιος Γεννηματάς, ο Διοικητής των Νοσοκομείων Αγία Σοφία & Αγλαΐα Κυριακού, κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, κ. Ευάγγελος Τριγώνης, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια  του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, κα. Άννα Ζωηρού. Το παρών έδωσαν θεσμικοί φορείς, υποστηρικτές, φίλοι, εργαζόμενοι κι εθελοντές του οργανισμού. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας: «Πριν από 24 χρόνια έφευγε μια παιδική ζωή, η ζωή του Ανδρέα, και στη θέση της άνθισε ένα χαμόγελο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ένα Χαμόγελο που μεταδόθηκε σε πολλές χιλιάδες παιδιά, το οποίο έχει πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις για τα δεδομένα του Τόπου μας, και όχι μόνο», ενώ συμπλήρωσε: «Σήμερα καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμο είναι αυτό το χαμόγελο. Αυτό που κάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένα παράδειγμα για όλους. Πολλώ μάλλον όταν καθένας γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για την Κοινωνία μας να υπάρχουν, ενωμένες μεταξύ τους, δυνάμεις ανιδιοτελούς προσφοράς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τονίζοντας ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί παράδειγμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει και το κράτος καλύπτοντας τα όποια κενά και συμπληρώνοντας αυτές τις σημαντικές για την κοινωνία προσπάθειες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού στον τομέα της υγείας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε 24 χρόνια δράσης μέσα από καθημερινές μάχες καταφέραμε να υποστηρίξουμε ολιστικά 245.466 παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα καταφέραμε χάρη στο εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μας, περισσότερους από 760 εθελοντές που είναι γιατροί σε όλη την Ελλάδα και εργάζονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους και περισσότερες από 500 επιχειρήσεις. Στηρίζοντας τους θεσμούς, ενδυναμώνοντας και καλύπτοντας τα όποια κενά πάντα μέσα από θεσμικές συνεργασίες και συνέργειες στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό το έργο κρατώντας πάντα την ψυχή του 10χρονου ιδρυτή μας, Ανδρέα Γιαννόπουλου».

Το τιμητικό βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» απένειμε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη σε αναγνώριση του έργου του, ιδίως υπέρ της προώθησης και της παροχής βοήθειας προς τα ευάλωτα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. «Νιώθω μέλος της οικογένειας του Χαμόγελου του Παιδιού» δήλωσε με συγκίνηση ο κ. Στυλιανίδης εγκωμιάζοντας το έργο του Οργανισμού, την ποιότητα των υπηρεσιών του και το ομαδικό του πνεύμα. ««Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να γίνει επίσημος εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας (DG ECHO), η μόνη ελληνική οργάνωση που το έχει πετύχει, περνώντας όλες τις αξιολογήσεις και προσφέροντας ολιστική βοήθεια σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

 

Για την πολυετή του προσφορά και καθημερινή προσήλωση στην αποστολή προστασίας και φροντίδας όλων των παιδιών με προβλήματα υγείας το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» απενεμήθη, επίσης, στον κ. Χρήστο Καμμιλάτο, Γενικό Ιατρό, Εθελοντή και Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». «Κοντά στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ολοκληρώθηκα ως γιατρός και ως άνθρωπος» δήλωσε ο κ. Καμμιλάτος συμπληρώνοντας εμφανώς συγκινημένος ότι «χάρη στις εξειδικευμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας χιλιάδες διακομιδές σώζοντας μετά από έναν αγώνα δρόμου τις ζωές χιλιάδων νεογνών και παιδιών».

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου εγκαινιάστηκε η 4η εξειδικευμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα του Οργανισμού που αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολυϊατρείο που έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενική δωρεά στη μνήμη του Αλέξανδρου Σλάφτοβιτς, τη δωρεά του Ιδρύματος «Konstantina Angelique Gribilas Fund», της οικογένειας Παντουλάκη, του Ken FM – Dr. Αθανάσιου Γιάννη και της εταιρείας ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ «Ιατρικά Μηχανήματα». Να σημειωθεί ότι η δράση της προληπτικής ιατρικής υποστηρίζεται για δεύτερη χρονιά από τον ΟΠΑΠ.