Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ι. Βαρδακαστάνης: Ο τραγικός θάνατος των 8 ατόμων με αναπηρία στην Τσεχία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι τα ιδρύματα πρέπει να κλείσουν!

Την θλίψη του εκφράζει το EDF, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, και η ΕΣΑμεΑ προσυπογράφει κάθε λέξη, για τον τραγικό θάνατο 8 ανδρών με αναπηρία σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ίδρυμα στην Τσεχία.

«Με θλίψη μάθαμε για τον τραγικό θάνατο των 8 ατόμων με αναπηρία κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε ίδρυμα στην Τσεχία. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους φίλους και τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή υποστήριξη των τραυματιών.

Αυτή η φωτιά υπογραμμίζει όλα όσα είναι λάθος στα ιδρύματα. Δείχνει ότι η απομόνωση των ατόμων με αναπηρία στα ιδρύματα τους αφήνει απομονωμένους και εκτεθειμένους σε κάθε είδους κινδύνους. Σε κινδύνους κοινωνικής απομόνωσης, φτώχειας και αποκλεισμού, και σε αυτή την περίπτωση επίσης, θανάτου, εξαιτίας υποβαθμισμένων και μη ασφαλών συνθηκών διαβίωσης.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να ζουν σε ιδρύματα στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προλάβουν αποτρέψιμους θανάτους. Καλούμε να κλείσουν όλα τα ιδρύματα.

Μαζί με την Inclusion Europe απαιτούμε από τις τσέχικες αρχές: η πυρκαγιά πρέπει να διερευνηθεί, γιατί προκάλεσε τόσους θανάτους και να διερευνηθούν και οι ανησυχητικές πρακτικές που είχαν καταγγελθεί για αυτό το ίδρυμα. Πρέπει να παρέχουν επαρκή υποστήριξη στους επιζώντες και στις οικογένειές εκείνων που πέθαναν. Πρέπει να παρέχουν στους επιζώντες επαρκή στέγη και υποστήριξη για να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή. Πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα  ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση από τη φροντίδα των ιδρυμάτων στην κοινότητα».

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη, υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να κλείσουν όλα τα ιδρύματα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακαίνιση ή την οικοδόμηση ιδρυμάτων. Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία κατάλληλης ανθρωποκεντρικής υποστήριξης για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Ο Milan Sveřepa, διευθυντής της Inclusion Europe, πρόσθεσε:

«Ο θάνατος αυτών των 8 ανδρών θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Πρώτον, αυτή η απαράδεκτη πρακτική άτομα με νοητικές αναπηρίες να ζουν σε ιδρύματα θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και χρόνια. Δεύτερον, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων που ζουν σε αυτά τα ιδρύματα, εφόσον εξακολουθούν να μένουν εκεί. Αυτή η τραγωδία πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής και αφύπνισης προς τις αρμόδιες αρχές».