Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021, εγρήγορση για εμβολιασμούς και δημόσιο σύστημα Υγείας

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7 Απριλίου 2021, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο αντιπροσωπευτικός, γνήσιος και αυθεντικός εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, την αφιερώνει στα χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχασαν τη ζωή τους στα ιδρύματα ανά τον κόσμο, ως πρώτα θύματα της πανδημίας COVID-19.

Το αναπηρικό κίνημα έχει τη μόνιμη και σταθερή υποχρέωση να αναδεικνύει διαρκώς και ουσιαστικά τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Βασική και θεμελιώδης Αρχή του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» είναι αυτό που η ΕΣΑμεΑ εγγυάται στην ελληνική κοινωνία: ότι το αναπηρικό κίνημα είναι πρωτοπόρος, πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής και θα συμμετέχει ως ισότιμος φορέας σε κάθε φορέα της Πολιτείας, όπως το έχει πετύχει μέχρι σήμερα, μέσα από τους αγώνες του.

Με δράσεις σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από το European Disability Forum και το European Patient Forum, την ΕΟΚΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο με την International Disability Alliance,  η ΕΣΑμεΑ πάλεψε και συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα σύστημα υγείας δίκαιο, που θα διασφαλίζει την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας και θα διέπεται από διαφάνεια και λογοδοσία. Η ΕΣΑμεΑ, ως επίσημος εταίρος του Κράτους και ως γνήσιος και αυθεντικός εκπρόσωπος του εθνικού αναπηρικού κινήματος, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεων και έτσι συνεχίζει, με ένα ευρύ δίκτυο πρωτοβάθμιων οργανώσεων σε όλη τη χώρα, να παρεμβαίνει σε κάθε επίπεδο: στους δήμους, στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, στις περιφέρειες, στα υπουργεία, στη Βουλή, στα ΚΔΑΠΑμεΑ, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα, στα ΚΕΠΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στον eΕΦΚΑ, στα νοσοκομεία, στα κέντρα αποκατάστασης, στις μονάδες χρονίων παθήσεων, στους χώρους δουλειάς και στους χώρους εκπαίδευσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, όπου υπάρχουν άτομα με αναπηρία και άτομα με χρόνιες παθήσεις, και όπου υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Αναμφίβολα η πανδημία ανέδειξε με τον σκληρότερο τρόπο τις διακρίσεις, τη φτώχεια και τους αποκλεισμούς που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Οι εκατόμβες νεκρών στα ιδρύματα αλλά και η πλημμελής προστασία και υποστήριξη των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, που οδήγησε στον τραγικό χαμό εκατοντάδων χιλιάδων με «υποκείμενα» νοσήματα, καθώς και η δυσμενέστατη μεταχείριση των χρονίων πασχόντων, που έχασαν τα όποια υποστηρικτικά τους συστήματα, άλλαξαν την εικόνα του κόσμου. Τα συστήματα υγείας επλήγησαν από τον ιό σε όλο τον πλανήτη, αλλά ο αντίκτυπός τους έπληξε περισσότερο τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες: χώρες που βρίσκονται ήδη σε οικονομική κρίση ή πολεμικές διαμάχες, άτομα με αναπηρία και άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, εκτός κοινότητας.

Σήμερα επείγει περισσότερο από ποτέ, μια συμμαχία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών και με όσους συνδέονται με το σύστημα υγείας, με ανόθευτη και ακηδεμόνευτη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην υγεία ως ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, με έμφαση στον εμβολιασμό των πλέον ευάλωτων, για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω ώστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, να μη γίνει η πανδημία η ταφόπλακα όλων όσων έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις.

Η ΕΣΑμεΑ συνυπογράφει τη Διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Vaccine Equity Declaration. που αφιερώνει τη σημερινή μέρα στους φροντιστές υγείας και διεκδικεί να εμβολιαστούν όλοι και όλες, μαζί με τους πλέον ευάλωτους πολίτες.

«Η διανομή εμβολίων COVID-19 γρήγορα και δίκαια είναι απαραίτητη για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και την έναρξη της αντιμετώπισης των άλλων μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια, η ανισότητα και η κλιματική κρίση.

Η υγεία πρέπει να είναι θεμελιώδες δικαίωμα για την αναπτυξιακή διαδικασία στον κόσμο μετά το COVID και η επένδυση σε συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, την προετοιμασία για την επόμενη και την υλοποίηση του οράματος της υγείας για όλους. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν κουβαλήσει στην πλάτη τους αυτή την κρίση – βασίζονται στην Πολιτεία να κάνει ότι είναι σωστό και έξυπνο αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η ιστορία θα μας κρίνει σκληρά αν αποτύχουμε.

Στο Έτος των Εργαζομένων Υγείας και Φροντίδας, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να προστατεύσουμε και να επενδύσουμε στους ανθρώπους που μας προστατεύουν».