ΠΟΑΜΣΚΠ : Για τους εκπαιδευτικούς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Αντιπροσωπεία της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επισκέφτηκε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας , για να υποβάλλει τις ενστάσεις της σχετικά με νέο νόμο 4589/2019 ΦΕΚ Α 13/2019 και ειδικότερα για το άρθρο 57 που ρυθμίζει τα κριτήρια αξιολογικού πίνακα για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τη Γενική Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Μαρία Μαμαλάκη, την Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων κ. Αλίκη Βρυεννίου καθώς και την πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων  με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ) κ. Γεωργία Λαύκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον κ. Κασσιανό Παναγιώτη Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, ως εκπρόσωπο του κυρίου Υπουργού Παιδείας . Όπως εξήγησε η πρόταξη των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση- Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ( ΠΣ-ΣΚΠ) στην πρόσληψη  αναπληρωτών (όπως και των άλλων  δυο προτασσόμενων  κατηγοριών) έπαψε να ισχύει γιατί η διοίκηση, ακολουθώντας πολιτική ίσης μεταχείρισης προς όλους τους χρονίως πάσχοντες/ άτομα με αναπηρία σε ότι αφορά τους μόνιμους διορισμούς, αποφάσισε να μην κάνει διακριτή μεταχείριση προς καμία κατηγορία.  Εξάλλου το Υπουργείο προτίθεται να διορίσει τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμων εκπαιδευτικών για να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναπληρωτές.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας πρόβαλλε τις ενστάσεις της γραπτά και προφορικά στηριζόμενη:

  1. Στο γεγονός ότι η ΠΣ-ΣΚΠ προσβάλλει νέους στην παραγωγική ηλικία και τελευταία άτομα πολύ νεαρής ηλικίας. Επιπλέον οι πάσχοντες ξαφνικά, χωρίς να έχουν προκαλέσει τη νόσο ή να έχουν γεννηθεί με αυτή, βρίσκονται σε δυσχερή θέση και περιμένουν από την πολιτεία να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο και να τους στηρίξει.
  2. Στο νόμο 3402/2005 αρ.24 παρ. 1 ΦΕΚ Α 258/17.10.2005 όπου αναφέρεται ρητά ότι «Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία».

Η Ομοσπονδία ζήτησε  από το Υπουργείο να γίνει τροποποίηση ώστε οι πάσχοντες από ΠΣ-ΣΚΠ  εκπαιδευτικοί να θεμελιώνουν δικαίωμα με τη γνωμάτευση  της νόσου (από Υγειονομική Επιτροπή)  και όχι βάση  του  ποσοστού αναπηρίας, δεδομένου  ότι τα  Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) συχνά δεν συνυπολογίζουν τα αφανή συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα να  τους αποδίδεται μικρότερο  ποσοστό αναπηρίας από το πραγματικό. Εξάλλου όσο πιο λειτουργικά είναι τα άτομα που διορίζονται τόσο περισσότερο θα προσφέρουν στην απαιτητική εργασία του εκπαιδευτικού.

Από την πλευρά του Υπουργείου υπήρξε θετική προσέγγιση στην πρόταση της ΠΟΑμΣΚΠ, αλλά επειδή δεν προβλέπεται να κατατεθεί άμεσα νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αφενός, και επειδή επίκειται η ανακοίνωση της προκήρυξης για μόνιμους διορισμούς αφετέρου,  χρονικά δεν είναι εφικτό  να γίνει παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της Ομοσπονδίας, τουλάχιστον για την επικείμενη  σχολική χρονιά. Σε πρώτη ευκαιρία θα εξετασθεί η πρόταση της Ομοσπονδίας για να βρεθεί ικανοποιητική λύση και για τις δύο πλευρές.

Η ΠΟΑμΣΚΠ ως εκπρόσωπος των πασχόντων από ΠΣ-ΣΚΠ δεν σταματά να διεκδικεί  για τα Άτομα με ΠΣ-ΣΚΠ. Οι εκπαιδευτικοί με ΠΣ- ΣΚΠ μπορούν να λειτουργούν όπως και οι υγιείς στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και ζητούν το δικαίωμα στην εργασία.

Αναμένεται συνάντηση και με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αφού ενημερωθεί για τα αιτήματα  της ΠΟΑμΣΚΠ από τους συνεργάτες του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *