Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

Το λόγο πήρε ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας :

Σήμερα είχαμε 3.616 κρούσματα, τα 1.706 στην Αττική, τα 499 στη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον μας ανησυχεί και έχω ήδη μιλήσει με τον κύριο Υπουργό και έχω ζητήσει να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται εκεί, τα 121 στην Αχαΐα, τα 97 στη Λάρισα και τα 84 στην Κοζάνη που πιέζεται. Σήμερα είχαμε 739 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και δυστυχώς 76 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου.

Κυρίες και κύριοι, οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σάς φρόντισαν και σας φροντίζουν κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, για πάνω από έναν χρόνο τώρα υπό το βάρος μίας πανδημίας.

Νομίζω ότι δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας τη στιγμή της ανάγκης και τη στιγμή της μάχης, νοσηλεύοντάς σας στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τεστάροντάς σας για COVID-19 σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας με τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, εμβολιάζοντάς σας σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Mega centers, γρήγορα, με ασφάλεια, με ευγένεια και με σεβασμό.

Θεωρώ πως 100.000 υγειονομικοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλευρό τους, επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον 24 ώρες το 24ωρο σε όλη την επικράτεια και με αυταπάρνηση.

Η μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής έχει να κάνει με τα παρακάτω. Χρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα και οι ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να εμβολιαστούν.

Και αυτό το χρονικό διάστημα σάς ζητώ κάτι πολύ απλό, όσο και δύσκολο. Προσοχή! Ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, όπως και αν κινηθείτε, αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό.

Προσοχή! Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές καθημερινά στα Νοσοκομεία της χώρας. Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας όλοι – και ξέρω ότι όλοι είμαστε κουρασμένοι – να παραμερίσουμε την κούραση μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών, των ζωών των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Σας ζητώ για μία ακόμη φορά να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Και εδώ σημειώνω ότι όταν λέω να προστατεύσετε τους γύρω σας, εννοώ και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου.

Όταν βρισκόμαστε στην οικογενειακή «φούσκα» αυτών που βλέπουμε καθημερινά, της οικογένειάς μας, είμαστε προστατευμένοι. Εάν συνεχίσουμε και επεκτείνουμε, ελέω και της κούρασής μας, τις μαζώξεις σε σπίτια θέτει αυτό σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των φίλων μας, των ανθρώπων που αγαπάμε.

Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, θα κάνουν ό,τι απαιτείται αυτές τις κρίσιμες στιγμές, για να ενισχύσουν και να ενισχύσουμε τη δύναμη του Ε.Σ.Υ. κι άλλο, με όλους τους δυνατούς τρόπους της έκτακτης και επείγουσας κατάστασης η οποία επικρατεί.

Με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική, ανακοινώνω σήμερα την μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου σε νοσοκομείο Covid only. Στόχος την Τετάρτη 7/4 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid.  Και σταδιακά, να αναπτύξει έως και 180 κλίνες Covid.

Όλα τα non Covid περιστατικά τα οποία υπήρχαν και εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο, θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές Κλινικές.  Και στην εφημερία της συγκεκριμένης ημέρας μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζεται η συγκεκριμένη εφημερία από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον νοσηλευτικός όγκος.

Επίσης, λόγω των ιδιαιτέρων αναγκών και της πίεσης που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ στο κομμάτι της εντατικής θεραπείας, με τη χρήση καρδιολογικών Κλινικών, αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ-COVID: 16 στο Γ. Γεννηματάς, 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο – συνολικά 47 στην 1η ΥΠΕ – και 4 στο Αττικόν στη 2η ΥΠΕ. Σύνολο 51 καινούργιες ΜΕΘ για την προσωρινή έκτακτη και πολύ επείγουσα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε.

Πάω στον εμβολιασμό, γιατί επαναλαμβάνω ότι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο είναι η ελπίδα. Και ο εμβολιασμός έχει δώσει τη δυνατότητα, με τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται στη χώρα μας, και η συνεχώς αυξανόμενη ροή εμβολίων ποσότητας και διαφορετικών εμβολίων, να αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο από αυτό το οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Και εξηγώ τι εννοώ. Αυτή την στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 1.691.000 εμβολιασμοί: 1.088.000 για την πρώτη δόση, 602.000 για την δεύτερη δόση. Οι πολίτες προσέρχονται στα ραντεβού τους σε ποσοστό 97%. Σε καθημερινή βάση πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 υγειονομικοί του Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί, δηλαδή, που αποτελούν και την καρδιά της επιχείρησης «Ελευθερία» και εμβολιάζουν συμπολίτες μας με επαγγελματισμό, με οργάνωση και με μεγάλη αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69. Όπως έχω επανειλημμένως πει, τον Απρίλιο πηγαίνουμε για 1.500.000 εμβολιασμούς. Παραπάνω από αυτό τον Μάιο και παραπάνω τον Ιούνιο. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που με υπομονή περίμεναν, θα εμβολιαστούν. Όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται στην Ελλάδα, θα εμβολιαστούν.

Και προσβλέπουμε, προφανώς, σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση τις επόμενους μήνες, σε μια ενίσχυση της τουριστικής περιόδου και της οικονομίας επίσης.

Θέλω, πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Χαρδαλιά, να πω για μια ακόμα φορά με αφορμή την επεξήγηση και των μέτρων, τις διευκρινίσεις και τις οδηγίες που πρέπει να δοθούν. Ξέρουμε ότι υπάρχει κόπωση και κούραση. Μιλάμε για μικρές ανάσες. Λίγες ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν σωστότερα τα μέτρα.

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση. Σε αυτή την υγειονομική κρίση που πλέον ξεπερνά τον ένα χρόνο, υπάρχει ελπίδα μπροστά μας, είναι χειροπιαστή και είναι τα εμβόλια. Θα βοηθήσουν τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας.

Παρακαλώ, όμως, για μία ακόμη φορά αυτό να γίνει με τρόπο άρτιο υγειονομικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επόμενες εβδομάδες και να προχωρήσουμε σε μια σαφώς πολύ καλύτερη κατάσταση, η οποία θα μας επιτρέψει όλους να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια μερική κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ευχαριστώ.

Στη συνέχεια μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς : 

Η Κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων προχωράει, όπως γνωρίζετε, σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό.

Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο Υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Προϋπόθεση  είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής.

Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Για αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται, επαναλαμβάνω με έμφαση, δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Γιατί ναι, έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, όπως επισήμανε και ο Υπουργός. Ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός των πολιτών. Υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα και είμαστε πλέον στην άνοιξη. Ο καιρός, όπως και οι ίδιοι οι Επιδημιολόγοι παραδέχονται, έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Τώρα, σε σχέση με τις σημερινές εισηγήσεις και τις αποφάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

Και θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.

Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών.

Ας βγούμε, λοιπόν, από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε. Μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που, ούτως ή άλλως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ευνοούν την διασπορά και τη μετάδοση του ιού.

Επίσης, η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας αφενός τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν, το ξανατονίζω, χαλαρότητα και αφετέρου την ψυχική κόπωση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες.

Σκοπός είναι να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους, και η τήρηση των αποστάσεων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, το τέλος της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι πλέον ορατό χάρη τον εμβολιασμό, στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι όμως τα εμβόλια να μας επιτρέψουν να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που θα κάνει δυνατή την επιστροφή στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας, είναι αναγκαίο να παραμείνουμε προσεκτικοί. Να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης συγκυρίας να βρει εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα υγιείς. Σας ευχαριστώ.