Η διαφάνεια ως εγγύηση επιτυχίας στη μάχη έναντι της πανδημίας

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 και τις φερόμενες συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων και επιστημόνων, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή την εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία.

Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει η διαχείριση της πανδημίας να παραμείνει επικεντρωμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση και μακριά από σκιές περί ανεπαρκούς συντονισμού, μετάθεσης ευθυνών και ατελέσφορου κομματικού ανταγωνισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη από το Μάρτιο του 2020, η εθνική συνομοσπονδία των ασθενών της χώρας έχει υποβάλει τις προτάσεις της που περιλαμβάνουν τους παρακάτω άξονες:

  • Δημοσιοποίηση των πρωτοκόλλων καταγραφής και παρακολούθησης της επιδημίας στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Δημόσια πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας στο σύνολο των επιδημιολογικών δεδομένων του εθνικού μητρώου COVID-19 και σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε περιθώριο αμφισβήτησης της ακρίβειας και της αξιοπιστίας τους.
  • Τήρηση πρακτικών και δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων των συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταγράφονται με απόλυτη διαφάνεια τόσο οι πλειοψηφούσες, όσο και οι μειοψηφούσες εισηγήσεις και η αιτιολόγησή τους.
  • Διεύρυνση της επιστημονικής επιτροπής COVID-19 προκειμένου να συμπεριλαμβάνει την οπτική επιστημών όπως η βιοστατιστική, η βιοηθική και η επικοινωνία, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών..

Οι διαδικασίες διαφάνειας και η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές θα εγγυηθούν την ελάχιστη βάση που χρειαζόμαστε ως χώρα για να διατηρήσουμε την εθνική ομοψυχία, την κοινοβουλευτική συναίνεση και την κοινωνική εμπιστοσύνη για την επώδυνη θωράκιση έναντι του νέου κορωνοϊού και ιδιαίτερα ενόψει της μεγάλης πρόκλησης της εύρυθμης διάθεσης των εμβολίων. Ο βασικότερος εταίρος στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης ήταν και παραμένει η ίδια η κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες. Η πολιτεία οφείλει να τους αποδώσει το ρόλο που τους αναλογεί.