Π.Σ.Ε.: 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Αναβάθμιση του ΕΣΥ ΤΩΡΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της 7ης Απριλίου 2020 να αποτελέσει την αφορμή για την επικαιροποίηση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ ως ενιαίου συστήματος στήριξης της υγείας του λαού

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών Π.Σ.Ε. – ΝΠΔΔ, συμμετέχει στον τιμητικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ως ημέρας διεθνούς στήριξης των Συστημάτων Υγείας όλου του κόσμου.  Στη πιο δύσκολη και σημαντική στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας που περνά η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος, ο εορτασμός αυτός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημαντικότητα, σηματοδοτώντας τη μεγάλη σπουδαιότητα της θωράκισης του πληθυσμού απέναντι στην όποια απειλή της υγείας του.

Η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας που συνταράσσει την ανθρωπότητα αναδεικνύει τον τομέα Υγείας σε κυρίαρχο στοιχείο της πορείας προς το «ευ ζην», πάνω και πέρα από κάθε οικονομική ή κοινωνική διαφορά ή επιδίωξη.  Την ημέρα αυτή οι εργαζόμενοι στον Τομέα της  Υγείας με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίζουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας και μεταφέρουν, τόσο στην κοινωνία όσο και στις Κυβερνήσεις, τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις τους για τη σωστή λειτουργία ενός ικανού και αξιόπιστου Συστήματος Υγείας. Βεβαιώνουν για τη συνεχή και ακούραστη παρουσία τους στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και κάθε άλλης απειλής της δημόσιας υγείας, αλλά και διεκδικούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας των ίδιων και των πολιτών καθώς και στήριξης ισχυρών Συστημάτων Υγείας παντού.

Στο πλαίσιο αυτό οι Εργοθεραπευτές όλης της χώρας δήλωσαν από την πρώτη στιγμή τη διάθεσή τους για συμβολή στην αντιμετώπιση της σοβαρής σημερινής κατάστασης τόσο με την παρουσία τους σε όλους τους χώρους υγείας όσο και με τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις προσφοράς. Ταυτόχρονα  στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία για τη στήριξη του ΕΣΥ της χώρας και δηλώνουν την απόφασή τους για ενεργό συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια  για αναβάθμιση του Συστήματος στο άμεσο επόμενο διάστημα. Με δράση, προτάσεις, συμμετοχή σε όργανα, υποστήριξη και ανάπτυξη νέων μορφών παρέμβασης.

Ο Π.Σ.Ε., ως κλαδικός θεσμικός φορέας της Εργοθεραπείας στη χώρα, τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, τόσο σε ότι αφορά στη σημερινή κατάσταση, όσο και για την προσπάθεια υποστήριξης του ΕΣΥ στη συνέχεια, καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε:

Άμεση κάλυψη των Μέτρων Ατομικής Προστασίας όλων σε όλες τις δομές Υγείας της χώρας

Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού σε όλο το φάσμα της Υγείας

Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην Υγεία στα ΒΑΕ

Πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της Υγείας ΤΩΡΑ

Ανάπτυξη της Α΄ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας ως βάση στήριξης του Συστήματος

Επικαιροποίηση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ ως ενιαίου συστήματος στήριξης της υγείας του λαού

Επισημαίνουμε και  καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για:

  • Την πλήρη κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων με επαρκή Μέτρα Ατομικής Προστασίας πάντα.
  • Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού σε όλες της βαθμίδες υγείας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών.
  • Την ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ και την υποστήριξη λειτουργίας τους στη συνέχεια
  • Την συνεργασία των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης όλων των ειδικοτήτων υγείας για τον άμεσο σχεδιασμό ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα το οποίο θα καλύπτει άμεσα και απόλυτα τις ανάγκες υγείας όλων των πολιτών και θα εκμεταλλεύεται δυναμικά και ορθολογικά όλες τις δυνάμεις του Τομέα.
  • Την ορθολογική, πλήρη και έντιμη κάλυψη των πολιτών σε υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας και Αποκατάστασης χωρίς περικοπές, μειώσεις και  γραφειοκρατικά προσκόμματα.
  • Την ανάπτυξη και υποστήριξη νέων διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης σε όλες τις καταστάσεις διαταραχών της υγείας, στηρίζοντας την εκπαίδευση, την έρευνα και την χρήση της νέας υψηλής τεχνολογίας .