Συστήνεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Διεύθυνση Κλινικής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Σημεία ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Σημεία ομιλίας του Αναπληρωτή  Υπουργού  Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Κατεπείγουσες Ρυθμίσεις για την για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού  COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων»

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους κάποια στοιχειώδη πράγματα που με βάση τους κανόνες της κοινής λογικής και της εμπειρίας.

Βιώνουμε σε όλο τον πλανήτη μια πανδημία. Τι σημαίνει πανδημία; Πάν και Δήμος, μια επιδημία που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο σχεδόν του πλανήτη. Πως αντιμετωπίζεται μαι πανδημία; Έχει πλήρως και εξαρχής καταστεί σαφές ότι αντιμετωπίζεται με την τήρηση στοιχειωδών μέτρων ατομικής προστασίας. Και ήταν αυτά τα απλά μέτρα που τηρήσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ήταν θέμα συμπεριφοράς κυρίως η επιτυχής διαχείρισή της πανδημίας. Τήρηση των αποστάσεων, μάσκα και πλύσιμο των χεριών. Και μάθαμε όλα αυτά να τα κάνουμε αυτοματοποιημένα και μας έγιναν συνήθεια και αυτονόητο μέρος της καθημερινότητας μας.

Η πανδημία επίσης αντιμετωπίζεται από ένα σύστημα Υγείας με σχέδιο και οργάνωση, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις αυτές που τα μέτρα προστασίας για οποιοδήποτε λόγο δεν στάθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις ικανά προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση από τον ιό. Αυτό έγινε κυρίως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπήρχε σχεδιασμός και το είχαμε πει από την αρχή ότι σχεδιάσαμε με βάση το πιο ακραίο σενάριο και τα καταφέραμε. Όλοι όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παγκοσμίως κανένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει μια πανδημία.  Γνωρίζετε εσείς, για παράδειγμα, κτίρια που μπορούν να αντέξουν σεισμό 15 Ρίχτερ; Δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Είδαμε τι έγινε και στα άλλα πιο πλούσια και πιο σύγχρονα κράτη με πιο οργανωμένα συστήματα Υγείας κατέρρευσαν, κάτι το οποίο δεν συνέβη εδώ στην Ελλάδα. Είδαμε ασθενείς να διακομίζονται από τη μια χώρα στην άλλη.

Να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αντέξει, χάρη στο σχεδιασμό ο οποίος υπήρξε, χάρη στην υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, των γιατρών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού και τις ενέργειες που έγιναν πριν την έναρξη της πανδημίας γιατί βλέπαμε ότι έρχεται και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα με ενέργειες που έγιναν για την ενίσχυση σε ανθρώπινους  πόρους, σε οικονομικούς πόρους και σε εξοπλισμό.

Το σύστημα βρίσκεται στα όρια του, το έχουμε πει, έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις μας. Αλλά είναι όρθιο και παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ τον ισχυρισμό κάποιων ότι το σύστημα Υγείας είναι αποκλειστικά αυτή τη στιγμή αποκλειστικά μόνο για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται. Στο σύστημα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων το 50 με 55% των προσελεύσεων αφορά περιστατικά τα οποία δεν είναι Covid και αντιμετωπίζονται. Τα εξειδικευμένα νοσοκομεία όπως τα ογκολογικά, τα παιδιατρικά, τα ψυχιατρικά αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Από αυτά που ακούστηκαν εδώ σήμερα διαπιστώθηκαν δυστυχώς τα εξής: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμπεριφέρεται δυστυχώς σα να μη θέλει να τελειώσει ποτέ η πανδημία. Καλλιεργεί κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας και υπονομεύει τον ένα και μόνο στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή, το να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα από την πανδημία. Υπονομεύετε αυτή την εθνική προσπάθεια και επιμένετε στην καταστροφολογία. Και θα το ξαναπώ. Με δυσκολία προσπαθείτε να μη δείξετε τη στενοχώρια σας επειδή τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Ευτυχώς που η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλήρως, το έχουν πει άλλωστε πρώην στελέχη σας, τι θα είχε συμβεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι αυτοί που σήμερα κραυγάζουν και αλαλάζουν βρίσκονταν στο τιμόνι της χώρας.

