Παρακαλούμε πολύ διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση του φαρμακείου

του Γρηγόρη Λεοντόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών

Για να δούμε τώρα τι θέλει να πει ο ποιητής…. «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΡΤΑΣ…»

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αντί να ταλαιπωρούνται δίνοντας την κάρτα να βάζουν τα χέρια τους στην τσέπη, να βρίσκουν τα χρήματα, να τα παραδίδουν στο ταμείο, να παίρνουν τα ρέστα, να τα ξαναβάζουν στην τσέπη με όλη τη μεταβίβαση μικροβίων.

Ωραία εξυπηρέτηση…

Αλήθεια, απόδειξη θα παίρνουν; Γιατί με την κάρτα η απόδειξη είναι υποχρεωτική.

Τα φαρμακεία από αυτή την εβδομάδα παρασκευάζουν και πωλούν αντισηπτικά.

Ακούγεται (χωρίς να ξέρω αν είναι ακριβές) ότι η τιμή φτάνει τα 6€ τα 50 ml και δεν ξέρω αν αυτή η τιμή είναι λογική. Κάποιος πρέπει να το ψάξει…

Η ανακοίνωση που βρίσκεται έξω από το φαρμακείο είναι πρωτοβουλία του συγκεκριμένου φαρμακείου ή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου;

Είναι μέσα στα όρια της προσπάθειας για λιγότερη έκθεση στον κορονοιό;

Επειδή αυτή την περίοδο έχει εκδοθεί μια απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ που βασίζεται σε γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία αμφισβητείται από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σας παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα :

«….4.     Σημαντικό είναι, για την επιτυχημένη εφαρμογή των ανωτέρω, να αρθεί ο περιορισμός της αποκλειστικής χορήγησης των αναλωσίμων υλικών Σακχαρώδους Διαβήτη από τα φαρμακεία, κάτι το οποίο στηρίχθηκε σε Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο δεν έλαβε υπόψη του μέρος της υπάρχουσας νομοθεσίας (ΦΕΚ 1060 Β’/10.8.2001, ΦΕΚ 32 Β’/16.01.2004, ΦΕΚ 2198 Β’/2.10.2009). Επομένως, θα πρέπει αυτές οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις/συνταγές να εκτελεστούν, κατά τα όσα ίσχυαν πριν τις 28.2.2020, και από άλλους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα φαρμακεία και αφετέρου να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα. Η επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές που στόχο θα έχουν αποκλειστικά την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη….»

Μ΄ αυτή λοιπόν την απόφαση (την οποία ζητά ν΄ ανακληθεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), οι συνταγές για τις ταινίες μέτρησης ζαχάρου εκτελούνται μόνο από τα φαρμακεία και όχι από τις εταιρείες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που παρέδιδαν τις συνταγές στα σπίτια των διαβητικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των διαβητικών και την έκθεσή τους στον κίνδυνο του κορονοϊού (και το καπέλο καπέλο..).

Αλήθεια αυτό είναι και πολιτική του Υπουργείου;

Και κάτι ακόμα : Από 1η Μαρτίου ο ΦΠΑ στις ταινίες μέτρησης ζαχάρου μαζί με άλλα διαγνωστικά υλικά, έχει πέσει από το 13% στο 6%. Τα φαρμακεία εξακολουθούν να εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ την τιμή που ήταν πριν με 13% ΦΠΑ.

Αποδίδουν όμως στην εφορία βάση της συνταγής του edapy το 6% ΦΠΑ. Το άλλο 7% τι γίνεται ρε παιδιά;

Σε ποια τσέπη μπαίνουν;

Δεν είναι ζημιά του ΕΟΠΥΥ αυτό;