Το σχέδιο της Ε.Ε. για τον καρκίνο

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο, για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου. Το σχέδιο περιλαμβάνει:
  • Σήμανση αλκοολούχων ποτών: Πριν το τέλος του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της για υποχρεωτική σήμανση όλων των συστατικών καθώς και για διατροφική σήμανση αλκοολούχων ποτών.
  • Διαφήμιση προς τα παιδιά: Μέχρι το 2022, η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να κάμψουν την έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις μη υγιεινών τροφίμων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας για Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η Οδηγία αυτή προβλέπει την προστασία των παιδιών από προώθηση τροφίμων που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών.
  • Προώθηση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την πολιτική προώθησης κόκκινου κρέατος, ώστε να την εναρμονίσει με τις συστάσεις για την υγιεινή διατροφή, στις οποίες περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις για κινδύνους εμφάνισης καρκίνου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Στο προσχέδιο του σχεδίου φαίνεται η Ε.Ε. να προτείνει την πλήρη κατάργηση του κόκκινου κρέατος.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταπολεμήσει τον καρκίνο κάνοντας την επιλογή υγιεινών τροφίμων ευκολότερη για τους καταναλωτές. Δυστυχώς, όμως είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι όροι για το σταμάτημα της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των διαφημίσεων για το κρέας έχουν υποβαθμιστεί.

Η κ. Μονικ Γκογιένς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: «Περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου συνδέεται με την κακή διατροφή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειώσει αυτό το ποσοστό, εάν υποστηρίξει την υγιεινή διατροφή των καταναλωτών. Το Σχέδιο κατά του καρκίνου είναι ένα βήμα πολλά υποσχόμενο για να βελτιωθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα υγιεινά τρόφιμα. Η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου. Και πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να είναι βόμβες θερμίδων, καθώς ένα ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει τόσες θερμίδες, όσες είναι παγωτό. Η υποχρεωτική διατροφική σήμανση και η σήμανση των συστατικών στα αλκοολούχα ποτά θα βοηθήσει τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι και πόσο πίνουν. Είναι ελπιδοφόρο ότι η Ε.Ε. επιτέλους αποφάσισε να βελτιώσει τη σήμανση των αλκοολούχων ποτών. Οι εθελοντικοί κώδικες και τα εργαλεία αυτορρύθμισης της βιομηχανίας αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά να προστατέψουν τους νεότερης ηλικίας καταναλωτές από διαφημίσεις τροφίμων, που «ξεχειλίζουν» ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά. Τα κράτη-μέλη, δυστυχώς, δεν τόλμησαν να περιορίσουν τις διαφημίσεις μη υγιεινών τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση για υποχρεωτικά μέτρα.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει χρήματα για να προωθήσει το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου. Ταυτόχρονα, με την υγεία μας, ωφελούμε και το περιβάλλον, γιατί μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει, άμεσα, τις χρηματοδοτήσεις διαφημίσεων κόκκινου κρέατος».