ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ : «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» – Δεύτερη φάση της εκπαιδευτικής εφαρμογής

Στην τελική, πιο ανταγωνιστική, μαζική και διασκεδαστική της φάση μπαίνει αύριο, 14 Νοεμβρίου, η φετινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με τίτλο: «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία».

Η έναρξη της δεύτερης φάσης του παιχνιδιού προγραμματίστηκε να συμπέσει με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποδέκτες δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει και αφιερώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη στο Νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής Διαβήτη, πέρα από την εκπαίδευση και τη γνώση που παρέχει για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής και για τη σωστή χρήση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών, ενισχύει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του πάσχοντα και προάγει το ομαδικό πνεύμα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την υπόλοιπη Διαβητολογική ομάδα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πάσχοντα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.  Είναι ένας θεσμός που εξασφαλίζει την ισορροπία στην καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί που πάσχει και ταυτόχρονα την ασφάλεια του παιδιού τις ώρες της παραμονής του στο σχολείο.

Δυστυχώς όμως ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν καλύπτει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζει τις προσπάθειές της μέχρι το κάθε παιδί σε κάθε σχολείο να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους επαγγελματίες υγείας.

H αλματώδης αύξηση του αριθμού των πασχόντων παγκοσμίως κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο των νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και έντονη ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στα θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, γιατί σύμφωνα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, οι νοσηλευτές με την κατάλληλη κατάρτιση και τη γνώση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας, υλοποιεί και φέτος την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία», που περιλαμβάνει ένα on-line παιχνίδι γνώσεων μέσω ψηφιακής εφαρμογής, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη του φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό και στη συνέχεια απαντούν σε συναφείς ερωτήσεις για να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Η φετινή μας προσπάθεια επιχειρεί να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας, μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον, στο οποίο κινείται η εφαρμογή μας, ξεπερνώντας τους φυσικούς φραγμούς που ισχύουν τόσο γενικά, όσο και ειδικά λόγω της πανδημίας. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάσσει τη δράση της, ως συμμετοχή, στη μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Διαβήτη, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η 14η Νοεμβρίου σίγουρα δεν αρκεί. Ο Διαβήτης είναι μια σύγχρονη μάστιγα που χρειάζεται αντιμετώπιση 365 μέρες τον χρόνο. Η αφοσίωση, η επιμονή και η αδιάκοπη προσπάθεια είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να κάνουμε βήματα μπροστά τόσο στην αναχαίτιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και στην αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Από αύριο, λοιπόν, το παιχνίδι αλλάζει μορφή, το ενδιαφέρον κορυφώνεται και σημαντικά δώρα περιμένουν τους τρεις πρώτους, στην κατάταξη, παίκτες. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, οι παίκτες θα μπορούν να προκαλούν ο ένας τον άλλον σε «κόντρες» γνώσεων με σύντομα quiz των 5 ερωτήσεων. Η τελική κατάταξη που θα προκύψει στο τέλος, θα αναδείξει και τους τρεις «τυχερούς» που θα κερδίσουν ένα PlayStation 5 (ο πρώτος) και από ένα Mountain Bike DISTRICT MTB 18 ταχυτήτων (ο δεύτερος και ο τρίτος).

Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (εδώ), αλλά και απευθείας από την ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ και κάθε νέος παίκτης θα έχει πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει ήδη αναρτηθεί κατά την πρώτη φάση του παιχνιδιού στην εφαρμογή.

Σύμμαχος στην προσπάθεια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στέκεται φέτος και η κορυφαία δομή του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα! Ο ΕΣΑΚΕ και οι 12 ΚΑΕ μέλη του συμμετέχουν ενεργά στη δράση μας, καθώς η 4η αγωνιστική της Basket League (14-15/11), είναι αφιερωμένη στην καμπάνια ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Έτσι, σε όλα τα γήπεδα της Basket League αυτό το Σαββατοκύριακο οι ομάδες θα σκοράρουν… «τρίποντα στην Υγεία» συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος.

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» υλοποιείται με την υποστήριξη χορηγών. Χρυσός Χορηγός είναι η AstraZeneca και Αργυροί Χορηγοί η ACCU-CHEK, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και η Abbott Laboratories. Στους Υποστηρικτές της ενέργειας περιλαμβάνονται η Medtronic, η Novo Nordisk, η Pfizer, η Sanofi, η Ascencia Diabetes Care και η Hemoglobe.

————————

Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes FederationIDF). Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.