ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ : Συνάντηση με Υφυπουργό ψυχικής υγείας Ζ. Ράπτη

Μετά από αίτημα του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ. Σ. του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδια για την ψυχική υγεία κ. Ζ. Ράπτη, με σκοπό να  ενημερωθεί σχετικά με τα επείγοντα αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από  Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) και οι Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας που επιλαμβάνονται της θεραπείας τους. Στη συζήτηση παρενέβη μέσω skype ο Επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠ κ. Φ. Γονιδάκης υπεύθυνος της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Τα θέματα που τέθηκαν κατά σειρά προτεραιότητας αφορούσαν στην :

  • Νομοθετική κατοχύρωση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Ν. 4675 (ΦΕΚ 54/11-3-2020 τΑ΄) Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις.
  • Επείγουσα στελέχωση των ήδη υπαρχουσών δομών του Δημόσιου συστήματος υγείας που νοσηλεύουν τους πάσχοντες από ΔΠΤ τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικους. Προτεραιότητα δόθηκε στη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας ΔΠΤ του Σισμανόγλειου η οποία είναι έτοιμη χωροταξικά αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Σημειωτέον ότι οι κλίνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για ενήλικες πάσχοντες από ΔΠΤ είναι 6.
  • Δημιουργία θεραπευτικών ψυχιατρικών δομών για ΔΠΤ και σε άλλες πόλεις της χώρας δεδομένου ότι σήμερα υφίστανται μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας δομών πρόληψης  και συμβουλευτικής στη πρωτοβάθμια βαθμίδα του Δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Επιμόρφωση των ειδικοτήτων (ψυχιάτρων, ψυχολόγων διατροφολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.) που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ΔΠΤ.
  • Πρόληψη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να γίνει η σχετική πληροφόρηση Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών.

Η κ. Υφυπουργός επέδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις μας και  δεσμεύτηκε για άμεση επικοινωνία της με το Σισμανόγλειο αλλά και για άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης στο Ν 4675.

Από πλευράς ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ευχαριστήσαμε για την πραγματοποίηση της συνάντησης  και την διεξοδική συζήτηση που αναπτύχθηκε και αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κ. Υφυπουργού.