ΙΑΣΩ Παίδων: Πρωτοποριακή επιτυχής επέμβαση για την αντιμετώπιση της συγγενούς στένωσης τραχείας σε νεογνό 10 ημερών

Ασθενής 10 ημερών μεταφέρθηκε επειγόντως από άλλο νοσοκομείο στο ΙΑΣΩ Παίδων με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω συγγενούς στένωσης του κατώτερου τμήματος της τραχείας Το νεογνό υποβλήθηκε σε επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί το στενωμένο τμήμα της τραχείας και έγινε πλαστική αυτής της και του δεξιού στελεχιαίου βρόγχου. Η επέμβαση διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής-Κέντρου Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Αυξέντιου Καλαγκού, της κας Ευαγγελίας Νταλαρίζου, Καρδιοχειρουργού, του κου Παναγιώτη Σφυρίδη, Καρδιοχειρουργού, του κου Πρόδρομου Αζαριάδη, Καρδιοχειρουργού και την υποστήριξη της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΙΑΣΩ Παίδων.

Η Συγγενής Στένωση της Τραχείας είναι μία σοβαρή και σπάνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από τη στένωση του αυλού της τραχείας συνήθως λόγω της ύπαρξης πλήρους κυκλικών χόνδρινων κρίκων αντί των φυσιολογικών χόνδρινων ημικρικίων και της απουσίας του μεμβρανώδους τμήματος της τραχείας.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μήκος της στένωσης, την παρουσία συνοδών αναπνευστικών προβλημάτων, το βαθμό της ενδοαυλικής στένωσης της τραχείας και την παρουσία στενώσεων και στους βρόγχους. Φανταστείτε να τρέχετε ένα σπριντ 100 μέτρων και στη συνέχεια να προσπαθείτε να εισπνεύσετε μέσα από ένα καλαμάκι. Για τα παιδιά που πάσχουν από στένωση τραχείας μεγάλου τμήματος, αυτή είναι η προσπάθεια τους να αναπνεύσουν κανονικά.

Πρόκειται για μία ανωμαλία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, ειδικά στα νεογνά και βρέφη και να οδηγήσει στο θάνατο. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελεί κλινική οντότητα που χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Εξίσου σημαντικό και αναγκαίο είναι η ύπαρξη καθώς και η συνεργασία ειδικών ιατρών από διαφορετικές ειδικότητες όπως Παιδοαναισθησιολόγους, Παιδοπνευμονολόγους, ΠαιδοΩΡΛ, Παιδοκαρδιολόγους και Παιδοεντατικολόγους για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στη χώρα διενεργήθηκε από τον Καθηγητή κ. Καλαγκό και την ομάδα του, πλαστική της τραχείας (sliding plasty) σε συνδυασμό με χειρουργική διόρθωση αγγειακού σε δακτυλίου σε ασθενή 18 μηνών που έπασχε από συγγενή στένωση της τραχείας και συγγενή καρδιοπάθεια (pulmonary sling). Βρέφος 18 μηνών με Σύνδρομο Klinefelter και δύσπνοια για μία εβδομάδα. Προσήλθε για διερεύνηση δύσπνοιας  από άλλο νοσοκομείο. Κατά την ΩΡΛ εκτίμηση, έγινε διάγνωση στένωσης της τραχείας και ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και διασωληνώθηκε. Στον υπερηχογραφικό έλεγχο  διαπιστώθηκε παρουσία συγγενούς καρδιοπάθειας (pulmonary sling). Η αξονική αγγειογραφία ανέδειξε επιμήκη  στένωση τραχείας (μεγάλου τμήματος αυτής, με πλήρεις  δακτυλίους, complete rings) και παρουσία αγγειακού δακτυλίου (pulmonary sling).