Μίλα ανοιχτά για τον Διαβήτη σου

Με στόχο να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων προς το καλύτερο, ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» και η εταιρία Hemoglobe Hellas ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, «έντυσαν» ένα αστικό λεωφορείο των ΚΤΕΛ της Πάτρας εξωτερικά με ειδικό υλικό στο οποίο επάνω έχουν τυπωθεί μηνύματα για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το λεωφορείο θα εκτελεί κανονικά τα δρομολόγια του για όλο το μήνα Νοέμβριο  ντυμένο με τα μηνύματα αυτά. Ενώ, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται μέσα σε αυτό ενημερώσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από ειδικούς.

Τόσο ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», όσο και η εταιρεία Hemoglobe Hellas, προσπαθούν μέσω της δράσης να ενημερώσουν τον κόσμο της Πάτρας και να λύσουν τις όποιες απορίες τους σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου κα Βασιλική Γούλα,  «Θεωρούμε ότι περνώντας καθημερινά μηνύματα σε όλο τον κόσμος της πόλης μας η ευαισθητοποίηση για το διαβήτη θα αυξηθεί και θα βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο να ξεπεραστεί το taboo του διαβήτη».

Η κα Αναστασία Ντέντε, CoFounder & General Director της Hemoglobe Hellas, μιας εταιρείας η οποία εξειδικεύεται σε νέες τεχνολογίες που αφορούν τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης, Αντλίες Ινσουλίνης κ.λπ., και τα οποία δίνουν καινοτόμες λύσεις σε γιατρούς και ασθενείς, επεσήμανε «Η Hemoglobe Hellas ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» γιατί η ιδέα, ότι ακόμα και ένα αστικό λεωφορείο μπορεί να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της πόλης μηνύματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι σημαντική. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μεταδώσουν το μήνυμα της πρόληψης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα να μειώσουμε την εμφάνιση νέων περιστατικών στο μέλλον, αλλά και να καλυτερεύσουμε μέσω της ενημέρωσης την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας που ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη».

Η επιδημιολογία του Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ):

  • Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από διαβήτη
  • Περίπου 300.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστοι διαβητικοί
  • Τετραπλάσιος ο αριθμός ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και αν προστεθούν και τα άτομα με προδιαβήτη τότε, πάνω από το 20% του πληθυσμού της χώρας μας έχει διαβήτη.
  • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο σε παιδιά και εφήβους.
  • Τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν από: έμφραγμα του μυοκαρδίου, άνοια, πρόβλημα στην όραση, νεφρική ανεπάρκεια, στυτική δυσλειτουργία, διαβητικό πόδι και εμφάνιση κάποιων κακοηθειών.
  • Απαραίτητοι και όχι απλά χρήσιμοι είναι οι εμβολιασμοί για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με ΣΔ κινδυνεύουν από περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως όσοι εμφανίζουν συν-νοσηρότητες όπως. καρδιακή η νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ΧΑΠ, κ.λπ.. Συνεπώς, εμβόλια όπως της Γρίπης, Πνευμονιόκοκου και Έρπητα Ζωστήρα είναι άκρως απαραίτητα για πρόληψη των διαβητικών ασθενών.
  • Έως 60% μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του ΣΔτ2 με υγιεινό τρόπο ζωής (Μεσογειακή διατροφή και 150΄ γρήγορο βάδισμα ή απλή άσκηση/εβδομαδιαία).