Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος ζητά να συμπεριληφθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα στα ΦΥΚ

Να συμπεριληφθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα, η νέα γενιά αντιημικρανικών φαρμάκων, στη λίστα με τα φάρμακα Υψηλού Κόστους που διατίθενται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΗΤΑ  ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Ζητά, επίσης, να  οριστούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με σαφήνεια τα συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε τα μονοκλωνικά αντισώματα να αποζημιώνονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (για παράδειγμα, πόσες και ποιές από τις κλασικές προληπτικές θεραπείες θα πρέπει να έχουν ληφθεί και αποτύχει).

Με αυτόν τον τρόπο, οι ημικρανικοί ασθενείς που πληρούν τις όλες τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να λάβουν προληπτική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ώστε να μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες, που προκαλεί η ημικρανία στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους.

Αυτή τη στιγμή, δύο μονοκλωνικά αντισώματα έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένδειξη την προφυλακτική θεραπεία της συχνής επεισοδιακής και της χρόνιας ημικρανίας.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των ημερών που οι ασθενείς υποφέρουν από ημικρανίες. Σε μια μελέτη σε χρόνια ημικρανία, στην οποία μετείχαν 667 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν ημικρανία κατά μέσο όρο 18 ημέρες το μήνα, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα, εμφάνισαν ημικρανία 7 λιγότερες ημέρες ανά μήνα. Σε μια δεύτερη μελέτη στην οποία συμετείχαν 955 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν ημικρανία κατά μέσο όρο 8 ημέρες το μήνα, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα εμφάνισαν ημικρανία κατά μέσο όρο 4 λιγότερες ημέρες το μήνα.

Παράλληλα, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των μονοκλωνικών αντισωμάτων γενικά θεωρούνται αμελητέες, καθώς πρόκειται για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως υπάρχει μια κατηγορία ημικρανικών ασθενών για τους οποίους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι απολύτως απαραίτητα.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο θέμα  ο Σύλλογος πραγματοποιεί διαδικτυακό ψήφισμα με συγκέντρωση υπογραφών για να υποστηριχθεί η πρόσβαση στα νέας γενιάς φάρμακα, σε όσους τα έχουν ανάγκη!!!.  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του Συλλόγου www.kefalalgies.gr  όπου και μπορείτε να ψηφίσετε διαδικτυακά.

Πιο κάτω η επιστολή του Συλλόγου:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *