Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού ξαφνικά στις ευπαθείς ομάδες ανήκει ΜΟΝΟ ο «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης!

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και της εξάπλωσής του και στη χώρα μας.

Μαζί με την ανησυχία τους, από χθες οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους είναι σε πλήρη σύγχυση, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε ότι ειδική επιτροπή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τις παθήσεις που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μέσα σε αυτές συμπεριέλαβε μόνο τον «αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Τη σύγχυση αυτή επέτεινε και η δημοσίευση της ΠΝΠ με θέμα: «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 64 Α’/14.3.2020), η οποία σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα, δημιούργησε πλήθος παρερμηνειών στον εργασιακό χώρο των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αποτέλεσμα της παραπάνω σύγχυσης, που δημιουργήθηκε σε μια χρονική στιγμή που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις, είναι η πρόκληση νέων προβλημάτων και της άσκοπης ταλαιπωρίας των πασχόντων, οι οποίοι καλούνται πλέον από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν στην πρότερη θέση τους ή να ανακαλείται η άδειά τους ως «μη αιτιολογημένη».

Η γενική δήλωση σχετικά με όσους έχουν «αρρύθμιστο Διαβήτη», που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, οδηγεί στην καθολική «απένταξη» από τις ευπαθείς ομάδες όλων των ανθρώπων με Διαβήτη. Ποιος θα κρίνει, όμως, αν ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι «ρυθμισμένο» ή «αρρύθμιστο»; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, οι τιμές του, σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες, εναλλάσσονται και τη μια στιγμή μπορεί να είναι ρυθμισμένος και την άλλη αρρύθμιστος.

Ποιος θεράποντας ιατρός θα αναλάβει μία τέτοια ευθύνη, να πιστοποιήσει δηλαδή τον ρυθμισμένο ή τον αρρύθμιστο Διαβήτη τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά πως ο Σακχαρώδης  Διαβήτης, στο σύνολό του και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και δεν κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τη ρύθμισή του;

Το έργο της Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην αποφυγή της έκθεσής τους στον κίνδυνο του κορωνοϊού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και απειλητικός στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι αδιανόητο, επιστήμονες – «φωστήρες» να αγνοούν παγκόσμιες επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια και εντάσσουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο σύνολό του στις ευπαθείς ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι αλήθεια προετοιμασμένη η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη για την έκθεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, τη στιγμή που όλοι οι επιστημονικοί φορείς συνυπογράφουν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, ο οποίος στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να στοιχίσει και την ίδια τους τη ζωή;

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ  υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των πασχόντων που εκπροσωπεί στην υγεία και τη ζωή, δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «αρρύθμιστος» ή «ρυθμισμένος» ως προϋπόθεση για την κατηγοριοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη.