1ο webinar για τις μεταμοσχεύσεις που διοργάνωσαν ο ΕΟΜ και το ΩΚΚ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

ΣΤΟ 1Ο WEBINAR ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πανδημία η οποία έτυχε στη γενιά μας, καθυστέρησε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
  • Αποδείξαμε μέσα στην κρίση ότι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, οι οποίοι τεκμηριωμένα, δομημένα και με επιστημονικά ιατρικά επιχειρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις.

Το κάναμε ως Κυβέρνηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και φυσικά στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα.

Το ξανακάναμε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αναμόρφωσης του Ε.Σ.Υ., που έχει να κάνει με τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ. Σε αυτή την Επιτροπή, επιστημονική υπεύθυνη και Πρόεδρος είναι η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

  • Και βέβαια, αναμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία τον Ηλία Μόσιαλο, στην προσπάθεια αυτή που κάνει με το LSE, να παρουσιάσει τις προτάσεις στον ΕΟΜ, στην Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και σε όλους εμάς, για το πώς  πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο, νέο, μοντέρνο, ευέλικτο και λειτουργικό πλάνο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
  • Φιλοδοξούμε να δούμε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να προχωρά, να γιγαντώνεται, να παίρνει μεγάλο κομμάτι από αυτή την προσπάθεια. Ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Στο παρελθόν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε στους Έλληνες κουλτούρα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε.Τώρα είναι η ευκαιρία να περάσει στον κόσμο η αξία της δωρεάς οργάνων, καθώς και η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει περάσει ως πρώτη προτεραιότητα.
  • Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ευγενές, πιο γενναιόδωρο, πιο αλτρουιστικό, πιο ομαδικό, από το να βρεθεί ένας δωρητής οργάνων, η οικογένεια του, οι γονείς, οι συγγενείς και να κάνουν αυτό το βήμα: να δωρίσουν τα όργανά του και να χαρίσουν ζωές σε άλλους ανθρώπους.
  • Πιστεύω πολύ στο Ωνάσειο και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Περιμένουμε αυτή τη μελέτη και την προσπάθεια, μέσα από το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και από τον ΕΟΜ, η οποία τυγχάνει της αμέριστης στήριξης του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη και, φυσικά, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.