Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οφειλόμενη απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τις ανυπόγραφες γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ

Η ΕΣΑμεΑ απαντά στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία μέσω του προέδρου του Γιώργου Πατούλη, αναφέρεται ότι η γνωστοποίηση των ονομάτων των γιατρών που είναι μέλη των εξεταστικών επιτροπών των ΚΕΠΑ «δεν είναι αναγκαία για την άσκηση του δικαιώματος κάθε πολίτη-ασθενή να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή κάποιο άλλο δικαίωμα του. Επιπλέον η γνώση των ονομάτων των ιατρών δεν διασφαλίζει κάποιο συμφέρον του, καθώς ο ασθενής έχει δικαίωμα να προσφύγει έτσι κι αλλιώς στη δικαιοσύνη ή στη δευτεροβάθμια επιτροπή ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή όχι τα ονόματα των ιατρών. Σε τίποτα δεν εισφέρει η γνωστοποίηση των ονομάτων παρά μόνο αποτελεί ένα μοχλό πίεσης, ώστε ο ιατρός να πιέζεται για να βγάλει μια απόφαση προς όφελος του ασθενούς, ώστε να μην έχει εμπλοκή με τη δικαιοσύνη ή με τον ίδιο τον ασθενή. Το ζητούμενο είναι να ωφελούνται εκείνοι που πράγματι το δικαιούνται».

Το ιστορικό με λίγα λόγια: Η ΕΣΑμεΑ με τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί τη βελτίωση των ΚΕΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσά τους τη γνωστοποίηση των ονομάτων των ιατρών. Έχει επισημάνει από την αρχή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, ότι οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται και χορηγούνται, πρέπει να υπογράφονται από τους ιατρούς εξέτασης, όπως γίνεται και με τις γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κ.λπ. διότι η ανωνυμία που υπάρχει έχει οδηγήσει σε ασύμβατη με τη λειτουργία των επιτροπών συμπεριφορά και έχει οδηγήσει πολίτες που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν σε διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της 17ης Ιουλίου 2020 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και με την εγκύκλιο του eΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο του 2020, ικανοποιείται το εν λόγω αίτημα της ΕΣΑμεΑ, των οργανώσεων μελών της και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, για γνωστοποίηση των ονομάτων ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Ο κ. Πατούλης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στα ΚΕΠΑ πιστοποιούνται άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Η πιστοποίηση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησης είναι μια ύψιστη στιγμή για την αξιοπρέπεια του πολίτη και μόνο ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Οι ενυπόγραφες γνωματεύσεις αποτελούν υποδείγματα διαφάνειας και αμεροληψίας που πρώτος ο ιατρικός κόσμος θα έπρεπε να διεκδικεί. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: εξαρχής οι γιατροί των άλλων επιτροπών, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κλπ,. υπογράφουν τις γνωματεύσεις τους. Πότε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι αυτό αποτελεί «μοχλό πίεσης»; Ας μας κοινοποιηθεί μία τέτοια ανακοίνωση… Αντιθέτως, εκατοντάδες ρεπορτάζ αλλά και τηλεφωνήματα και επιστολές στην ΕΣΑμεΑ έχουν αναδείξει λανθασμένες γνωματεύσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ από αυτά που αναφέρει ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Ο κ. Πατούλης πρέπει ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ποιούς εννοεί ότι «δικαιούνται» να γνωρίζουν και ποιοι όχι, ποια κριτήρια πρέπει να δηλαδή να πληρούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που εμπιστεύονται την κρίση των ιατρών των ΚΕΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Κ. Τσαγκαρόπουλος δήλωσε ότι «θα λάβει την πρωτοβουλία για την με ρητή νομοθετική ρύθμιση απαλλαγή των ιατρών από κάθε ευθύνη, ως εκ της ιδιότητάς τους των ελεγκτών, ώστε απερίσπαστοι να αποφαίνονται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους». Η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει και υπογραμμίζει ότι ήταν η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη και θεωρούμε ότι οποιασδήποτε αλλαγές που αφορούν τα ΚΕΠΑ πρέπει να γίνουν με διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ, όπως έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον υποδιοικητή του eΕΦΚΑ Κ. Τσαγκαρόπουλο.