Μεγάλη συμμετοχή στην Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας – διαδικτυακά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας, με την πρώτη μέρα του διαδικτυακού Συμποσίου η συμμετοχή να φθάνει τα 460 άτομα.
Στην Τελετή Έναρξης του Συμποσίου, το απόγευμα της Δευτέρας, έστειλε την ευχή του για επιτυχή διεξαγωγή και απηύθυνε μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 επηρέασε την καθημερινότητα αλλά και την εκκλησιαστική ζωή, «ανέδειξε όμως την αξία της κοινής προσπάθειας και της αλληλεγγύης ενώπιον εκτάκτων καταστάσεων καθώς και την δύναμιν της αγάπης, την οποία επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν όσοι έχουν την ευθύνη της φροντίδας των ασθενούντων». Ο Πατριάρχης τόνισε η εκκλησία εξαρχής ευλόγησε τον αγώνα των επιστημόνων για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων κατά του ιού, και κάλεσε το ποίμνιό της να σέβεται τα προστατευτικά μέτρα τα οποία προτείνουν οι αρχές. Είναι «άτοπο -πρόσθεσε- η σύγχρονη πανδημία να χαρακτηρίζεται ως πεδίο συγκρούσεως πίστεως και επιστήμης».

Στον χαιρετισμό του προς το Συμπόσιο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τόνισε την υποστήριξη και τη συνεργασία της εκκλησίας με τους επιστημονικούς φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Το μήνυμα αυτό έστειλε στους συνέδρους και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Οι κ.κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Πρύτανης Δ.Π.Θ., Μιχαήλ Πιτιακούδης, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ., καθώς και ο κ. Πλουμής Πασαδάκης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ.Π.Θ. υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στη διοργάνωση και τον ρόλο που διαδραματίζει Τμήμα Ιατρικής με έδρα της Αλεξανδρούπολη, στην έρευνα και στην ανάδειξη της Φαρμακοεπιδημιολογικής έρευνας μέσω του Συμποσίου. Εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου χαιρέτισε το Συμπόσιο ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς, και εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου μίλησε ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρούδης, ο οποίος και τόνισε τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας στην πανδημία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του 4ου Συμποσίου, ο Γενικός Γραμματέας Υγείας του Υπ. Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι βάσεις δεδομένων και τη διασύνδεσή τους στην αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς και τα βήματα που έχει κάνει χώρα μας τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση της ψηφιοποίησης της υγείας, τη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων και την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, συμμετείχαν στο Συμπόσιο διακεκριμένοι ομιλητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο Brian L. Strom, MD, MPH, Chancellor of Rutgers Biomedical and Health Sciences, Executive Vice President for Health Affairs, Rutgers University, ΗΠΑ, ο Δρ. Αντώνιος Δούρος, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, και ο Γιώργος Παυλάκης, MD, PhD, Chief of Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research, National Cancer Institute, ΗΠΑ.

Ο Δρ Strom στην ομιλία του μετέφερε μεταξύ άλλων την πληροφορία στο Συμπόσιο, ότι το εμβόλιο της J&J πιθανότατα θα πάρει έγκριση από τον FDA εντός των επόμενων ημερών. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι εξέχοντες ομιλητές υποστήριξαν με σαφήνεια και τεκμηριωμένα την ασφάλεια των εμβολίων. Ο Δρ Strom ανέφερε πως αν και δεν χρησιμοποιούνται πολύ καιρό, τα εμβόλια κατά της COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν ήδη σε τεράστιους πληθυσμούς: όποια σήματα ήταν να δώσουν, τα έδωσαν. Δηλαδή, μαθαίνουμε για την ασφάλειά τους από το εύρος των συμμετεχόντων στον εμβολιασμό, σε σχέση με τις μακροχρόνιες μελέτες. Επίσης, ο Δρ Strom ανέφερε ότι ο κίνδυνος επιπλοκής από το εμβόλιο της J&J είναι περίπου ο μισός από το να πεθάνει κανείς από ανεμοστρόβιλο και διπλάσιος από το να πεθάνει από κεραυνό. Υπάρχει 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει κάποιος κάνοντας ποδήλατο και 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει περπατώντας!

Στη συνεδρία με θέμα «Θεραπευτική της πανδημίας και ανάλυση δεδομένων» o καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία παρουσίασε τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις της λοίμωξης Covid-19 με βάση την πλέον πρόσφατη βιβλιογραφία, και υπογράμμισε τη συνδρομή και των Ελλήνων επιστημόνων στον παγκόσμιο αγώνα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Από την πλευρά του, ο Δρ Αντώνιος Δούρος επισήμανε ότι αυτό τον καιρό υπάρχει σφάλμα (bias) όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση για τα εμβόλια κατά της Covid-19, γιατί σε εποχές πανδημίας είναι όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι και υπάρχει υπερβολή στις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών (overreporting).

Στη συζήτηση της Στρογγυλής Τράπεζας με τίτλο «Εμβολιασμός στην περίοδο της Πανδημίας» υπό το συντονισμό της καθηγήτριας κας Ιωάννας Παυλοπούλου παρουσιάστηκαν εξαιρετικά δεδομένα που κάλυψαν όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα για τα εμβόλια. Ο κ. Παυλάκης δήλωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι «τα διαθέσιμα εμβόλια είναι τα καλύτερα και ασφαλέστερα εμβόλια, που είχαμε ποτέ, διαθέσιμα χάρη στις νέες τεχνολογίες σε χρόνο ρεκόρ. Μέχρι τώρα ο κορωνοϊός φαίνεται ‘εύκολος’, όλα φαίνονται να δουλεύουν, δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες μετά από 905 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί, ένα εντυπωσιακό αριθμό χωρίς προηγούμενο». Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης παρουσίασε πολλά στοιχεία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πλέον ασφαλών εμβολίων που μέχρι σήμερα έχει δει η ανθρωπότητα και κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε το κοινό του Συμποσίου ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 60% του γενικού πληθυσμού που μαζί με το 20% της φυσικά αποκτηθείσας ανοσίας μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή το 2022.

Το Συμπόσιο συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 20 και αύριο Τετάρτη 21 Απριλίου