Επιμένω ότι με ψεύδη και λαϊκισμό, υπονομεύετε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Αναφερθήκατε στα self – test. Και σήμερα αφού δεν σας βγήκε αυτή η αστειότητα περί Siemens ήλθατε να μας πείτε ότι δεν έχουν σήμανση CE. Δεν γνωρίζεται ότι το test της Siemens έχει σήμανση CE; Πως φτιάξαμε τις προδιαγραφές; Αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό. Οι προδιαγραφές των t  προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους. Προκειμένου να τα φέρουμε σύντομα στην ελληνική αγορά στις προδιαγραφές θέσαμε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει τέτοια άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος και κυρίως στη Γερμανία, που έχει μια συγκεκριμένη λίστα με προϊόντα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Κάναμε μια νομοτεχνική βελτίωση και προσθέσαμε και τον ΕΟΦ για να του δώσουμε τη δυνατότητα ως αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορεί, εφόσον κάποιος έρθει και του καταθέσει φάκελο, να του χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας ως self – test.

Και αφού δεν σας βγήκε η αστειότητα με τη Siemens έρχεστε και μας λέτε ότι σας ενόχλησε που μια αρμόδια δημόσια αρχή η Γ.Γ.Π.Π. έκανε τον διαγωνισμό. Η σύμβαση του διαγωνισμού αυτού εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα self – test έρχονται ως συμπληρωματική δράση στη στρατηγική που έχουμε για το testing στην Ελλάδα. Έρχονται να συμπληρώσουν τα ταχέα και τα μοριακά test. Έχουμε ξεπεράσει τις 50.000 ημερησίως και έτσι έχουμε την δυνατότητα να έχουμε σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Και πάλι η Ελλάδα πρωτοπορεί γιατί είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Υπάρχει και διεθνής εμπειρία που λέει ότι αυτά τα test συμβάλουν στον περιορισμό του ιού. Πρόκειται επομένως για μια συμπληρωματική δράση στη στρατηγική μας.

Μέχρι σήμερα τα rapid tests δεν μπορούσαν να πωληθούν από τον πάγκο του φαρμακείου. Κάναμε αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση . Θα πωλούνται rapid test στα φαρμακεία. Θα μπορεί κάποιος να το πάρει από το φαρμακείο και να το κάνει στο γιατρό του.

Είπατε ότι είμαστε απροετοίμαστοι. Επιτρέψτε μου να  διαφωνήσω. Ο υπερδιπλασιασμός των ΜΕΘ καταδεικνύει έλλειψη προετοιμασίας; 557 κλίνες ΜΕΘ παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2017 και 150 και πλέον κλίνες που δεν λειτουργούσαν. Και λειτούργησαν και αυτές και αναπτύξαμε και άλλες και συνεχίζουμε. Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ. Τι άλλο κάναμε; Δεν κόψαμε κορδέλες για επικοινωνιακούς λόγους, οι νέες ΜΕΘ ήταν πλήρως στελεχωμένες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.  410 επιπλέον γιατροί υπηρετούν στις ΜΕΘ.

Επειδή μιλήσατε για τις αναμονές. Έχω αποκόμματα για το τι γινόταν με τις αναμονές επί ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε μόνο μια απλή  γρίπη να αντιμετωπίσουμε. Τα νούμερα ήταν πολλαπλάσια από τα σημερινά. Και τις αναμονές τις διαχειριζόμαστε με επιτυχία και μέχρι να μπει κανείς στη ΜΕΘ του παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη.

Έγινε αναφορά ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού. Θα θυμίσω μόνο, 2574 εγκρίσεις μόνιμου προσωπικού στους 20 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, 2750 σε 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό τα νούμερα τα έχουμε πει και είναι γνωστά. Είχαμε πει στην αρχή της πανδημίας για 2000 επικουρικό προσωπικό και έχουμε ξεπεράσει τις 8000. Υπηρετούν πάνω από 10000 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων στο σύστημα Υγείας διότι έχουμε παρατείνει τις συμβάσεις τους για το 2012 προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες  και τις ελλείψει που όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει το σύστημα Υγείας. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι προσλήψεις μέσω το ΑΣΕΠ.

Επιτρέψτε μου να καταρρίψω ακόμη ένα μύθο που συχνά χρησιμοποιεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι η ΝΔ δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Πραγματικά πιστεύω ότι σας ενοχλεί που έχουμε ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που το δημόσιο σύστημα Υγείας άντεξε στην πανδημία, που το εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός πλέον, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν πρόσφατα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. ‘Έχουμε αποδείξει ότι καθημερινά το ενισχύουμε και  το στηρίζουμε. Συνεχίζετε να μιλάτε για τα ΣΔΙΤ και για ιδιωτικοποιήσεις, επειδή το ΣΔΙΤ περιέχει το γιώτα, το Ιδιωτικό.

Το έχουμε εξηγήσει χιλιάδες φορές ότι τα ΣΔΙΤ είναι χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί να πάρουμε δάνειο κάνουμε ένα ΣΔΙΤ προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε, να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών.  Και σε αυτό το σημείο δεν κρύβετε την στενοχώρια σας που το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ανταποκριθεί με επάρκεια και πληρότητα την περίοδο αυτή.

Ειπώθηκε επίσης ότι τα μέτρα έχουν αποτύχει. Θα σας θέσω ένα ερώτημα: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει εάν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα; Υπάρχει επίγνωση του τι θα γινόταν στη χώρα; Βλέπετε το γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Τα μέτρα έχουν πετύχει και αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε ένα κύμα το οποίο κυρίως οφείλεται στις μεταλλάξεις του ιού το οποίο είναι σφοδρό στη χώρα μας, όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες.

Ακούστηκαν επίσης διάφορα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η χώρα μας ευτυχώς συμμετείχε στην κοινή Ευρωπαϊκή προμήθεια. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα σε ότι αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά ο προγραμματισμός διεξαγωγής των εμβολιασμών και σύμφωνα με τις παραδόσεις που περιμένουμε μας δίνει την ευχέρεια να πούμε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει το τείχος ανοσίας και θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού και τις ευπαθείς ομάδες προκειμένου η χώρα μας να επανέλθει στην κανονικότητα.

Να θυμίσω ότι σήμερα η χώρα μας είναι η έκτη στην Ευρώπη με πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό, δηλαδή και με τις δύο δόσεις.

Έγινε επίσης αναφορά στα ρωσικά και τα άλλα εμβόλια. Φυσικά θέλουμε τα εγκεκριμένα εμβόλια στη χώρα και βεβαίως έρχονται τα εμβόλια που έχουν εγκρίσεις από την αρμόδια Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Για την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Κατηγορηθήκαμε ότι προπληρώνουμε τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχουμε στη διάθεση μας ΜΕΘ. Τι να προπληρώσουμε; Που και οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε πάρει στον ιδιωτικό τομέα γεμίζουν την ίδια στιγμή. Και έχουμε πάρει περισσότερες και από τον αρχικό προγραμματισμό μας. Στην Αττική μόνο από τις 234 κλίνες Εντατικής στον ιδιωτικό τομέα έχουμε τις 174 ως κράτος και οι υπόλοιπες είναι κατειλημμένες από τον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι αδειάζει, γεμίζει αμέσως. Αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας διαχειρίζεται τα μη covid περιστατικά έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες κλίνες στο δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και λόγω της εμπειρίας που έχει ο δημόσιος τομέας.

Βεβαίως αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας είναι ενιαίο. Δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας, οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Και τέλος, μια αναφορά στα φάρμακα. Από την πρώτη στιγμή δεν έλειψε καμία φαρμακευτική θεραπεία που είχαν ανάγκη όσοι έπασχαν από κορονοϊό. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή Ευρωπαϊκή προμήθεια για μονοκλωνικά αντισώματα. Έχουμε ήδη τη θετική γνωμάτευση για ένα από αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Θα το πάρουμε, θα πάρουμε και τα υπόλοιπα για τα οποία θα γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως έγινε και με τα εμβόλια.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δίνουμε μια μεγάλη μάχη όλοι μαζί. Όλο το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απαιτείται σοβαρότητα και επιτρέψτε μου να πω ότι μικροπολιτική παλαιάς κοπής στον τομέα της δημόσιας Υγείας δεν έχει χώρο. Και θα καλέσω όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της ύστατη αυτή στιγμή να επιτάξουν λίγη απ΄ όση σοβαρότητα αναμένει η κοινωνία από αυτά».