ΚΕΦΙ : 1ο Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου»

Mε απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε το 1ο Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο, «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικού Καρκίνου «GO Day» (Oncology Gynaecological Day) που ορίστηκε για πρώτη φορά φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ανταποκρινόμενος στο Παγκόσμιο Κάλεσμα GO DAY της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe) για την προαγωγή του μηνύματος της πρόληψης στις 25 χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ο Σύλλογος ΚΕΦΙ αξιοποίησε στην Ελλάδα τις δυναμικές του εθνικού μας αθλήματος και διοργάνωσε το Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου» που είχε ως στόχο να αναχθεί το Κλειστό Γήπεδο του ΜΕΤΣ σε μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τους γυναικολογικούς καρκίνους (καρκίνος τραχήλου, ωοθηκών, κόλπου, μήτρας, αιδοίου), για τους τρόπους πρόληψης καθώς και της ενημέρωσης για τα πρώιμα συμπτώματα και τους παράγοντες επικινδυνότητας, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Από αυτές οι 468.000 πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Οι 311.000 από αυτούς τους θανάτους, το 67%  ήταν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η πρόληψη πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, γι’ αυτό τα καλάθια που σημειώθηκαν στο Τουρνουά αντιστοιχούν σε Δωρεάν Γυναικολογικές Εξετάσεις προς γυναίκες που τις έχουν ανάγκη, σε κορυφαία Νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα της Χώρας όπως ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση.

Το Τουρνουά πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ομάδων θεσμικών φορέων όπως της Βουλής των Ελλήνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αρχιεπισκοπής, ενώ στην νεοσύστατη Ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών  Κ.Ε.Φ.Ι, οι συμμετέχοντες αθλητές εκπροσώπησαν έναν ασθενή, ο οποίος δε μπορούσε να αγωνιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δήλωσαν την διάθεσή τους να συνδράμουν στην προσπάθεια, παρέχοντας αγωνιστικό υλικό για την διεξαγωγή των επιμέρους δράσεων, ενώ 5 αθλήτριες από την Ομάδα Νεανίδων Παναθηναϊκού συμμετείχαν στην αγωνιστική διαδικασία του Τουρνουά, εντασσόμενες σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες.

Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη της ομάδας Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» του Συλλόγου ΚΕΦΙ κα Μαρία Παπαγεωργίου ανέφερε «Ο γυναικολογικός καρκίνος μέσω του ετήσιου ελέγχου μπορεί να διαγνωστεί πολύ έγκαιρα. Ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός που μας συντροφεύει από την εφηβεία μας. Το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να μην είναι το φάρμακο κατά του καρκίνου αλλά μπορεί να κάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εξαλειφθεί. Στην Αυστραλία, που εμβολιάζονται αγόρια και κορίτσια συστηματικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπάρχει πια HPV, που είναι ο προάγγελος του καρκίνου του τραχήλου. Υπάρχουν τρόποι και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης, που έρχεται ο κόσμος, και περνά καλά, μπορείς να περάσεις μηνύματα, όπως αυτά της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, το να προσέχεις τον εαυτό σου, το να γίνεις η γυναίκα της ζωής σου».

Το Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου» αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να τιμηθούν εμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης Γυναικών , όπως η κορυφαία μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών κα Εβίνα Μάλτση και οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες-Χρυσές Ολυμπιονίκες της Εθνικής Ομάδας Κωφών Γυναικών, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν σπουδαίες μορφές της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης όπως οι Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Παπανικολάου, Άννυ Κωνσταντινίδου, Ρένα Σταχτιάρη, Γιάννα Ρήγα, Παναγιώτης Αριδάς κ.α καθώς και ο Διοικητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της Ελληνικής Αστυνομίας και Ολυμπιονίκης της Πάλης κ. Ηρακλής Δεσκουλίδης.

Σημαντικές στιγμές του Τουρνουά ήταν μεταξύ άλλων:

  • Ο τρίλεπτος Αγώνας Μονό μεταξύ της Ομάδας των Ολυμπιονικών απαρτιζόμενη από τους Μάλτση, Παπανικολάου και Τσαρτσαρή και των 5 νεάνιδων του Παναθηναϊκού, απαρτιζόμενη από τις Ορνέλα Μούτσα, Παρασκευή Κεφαλά, Κέλλη Ζαανίκα, Παναγιώτα Ζαρρή και Αλεξία Τιμφίζι που τις έδωσε μία μοναδική ευκαιρία να αγωνιστούν εναντίον κορυφαίων αθλητών που τίμησαν την χώρα με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας σε Διεθνής και Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι 11 πόντοι που σημειώθηκαν  μετατράπηκαν σε ισόποσες γυναικολογικές εξετάσεις.
  • Το σουτ από το  κέντρο του γηπέδου, το οποίο κλήθηκε να ευστοχήσει ο θεατής ο κ. Τάσος Κανατούλας με την αρωγή του 5χρονου υιού του Βασίλη. Το καλάθι αντιστοιχεί σε 5 δωρεάν εξετάσεις
  • Η Σκυταλοδρομία Βολών μίας διαγενεακής Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών απαρτιζόμενης από τις Εβίνα Μάλτση, Άννυ Κωνσταντινίδου, Γιάννα Ρήγα, Ρένα Σταχτιάρη και Δώρα Παντέλη, η οποία μέσα σε 3 λεπτά σημείωσε 30 πόντους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ισόποσες γυναικολογικές εξετάσεις για γυναίκες που έχουν ανάγκη, περνώντας έτσι το μήνυμα «γυναίκες ενωμένες, αγωνιζόμενες για κοινό σκοπό, πετυχαίνουν τον κάθε στόχο».
  • Διαγωνισμός Τριπόντων όπου συμμετείχαν παίκτες από όλες τις ομάδες και το άθροισμα των τριπόντων, ομοίως αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό γυναικολογικών εξετάσεων. Για την ιστορία ο νικητής του διαγωνισμού ήταν ο παίκτης της ομάδας της Βουλής κ. Σπύρος Κοκκωνάς, ενώ σημειώθηκαν στο σύνολο 51 τρίποντα.

Ιδιαίτερη εμπλοκή στον Οργανωτικό Τομέα είχε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Πρόεδρος του οποίου και Αργυρή Ολυμπιονίκης στην Υδατοσφαίριση κα Βούλα Κοζομπόλη, δήλωσε:

“ΣΕΟ και ΚΕΦΙ πάμε ΜΑΖΙ!!! Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στέκεται πάντα αρωγός σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη και την υγεία. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε να μην συνδράμουμε ηθικά αλλά και οργανωτικά στους στόχους της εκστρατείας GO Day Ελλάδα που εκπονεί ο Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου, «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. ενάντια στους γυναικολογικούς καρκίνους. Με αφορμή την τιμητική βράβευσή της από το ΚΕΦΙ, με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε την εμβληματική Εβίνα Μάλτση στις δράσεις που οργανώνουν οι Ολυμπιονίκες της Ελλάδας για την προαγωγή του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Υγείας. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να σημειώσω το πρώτο καλάθι που αντιστοιχεί σε μία δωρεάν γυναικολογική εξέταση για μία γυναίκα που την χρειάζεται, ενώ δηλώνω πάντα διαθέσιμη σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη, γιατί τελικά είναι αυτή που σώζει ζωές»…

Παρόν στο Τουρνουά ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας και Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Αλέξανδρος Ροδολάκης, ο οποίος κατά την διάρκεια του  χαιρετισμού του σημείωσε «Θέλουμε να βοηθήσουμε στην έγκυρη διάγνωση, την σωστή αντιμετώπιση και την εξάλειψη του γυναικολογικού καρκίνου! Στηρίζουμε κάθε τέτοια εκδήλωση!»

Μετά την ολοκλήρωση του Τουρνουά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών κα Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Η πρώτη μεγάλη αθλητική εκδήλωση της GO DAY στην Ελλάδα, για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικού Καρκίνου, οργανώθηκε από τον Σύλλογο ΚΕΦΙ και πραγματοποιήθηκε μέσα από το Τουρνουά Μπάσκετ “Βάλε ένα Καλάθι για την γυναίκα της ζωής σου”, το οποίο αναγάγεται στο εξής σε θεσμό. Η επιτυχία του Τουρνουά αυτού συνίσταται στο ότι πετύχαμε να προσεγγιστεί ένα κοινό, που μολονότι ευαισθητοποιημένο δεν είχε ενεργή συμμετοχή με το κομμάτι των δράσεων για την καταπολέμηση των καρκίνων και πλέον βρίσκεται κοντά μας, αρωγός των προσπαθειών μας για την πρόληψη και την έμπρακτη κοινωνική προσφορά. Το ζητούμενο πλέον είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος και το κράτος μέσω των Δημόσιων Νοσοκομείων του και λοιπών υπηρεσιών του, στο πλαίσιο της πρόληψης να υπενθυμίζει στις γυναίκες που έχουν ήδη εξεταστεί, πότε θα πρέπει να κάνουν την επόμενή τους εξέταση, κατά τον ίδιο τρόπο που ιδιωτικοί οργανισμοί στέλνουν υπενθυμίσεις για ομοειδής ή άλλου είδους υπηρεσίες. Ζητούμενο είναι ακόμη μαζί με το Υπουργείο Υγείας να προβούμε σε κοινές δράσεις που θα συμβάλλουν στο να ρίξουμε τον δείκτη ορισμένων μορφών καρκίνου στο 0%, όπως επιτυχώς έχει στο εξωτερικό. Το Τουρνουά “Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου” ήταν μία αφορμή, ώστε με βάση τις αξίες που μας δίνει ο Αθλητισμός, να θυμηθούμε ή να εμπνευστούμε ως προς την προσπάθεια, την αποφασιστικότητα, την προσήλωση στο στόχο και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για την ενεργή σας συμμετοχή. Να είμαστε όλοι πάλι εδώ του χρόνου! Να μην νοσήσει καμία γυναίκα με γυναικολογικό καρκίνο».

Το Τουρνουά τέλεσε υπό την αιγίδα των:

Δήμου Αθηναίων

Ε.Ο.Π.Ε., Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος

ΕΛΛ.Ο.Κ., Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Ε.Ε.Γ.Ο., Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας

W4LIFE HELLAS, Γυναίκες στην Ογκολογία

Make Place For One More Woman

Εκστρατεία για το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής

Παναθηναϊκός

Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών