Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων : Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα – Σύγχρονες Τεχνολογίες

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: «Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα –  Σύγχρονες Τεχνολογίες».

Ο απόηχος της εκδήλωσης είναι εξαιρετικός!

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ομιλητές, οι πολύ ενδιαφέρουσες  και επικαιροποιημένες παρουσιάσεις τους  καθώς και η μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων με Σ.Δ. συνέβαλαν στην επιτυχία και στη σημαντική απήχηση της εκδήλωσης!

Συντονιστές του σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου «Metropolitan Hospital» Πειραιά, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και μεταξύ άλλων ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην παρακολούθηση αλλά και στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Σ.Δ. και η κα Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σ.Δ Πειραιά και Νήσων και Αντιπρόεδρος Α’ Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη των ανθρώπων με Σ.Δ. για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση για την επίτευξη του ενός και μοναδικού στόχου: την καλή ρύθμιση του Σ.Δ.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η Δρ. Καίτη Τρικαλινού, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελήτρια  Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου ’’Metropolitan Hospital’’ Πειραιά  και ο Δρ. Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος MD, PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος  Διαβητολογικού Κέντρου  – Συντονιστής Εκπαίδευσης Γενικών Ιατρών  Γ.Ν. Πειραιά ’’Τζάνειο’’ ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες: “Η αξία της αυτοπαρακολούθησης στον Σ.Δ., και ‘’Τρόποι και συστήματα παρακολούθησης’’, αντίστοιχα, όπου, εκτός των άλλων παρουσίασαν και τα πλέον σύγχρονα συστήματα στιγμιαίας παρακολούθησης και συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, με ενδιαφέρουσες και άριστα τεκμηριωμένες παρουσιάσεις.

Την τελευταία ενότητα του επιστημονικού προγράμματος με τίτλο: ‘’Από την εντατικοποίηση της ινσουλινοθεραπείας στη σύγχρονη αντιμετώπιση του Σ.Δ. Αντλίες ινσουλίνης: Τα νεότερα από τη θεωρία στην πράξη’’ ανέπτυξε η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, PhD, MSc στη Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, Α’ Παθολογικό Τμήμα και Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Πειραιά ‘’Τζάνειο’’, η οποία παρουσίασε διεξοδικά την εξέλιξη στη χορήγηση της ινσουλίνης από το εντατικοποιημένο σχήμα στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και αφού παρουσίασε τις νεότερες συσκευές, αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο πρώτο, άρτι αφιχθέν στη χώρα μας, υβριδικό κλειστό σύστημα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης και στην λειτουργία του.

Τους παραπάνω ομιλητές πλαισίωσαν άτομα με Σ.Δ. χρήστες των τεχνολογιών, που κατέθεσαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τα ευεργετικά αποτελέσματα των τεχνολογιών στην παρακολούθηση και τη αντιμετώπιση του Διαβήτη τους.

Στο δεύτερο, επίσης, πολύ ενδιαφέρον μέρος της εκδήλωσης, η  Δρ. Μαρία Πανουσοπούλου Med Chem Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών – Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών,  Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ, Διεύθυνση Στρατηγικού  Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε συνοπτικά τους συμμετέχοντες σχετικά με τις παροχές  του ΕΟΠΥΥ στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και τις αποζημιώσεις των  αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών υλικών αλλά και των ιατρικών εξετάσεων, καθώς και για τις διαδικασίες ένταξης των νέων τεχνολογιών στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., Βιολόγος, MSc ‘’Φροντίδα στον Σ.Δ.’ αναφέρθηκε στις επίμονες και άοκνες προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στις παρούσες συγκυρίες της πανδημίας, που  έχουν στο επίκεντρο τους, τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. και στοχεύουν στην προστασία τους από τον επικίνδυνο κορωνοϊό  στον εργασιακό τους χώρο! Οι προσπάθειες όμως, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος , προσκρούουν σε ώτα μη ευήκοα!  Αναφέρθηκε, επίσης, σφαιρικά στις διεκδικήσεις από το Σύστημα Υγείας καθώς και στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος  στους εκπροσώπους των εταιρειών Medtronic, Abbott Laboratories και Menarini  Diagnostics, που ήταν οι μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης. Έτσι ο κος Γιάννης Γαβριατόπουλος, ο κος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και η κα Εύα Κωνσταντάκη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν και παρουσίασαν τα νέα τεχνολογικά τους προϊόντα, που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Με το πέρας των ομιλιών, τον συντονισμό των ερωτήσεων του κοινού ανέλαβε η κα Μαρία Τριανταφύλλου, Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. – Δημοσιογράφος

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των μεγάλων χορηγών Medtronic, Abbott Laboratories, Menarini Diagnostics, των χορηγών Ascensia, Φαρμασέρβ-Λίλλυ και Accuchek Roche Diabetes και του υποστηρικτή  Medical Pharmaquality  AE.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Γκόλφω Γεμιστού, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας του Covid-19, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για ακόμη μία φορά, με αφορμή το κοινό μας σημείο, το Διαβήτη μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε  διαδικτυακά, να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας γύρω από αυτόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκλεκτούς επιστήμονες που πλαισίωσαν το σεμινάριο μας, τους χορηγούς της εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία και την υποστήριξη, την εταιρεία Medtronic για την παραχώρηση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας,  την εταιρεία ’’Perception’’ για την άριστη διοργάνωση, την κα Μαρία Τριανταφύλλου για το συντονισμό των ερωτήσεων,  και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του καθώς και τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για τη σημαντική συμμετοχή τους!».