Ταχίνι: ένα τρόφιμο κατάλληλο και ιδανικό για όλους!

Το ταχίνι, αν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, είναι ταυτόχρονα ένα σούπερ σύγχρονο τρόφιμο που συμβάλλει στη θρέψη όσων το απολαμβάνουν υποστηρίζει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος. Οι τρόποι κατανάλωσής του είναι αμέτρητοι και πλέον το ταχίνι έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων προσφέροντάς τους  γευστική απόλαυση και σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Βασικά χαρακτηριστικά

Το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να συμβάλει στην προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Επιπλέον, περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών, συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Σχετικά με τα θρεπτικά του συστατικά, το ταχίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Πρόκειται για στοιχεία που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή και τα οποία συμβάλουν ποικιλοτρόπως, ενισχύοντας τα οστά, τη φυσιολογική μυϊκή και μεταβολική λειτουργία αλλά και τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στα φυτοσυστατικά – αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το ταχίνι: σε αναλύσεις έχει φανεί ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες από στερόλες και λιγνάνες που προστατεύουν από οξειδωτικούς παράγοντες πολλά οργανικά συστήματα όπως τα αγγεία, την επιδερμίδα κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο το οποίο αδιαμφισβήτητα πρέπει να λάβει τη θέση που του αξίζει στο ντουλάπι, στην κουζίνα και στην καθημερινότητα όλων όσων ενδιαφέρονται να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με υγεία και ενέργεια.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να καταναλώνουν ταχίνι ακόμη πιο τακτικά: 

  1. Παιδιά και έφηβοι

Η κατανάλωση ταχινιού από την παιδική ηλικία είναι πολύ βασική καθώς βοηθά στην εξοικείωση του παιδιού με πρωτογενείς γεύσεις και τρόφιμα. Τα παιδιά συνηθίζουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα επιλογές όπως το ταχίνι να μοιάζουν «ξένες» καθώς μεγαλώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εξοικειώνονται με τρόφιμα που προάγουν την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και άλλα πρόσθετα.

  1. Χορτοφάγοι

Ο αριθμός των ανθρώπων που περιορίζουν ή αποκλείουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται. Η ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτική πρωτεΐνη αλλά και μικροστοιχεία που συναντώνται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα είναι επιτακτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ταχίνι θεωρείται πραγματικό στήριγμα για όλους εκείνους που προτιμούν να τρέφονται με έναν πιο φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξίας!

  1. Άτομα με προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα & υπέρταση

Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο ταχίνι περιέχονται φαινολικές ενώσεις (οι λεγόμενες «λιγνάνες») με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Οι ουσίες αυτές, μαζί με τη βιταμίνη Ε που βρίσκεται επίσης στο ταχίνι, παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι σήμερα γνωστό ότι η οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

  1. Άτομα με προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη

Άτομα που πάσχουν από υπεργλυκαιμία ή ακόμα και ήπια αντίσταση στην ινσουλίνη τείνουν να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και δείκτη. Η τακτική κατανάλωση ταχινιού φαίνεται να καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων και να περιορίζει τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξυπηρετώντας την ευκολότερη ρύθμισή τους από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.

  1. Άτομα τρίτης ηλικίας

Αποτελούν μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν αρκεί να αξιολογήσουμε ένα τρόφιμο μόνο βάσει της θρεπτικής του σύστασης, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα θέματα, όπως οι ιδιαίτερες ανάγκες για μεγαλύτερη και επαρκέστερη πρόσληψη μικροστοιχείων καθώς και η μειωμένη ικανότητα μάσησης και απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εύληπτα (όπως το ταχίνι) αποτελούν ιδανική λύση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *