Η κυβέρνηση να στηρίξει τώρα τους Επιστήμονες για να αποφευχθεί νέο κύμα «μετανάστευσης»

Μέτρα στήριξης των Επιστημόνων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητεί ακόμη μία φορά από την Ελληνική κυβέρνηση η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).

Η ΕΟΟ μαζί με τους υπόλοιπους Επιστημονικούς φορείς απέστειλαν νέα επιστολή τόσο στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι Επιστημονικοί φορείς –μεταξύ των οποίων τα μέλη της ΕΟΟ-  ζητούν αλλαγές στην ΚΥΑ που προβλέπει τα κριτήρια και τους δικαιούχους Επιστήμονες που θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.

Επιθυμούν αλλαγή του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος ώστε να ισχύει το ατομικό, καθώς τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα μέχρι τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από πόρους των ίδιων των Επιστημόνων, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση επίδομα 800 ευρώ στους νοσήσαντες από κορωνοϊό και 2.000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων επιστημόνων.

«Η απόφαση να εκδοθεί νέα ΚΥΑ με την οποία διευρύνονται οι δικαιούχοι ιδίως μετά την απάλειψη του κριτηρίου μείωσης του τζίρου κατά 20% ως προϋπόθεση για τη λήψη του χορηγήματος των 400€ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τους Επιστημονικούς φορείς της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «όλοι οι Επιστήμονες είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε από την πολιτεία μέτρα στήριξης για να σταθούμε στα πόδια μας. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει αφεθεί στην τύχη του».

Την ίδια ώρα τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθώς και οι υπόλοιποι Επιστημονικοί φορείς, ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ενταχθούν όλοι οι Επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς αποκλεισμούς, είτε απασχολούν προσωπικό είτε δεν απασχολούν, στο μέτρο της ενίσχυσης που προωθείται υπέρ των πληττομένων κλάδων με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών».

Το Υπουργείο πρέπει να εντάξει στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» και τους Επιστήμονες που δεν απασχολούν προσωπικό, καθώς αφ’ ενός τούτο επιβάλλεται για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης, αφ’ ετέρου είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάγιες δαπάνες έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν επαγγελματική έδρα, ανεξάρτητα από την απασχόληση ή μη προσωπικού.

Η στήριξη στους Επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν είναι η ενδεδειγμένη και υπολείπεται της ενίσχυσης που έλαβαν οι λοιποί πληττόμενοι κλάδοι, με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας να επιδρούν πλέον σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Η κυβέρνηση πρέπει σταθεί τώρα στο πλευρό των Επιστημόνων. Αν δεν στηρίξει τους Επιστήμονες, θα ακολουθήσει μετά την πανδημία ακόμη ένα κύμα «μετανάστευσης» νέων επιστημόνων και αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τη χώρα μας» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.