Η AstraZeneca προστατεύει το περιβάλλον… με πράξεις και «αφαιρεί» τη ρύπανση από τις ακτές

Πώς συνδέονται οι μαθηματικές πράξεις της αφαίρεσης, της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Η AstraZeneca εντάσσει φέτος στην κοινωνική στρατηγική της ένα τετραετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας, που απαντά σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις!», υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού που έχει θεσπίσει η εταιρεία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο έως το 2022, θα υλοποιείται μία διαφορετική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα αντιστοιχεί νοηματικά σε μία από τις 4 μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση).

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, μέλος του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον». Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα Αττικής, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στον Καστελόκαμπο Πάτρας, στις Νέες Παγασές Βόλου και στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης με τη συμμετοχή 176 εργαζομένων.

Αφού ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και για το σωστό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην απομάκρυνση των απορριμμάτων κατά μήκος της ακτής. Με την ολοκλήρωση της ενέργειας είχαν καθαριστεί περίπου 1.750 μέτρα ακτής ενώ συγκεντρώθηκαν 91 σάκοι απορριμμάτων, συνολικού βάρους 450 κιλών, εκ των οποίων 20 κιλά αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η κα Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Η AstraZeneca είναι και μία κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία και πιστεύουμε ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη μας. Για αυτό το λόγο έχουμε θέσει την περιβαλλοντική προστασία ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής στρατηγικής μας. Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο απειλείται έντονα από τη ρύπανση. Ο καθαρισμός των ακτών αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση του θετικού μας αποτυπώματος στο περιβάλλον, σε βάθος χρόνου».

Από την πλευρά της, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Δράσεων της οργάνωσης iSea, κα Αναστασία Χαρίτου, ανέφερε «Με την απομάκρυνση 450 κιλών απορριμμάτων που θα κατέληγαν στη θάλασσα, οι εργαζόμενοι στην AstraZeneca πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια προστασίας και διαφύλαξης των παράκτιων οικοσυστημάτων μας. Η αφοσίωση που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στο έργο του καθαρισμού μας εμπνέει να συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων».