Συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας

Συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με το νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστου Δαραμήλα, με το νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλειο Πλαγιανάκο, βρέθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων  πολιτών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 4/3/2019 στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, πήρε μέρος ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ. Γρηγόριος Λεοντόπουλος.

Συμμετείχαν, επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ, κ. Μαρία Πανουσοπούλου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαος Κικκίλιας.

Η ατζέντα της συνάντησης αφορούσε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και έχουν ως εξής:

  1. Θέσπιση προδιαγραφών για τη χορήγηση θεραπευτικών διαβητικών υποδημάτων ως Παράρτημα του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ
  2. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε -και συνεχίζει να υφίσταται- με τη λανθασμένη ερμηνεία του ΕΚΠΥ και την επιβολή συμμετοχής 25% σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες) και η μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (29/1/2019), που προβλέπει τη μηδενική πλέον συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη
  3. Προβλήματα στην αποζημίωση αναλωσίμων υλικών που προβλέπονται στον ΕΚΠΥ και συγκεκριμένα των ταινιών μέτρησης κετονών στο αίμα
  4. Καθυστέρηση αποζημίωσης νέων προϊόντων, όπως τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, που ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει
  5. Θέσπιση ποιοτικών χαρακτηριστικών (ISO) των μετρητών γλυκόζης και των ταινιών μέτρησης σακχάρου
  6. Υποστήριξη από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ της διαδικασίας ενημέρωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Διαβήτη

Ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και δεσμεύτηκαν για τη θέσπιση προδιαγραφών στο διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα, για το οποίο υπήρξε και η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19.6.2018. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστου Δαραμήλα με την κ. Πανουσοπούλου και στην οποία θα συμμετέχουν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕ, κ. Γεώργιος Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΜΕΔΙΠ, κ. Νικόλαος  Τεντολούρης, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η θέσπιση των προδιαγραφών για το διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα με τη μορφή Παραρτήματος στον ΕΚΠΥ.

Αναφορικά με το θέμα της άδικης επιβάρυνσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μας διαβεβαίωσε ότι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε ΦΕΚ για τη διευκρίνιση και οριστική κατάργηση της επιβάρυνσης των εν λόγω πασχόντων.

Η αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετονών, διαχρονικό αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οδεύει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σε λύση, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί η τιμή αποζημίωσης, η οποία αφορούσε τις ταινίες κετονών στα ούρα και όχι στο αίμα.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGMS), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία, ώστε να ενταχθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εν λόγω συστήματα, που για πρώτη φορά και με την παρέμβαση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάχθηκαν στον ΕΚΠΥ.

Για άλλη μια φορά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε την πρόταση για θέσπιση των ευρωπαϊκών κανόνων ποιοτικών χαρακτηριστικών για τους μετρητές και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα και στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ. Με την τοποθέτηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι σύμφωνη η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου
Υγείας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αρμόδιος για το θέμα θα είναι πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επόμενο, λοιπόν, βήμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η επικοινωνία με τον ΕΟΦ και η θέσπιση των εν λόγω ευρωπαϊκών κανόνων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου η Ομοσπονδία να συμβάλλει στην ενημέρωση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Διαβήτη του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη συνάντηση με το νέο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ευελπιστούμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας μας, προκειμένου να προσπαθήσουμε, από κοινού, για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη και ταλαιπωρούν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ως άγρυπνος φρουρός, παρακολουθεί την εξέλιξη των διαδικασιών και θα παρέμβει εκ νέου, αν χρειαστεί, για να διεκδικήσει την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων της.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *