Αρθροπλαστική ισχίου: Από τι εξαρτάται η επιτυχία της;

Καταλυτικό παράγοντα στην επιτυχία και διάρκεια μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποτελεί η ποιότητα των εμφυτευμάτων. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία ακόμα και από τον κορυφαίο μέχρι πρότινος ρόλο της ικανότητας και εμπειρίας του χειρουργού! Αφού διεξήγαγαν μια μελέτη σε μεγάλο αριθμό ατόμων που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αφενός οι χειρουργοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για να επιλέγουν εμφυτεύματα που αποδεδειγμένα έχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία και αφετέρου οι ασθενείς να τολμούν να ρωτήσουν για τα εμφυτεύματα πριν από την επέμβαση.

«Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια από τις δύο πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση φθαρμένων από οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεων ή μετά από κατάγματα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αντικαθίσταται η κεφαλή του μηριαίου οστού με ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό, ενώ στην υποδοχή της λεκάνης τοποθετείται ένα κυπέλιο που αντικαθιστά την κοτύλη της. Αναλόγως της μεθόδου και του χειρουργού, υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο στερέωσης αυτών στα οστά, καθώς και στα υλικά που χρησιμοποιούνται», μας εξηγεί ο Ορθοπεδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

«Πρόκειται για μια από τις πλέον ασφαλείς επεμβάσεις, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τελικά να αποτύχουν, εξαιτίας κάποιων παραγόντων που δεν είναι πάντοτε ελεγχόμενοι. Τέτοιοι είναι η τοπική λοίμωξη, το κάταγμα μετά την ολική αρθροπλαστική και η φυσιολογική φθορά.  Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς υποχρεώνονται να υποβληθούν σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Η αναθεώρηση, όπως ονομάζεται, είναι μια πιο απαιτητική επέμβαση, με τα ποσοστά επιτυχίας να είναι χαμηλότερα από αυτά της αρχικής επέμβασης. Γι’ αυτό η μακροβιότητα της πρώτης ολικής αρθροπλαστικής είναι προς όφελος του ασθενή, ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία ενός δεύτερου χειρουργείου με τις όποιες προσωπικές, κοινωνικές, επαγγελματικές και οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχει», συμπληρώνει.

Σε γενικές γραμμές, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι απαραίτητοι κυρίως 3 παράγοντες: η ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, ο τρόπος πραγματοποίησης της αντικατάστασης της άρθρωσης και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Η σπουδαιότητα του ρόλου των υλικών αποτέλεσε αντικείμενο της βρετανικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 650.000 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, σε ένα διάστημα 14 ετών. Έναυσμα γι’ αυτή την μελέτη αποτέλεσαν τα ποσοστά επιτυχίας ενός συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Όπως σημειώνει ο δρ Τσουτσάνης, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 τοποθετήθηκαν πάνω από 822 διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων ισχίου, ενώ στο εν λόγω νοσοκομείο μόνο 3, τα τελευταία 14 χρόνια. Παρατηρήθηκε ότι μόνο το 1,7% των ολικών αρθροπλαστικών έπρεπε να ξαναγίνει 14 χρόνια μετά, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία το ποσοστό ήταν 2,9%.

Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία και συμπεριέλαβαν σημαντικές παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο και η γενική υγεία στις αναλύσεις τους, συνέκριναν τα ποσοστά επιτυχίας των αρθροπλαστικών που είχαν πραγματοποιηθεί με εμφυτεύματα αυτών των 3 τύπων σε άλλα νοσοκομεία. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στη μακροβιότητά τους. Έτσι συμπέραναν ότι για την επιτυχία δεν ευθυνόταν μόνο η ικανότητα του χειρουργού, αλλά και η αξιοπιστία του εμφυτεύματος.

«Η μέθοδος που θα επιλεγεί για την ολική αντικατάσταση ισχίου είναι άλλη μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση (AMIS) έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην επιτυχία της επέμβασης καθώς είναι η μόνη που ο χειρουργός περνά ανάμεσα από μυϊκούς και νευρικούς ιστούς. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων. Προσφέρει επίσης μειωμένο κίνδυνο μυϊκού εκφυλισμού και βλάβης σε μαλακά μόρια, ενώ η διατήρηση του αρθρικού θυλάκου μειώνει τον κίνδυνο εξάρθρωσης. Επιπλέον, με τη μέθοδο AMIS εξασφαλίζεται με σιγουριά το σωστό μήκος του σκέλους, μία επιπλοκή που συχνά συναντάται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ γιατρών και ασθενών», επισημαίνει ο δρ Τσουτσάνης.

Πέραν αυτών, η AMIS έχει πολλά άμεσα οφέλη για τους ασθενείς. Από τα σημαντικότερα είναι ότι δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος στον ασθενή, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η μικρή τομή, η συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 μέρες) και η ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Σημαντικό είναι επίσης ότι γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς με πιστοποίηση, με δοκιμασμένα επί πολλές δεκαετίες και αξιόπιστα υλικά.

«Η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστικές στην επιτυχία της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, όπως άλλωστε και σε κάθε εγχείρηση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της εγχείρησης είναι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η προεγχειρητική κατάσταση υγείας του ασθενή. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν απολύτως», καταλήγει ο δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.