14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη -2022

14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη 2022

14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Μετρό Συντάγματος

«Μαθαίνουμε για τον Διαβήτη-Φροντίζουμε για το Μέλλον»

Μήνυμα του ΣΥ.ΔΑ

«Για την  Εκπαίδευση του πάσχοντα απαιτούνται

 επαρκώς στελεχωμένα Διαβητολογικά Κέντρα»

Με επιτυχία και την αθρόα προσέλευση του κοινού πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση «Μαθαίνουμε για τον Διαβήτη – Φροντίζουμε για το Μέλλον» που διοργανώθηκε  από τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.ΔΑ)  και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία –Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (Ε.Ε.Ε –Π.Ε.Ε)  με την φιλική εθελοντική συμμετοχή μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να ρωτήσει και να μάθει για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη από την οποία πάσχει το 12% του πληθυσμού της χώρας μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελετών και δεικτών που έχουν δοθεί αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα. 

Άτομα με Σ.Δ, μέλη των οικογενειών τους, φίλοι της κοινότητας και απλοί πολίτες ενημερώθηκαν από ειδικούς για τις ιατροτεχνολογικές εξελίξεις, που βελτιώνουν στο μέγιστο την ποιότητα ζωής των πασχόντων Στο κοινό δόθηκε η δυνατότητα να μετρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα τους, το σωματικό τους βάρος και να συμβουλευτούν τους ειδικούς.

Τα γευστικά εδέσματα που προσφέρθηκαν από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων ¨»ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»  έδωσαν το έναυσμα να ανοίξει συζήτηση  για το ρόλο της διατροφής στον Σ.Δ και πρωτίστως της εκπαίδευσης των πασχόντων για την σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης,  χωρίς τα ασφυκτικά πρέπει και μη του παρελθόντος. Η εκπαίδευση των πασχόντων για την αυτοφροντίδα και την αυτορρύθμιση της νόσου, κεντρικό θέμα που επελέγη για το έτος 2022 και από το Διεθνή Οργανισμό για τον Διαβήτη (IDF), αποτελεί το κλειδί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς τις επιπλοκές που είναι δυνατόν να προκληθούν από την νόσο.

Η αλματώδης εξέλιξη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας και υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον, απαιτεί την πλήρη και δια βίου εκπαίδευση των πασχόντων. Για την  εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη  απαιτείται, πρωτίστως,  από την Πολιτεία να σκύψει και να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες σχετικά με την πρόσβασή τους στα Διαβητολογικά Κέντρα της χώρας , τα οποία αυτή τη στιγμή και μετά  από τρία χρόνια σαρωτικής πανδημίας παρουσιάζουν προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 29,1% των πασχόντων στη χώρα μας έχουν τον διαβήτη τους αρρύθμιστο. Μέσα σε αυτούς και οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι  χρόνια τώρα λαμβάνουν δεύτερης και τρίτης ποιότητας μετρητές σακχάρου και ταινίες μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Για να καταστεί το  μέλλον των πασχόντων από Σ.Δ καλύτερο   απαιτούνται εκείνες οι  πολιτικές υγείας που δεν θα οδηγούν σε ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Ο ΣΥ.ΔΑ με το βλέμμα στο αύριο θα συνεχίσει  τις δράσεις του για να πετύχουμε όλοι μαζί τους στόχους  που θέτει διαχρονικά  το σύνολο της διαβητικής κοινότητας.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση : Μαθαίνουμε για τον Διαβήτη –Φροντίζουμε για το αύριο.

Ευχαριστούμε θερμά τη Λέσχη Αρχιμαγείρων «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» για την αλληλέγγυα  συμμετοχή και προσφορά τους στην εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τις χορηγούς εταιρείες: Menarini diagnostics, Medtronic, Hemoglobe, Abbot που συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.