Εκκίνηση για την «Ομάδα υποστήριξης της γονεϊκής λειτουργίας στην εγκυμοσύνη και στον πρώτο χρόνο ζωής»

Χαρακτηριστικά

Ομάδες με χαρακτήρα Βραχείας Θεραπευτικής Παρέμβασης & Ευαισθητοποίησης σε θεματικές γύρω από την περιγεννητική φροντίδα με τρεις εξειδικευμένες και έμπειρες θεραπεύτριες – συντονίστριες.

  • Τι είναι η ομάδα υποστήριξης γονεϊκής λειτουργίας στην εγκυμοσύνη και στον πρώτο χρόνο ζωής;

Η εγκυμοσύνη και οι μήνες που την ακολουθούν προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα ψυχικών αλλαγών στους γονείς. Στη φάση αυτή είναι απαραίτητο να προσφέρεται στους γονείς ένας χώρος σταθερός και ασφαλής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις αδυναμίες και τις αγωνίες τους σε ό,τι αφορά την δυνατότητα να απαντήσουν αποτελεσματικά στις ανάγκες του εμβρύου/βρέφους τους (έως και 12 μηνών).

Όταν οι γονείς επεξεργάζονται τα άγχη τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας —ομάδα υποστήριξης γονεϊκής λειτουργίας– και υπό τη διεύθυνση επαγγελματιών υγείας εξειδικευμένων στην περιγεννητική ψυχοθεραπεία, στην ψυχική και σωματική υγεία βρεφών και των γονέων τους,  μπορούν να παρέχουν έναν ασφαλή δεσμό στο παιδί τους διευκολύνοντας την ψυχοσυναισθηµατική του πορεία.

  • Πώς εντάσσονται οι γονείς στην ομάδα;

Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν μητέρες, πατέρες, νέες/νέοι ή και όχι, είτε ζευγάρια. Θα  πραγματοποιηθεί  μια συνέντευξη  (ατομική /ζεύγους) από τις συντονίστριες (διαδικτυακά) και θα χορηγηθούν (στην έναρξη και στη λήξη της παρέμβασης) ερωτηματολόγια.

Τα μέλη θα ενημερωθούν για το πλαίσιο λειτουργίας, την αναγκαία εχεμύθεια αλλά και την πιθανή παρουσία των δυο παρατηρητών/τριών για εκπαιδευτικούς σκοπούς (έντυπο συγκατάθεσης).

Παρατηρητής/τρια: Βωβά πρόσωπα που θα παρατηρούν και θα καταγράφουν. Απώτερος στόχος είναι η επεξεργασία των δεδομένων τόσο για ενδεχόμενες δημοσιεύσεις, εποπτείες όσο και επιπλέον για την εκπαίδευση τους.

————————————————

Πλαίσιο Λειτουργίας

  • Μέγιστος αριθμός μελών ομάδας15, πέραν των συντονιστριών, για τη λειτουργίας της ομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης (συνολικός αριθμός ατόμων είτε πρόκειται για μητέρες ή για ζεύγη γονέων). Για τις δια ζώσης ομάδες, ο αριθμός συμμετεχόντων θα ανταποκρίνεται στις αναγκαίες προδιαγραφές χώρων όταν αυτές καθορισθούν από την πολιτεία, αναλόγως της εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης.
  • Η πυκνότητα λειτουργίας της ομάδας και υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης αφορά σε έναν κύκλο 8 συναντήσεων 1 ½ ώρας, σε σταθερή μέρα και ώρα (Τετάρτη 11.30-13.00).
  • Το κόστος για τη συμμετοχή στην ομάδα (είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης) ορίζεται στα 15 ευρώ ανά συνεδρία για συμμετοχή μόνο της μητέρας και 20 ευρώ για συμμετοχή μητέρας-πατέρα (άρα συνολικό κόστος 120€ ή 160€ αντιστοίχως για ολόκληρο τον Κύκλο συναντήσεων)
  • Διερευνητική/Εισαγωγική Συνέντευξη: Οι συμμετέχοντες θα περάσουν από υποχρεωτική διερευνητική συνέντευξη με τις συντονίστριες πριν την εισαγωγή στην ομάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της

Υποδοχή/Υλοποίηση (Γραμματειακή υποστήριξη)

Στο πιλοτικό αυτό στάδιο, λόγω και των έκτακτων μέτρων της πανδημίας, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης και αφορά αιτούμενες/ους γονείς από ολόκληρη την επικράτεια. Όταν καταστεί εφικτό να γίνονται ομάδες και δια ζώσης, αυτές θα λαμβάνουν χώρα στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Παιδιών & Εφήβων του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 & Μενελάου στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη)

  • Η Γραμματεία του Ινστιτούτου θα υποδέχεται τις συμμετοχές μέσω e-mail είτε και τηλεφωνικά για την παροχή διευκρινιστικών πληροφοριών. Θα διατίθεται συγκεκριμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν συμπλήρωσης και αποστολής της θα προσδιορίζεται προσωπική διερευνητική συνέντευξη με μια εκ των συντονιστριών της ομάδας.

Διάρκεια – Αριθμός Εισηγήσεων – Ημέρα, ώρα και τρόπος διεξαγωγής:

Το πρόγραμμα, σε αυτό το πιλοτικό στάδιο, εν μέσω των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας, διεξάγεται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης και αναπτύσσεται σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις 1½ ώρας, σε σταθερή μέρα & ώρα (Τετάρτη 11.30-13.00), από την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 έως και την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΟ αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενες/οι καλούνται να αποστείλουν το συντομότερο συμπληρωμένη τη συνημμένη Αίτηση Συμμετοχής και πάντως έως την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021, στο mail athens@inpsy.gr, με την ένδειξη στο Θέμα: «Συμμετοχή σε Ομάδα υποστήριξης της γονεϊκής λειτουργίας στην εγκυμοσύνη και στον πρώτο χρόνο ζωής».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΟΜΑΔΑΣ:

  • Μερόπη Μιχαλέλη, Ph.D, Ψυχαναλύτρια, Μέλος Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως (ΙΡΑ), Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των βρεφών
  • Κωνσταντίνα Καπετάνιου, Παιδίατρος, ΜD, M.A. «Ψυχική Υγεία Βρεφών», Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των βρεφών
  • Εύα Αγγέλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. στην Ψυχική Υγεία Βρεφών/Νηπίων, Συνεργάτιδα Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του ΙΨΥΠΕ – Π. Σακελλαρόπουλος