Στην Ελλάδα το σύστημα Tεχνητής Nοημοσύνης για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια διάγνωσης εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου από τη Siemens Healthineers

Το πρώτο παγκοσμίως σύστημα που εισάγει την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI RAD Companion Brain MR) για μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου της SIEMENS Healthineers πρόκειται να διατεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Όμιλο Ιατρικών Εταιρειών  ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Το σύστημα AI RAD Companion Brain MR εισάγει την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική Απεικόνιση για ταχύτερα αποτελέσματα κατά τη διάγνωση εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με μικρότερη αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Με το πέρας της εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, τα δεδομένα αυτής, μεταφέρονται σε περιβάλλον cloud, όπου υπάρχουν εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας, τα οποία χρησιμοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εντοπίσουν αυτόματα πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Χρησιμοποιώντας τους εξελιγμένους αλγορίθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης, το σύστημα αξιολογεί τις εξετάσεις που παράγονται από συγκροτήματα μαγνητικής τομογραφίας, εντοπίζοντας αυτόματα πιθανές παθολογικές καταστάσεις. Το λογισμικό λειτουργεί ως σύστημα υποβοήθησης κατά τη διάγνωση και συγκεκριμένα, πραγματοποιεί :

  • Αυτόματη κατάτμηση και ογκομέτρηση των ανεξάρτητων εγκεφαλικών δομών
  • Σύγκριση των αποτελεσμάτων της ογκομέτρησης, που προκύπτει από κάθε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, σε σχέση με αποτελέσματα τα οποία ανήκουν σε ομάδες υγιούς πληθυσμού(μέσος όρος)
  • Τα αποτέλεσματα απόκλισης από τον μέσο όρο απεικονίζονται σε μορφή Label Map, Deviation Map και Volumetric Report.

Συγκεκριμένα, το Label Map απεικονίζει κάθε περιοχή του εγκεφάλου με διαφορετικά χρώματα  σε συνδυασμό με εικόνες που έχουν ληφεί κατά τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με τεχνική MPRAGE (color-coded and partially blended). Το Deviation Map απεικονίζει την απόκλιση της κάθε εγκεφαλικής δομής του εξεταζόμενου από έναν μέσο όρο, σε σχέση με  προτυποποιημένα  δεδομένα υγιούς πληθυσμού, με βάση την ηλικία και το φύλο και σε συνδυασμό  με εικόνες που έχουν ληφεί κατά τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με τεχνική MPRAGE (color-coded and partially blended). Σε χρονικό διάστημα λίγων λεπτών, τα δεδομένα της εξέτασης αποστέλλονται πίσω στον ακτινολόγο ιατρό, με υποσημειωμένες τις πιθανές παθολογικές καταστάσεις σε μορφή 2D και 3D, καθώς και σε ένα χρήσιμο structured report, ώστε ο ακτινολόγος να βοηθηθεί στην διάγνωσή του. Φυσικά, ο ακτινολόγος ιατρός μπορεί να απορρίψει ή να αποδεχθεί μερικώς τα αποτελέσματα των αυτόματων μετρήσεων αυτών.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που αυτή η σπουδαία καινοτομία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δήμος Τζιόλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthineers στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ένα σύστημα που προσφέρει νέες δυνατότητες στην ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και γι’ αυτό αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κεντρικής μας φιλοσοφίας: Στη Siemens Healthineers, πιστεύουμε στην ψηφιοποίηση της Υγείας και σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία ώστε να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον τύπο κατασκευαστή μαγνητικού τομογράφου και συμμορφώνεται πλήρως με το πρωτόκολλο DICOM. Ολόκληρη η οικογένεια προϊόντων AI-Rad  Companion είναι βασισμένη στην cloud ψηφιακή πλατφόρμα teamplay. Το ασφαλές περιβάλλον cloud  επιτρέπει τη χρήση του λογισμικού με την υψηλότερη δυνατή υπολογιστική ισχύ, οπότε δεν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι υλισμικού (hardware).