Η πιο σύγχρονη καινοτομία στην συνδεσμοπλαστική γόνατος διαθέσιμη πλέον στην Ελλάδα

Μόνο στη Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με μια νέα τεχνική η οποία εκμηδενίζει το ποσοστό αποτυχίας.

Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, χειρουργός ώμου και γόνατος, επιστημονικός συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών.

Η συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι μια ευρέως διαδεδομένη ορθοπαιδική εγχείρηση με περίπου 400.000 νέα περιστατικά παγκοσμίως κάθε έτος που στόχο έχει να αποκαταστήσει έναν από τους κυριότερους σταθεροποιητικούς παράγοντες του γόνατος.

Ωστόσο, παρά τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση των τεχνικών αποκατάστασης του προσθίου χιαστού, κατά μέσο όρο 11% των επεμβάσεων αυτών αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να οδηγείται ξανά στο χειρουργείο.

Με την ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού και του πρόσθιου έξω πλάγιου συνδέσμου (anterolateral ligament), μειώνεται η στροφική αστάθεια, προστατεύονται οι μηνίσκοι και η συρραφή τους από μελλοντική ρήξη.

Έτσι, μειώνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες αποτυχίας της επέμβασης, ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν στις πλήρεις δραστηριότητές τους, ακόμη στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, ασθενείς με παλαιότερες αποτυχημένες επεμβάσεις προσθίου χιαστού, ασθενείς με συνοδές βλάβες στο γόνατό τους και σημαντική αστάθεια μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού και του πρόσθιου έξω πλάγιου συνδέσμου (anterolateral ligament)

Η αποκατάσταση του πρόσθιου έξω πλάγιου συνδέσμου πραγματοποιείται στη Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με μια νέα  πιο απλοποιημένη τεχνική η οποία έχει ελάχιστο ποσοστό αποτυχίας, ενώ φαίνεται να ελέγχει καλύτερα από όλες τη στροφική αστάθεια του γόνατος. Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή.

Προτείνουμε στον ασθενή μια ολοκληρωμένη θεραπεία  με συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού και προσθίου έξω πλάγιου συνδέσμου και πλήρη διατήρηση του υπολείμματος του προσθίου χιαστού, με σκοπό την πλήρη επαναφορά του γόνατος στη φυσιολογική του κατάσταση.