Αποτρίχωση με λέιζερ: Γιατί η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή;

Ακμή: Τι να προσέξετε την άνοιξη

Αλλαγές στη συνολική υγεία και ειδικότερα στο δέρμα μπορεί να φέρει μαζί της η άνοιξη. Η βελτίωση του καιρού, η εφίδρωση και η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν σημαντικά όσους έχουν δερματικά προβλήματα και κυρίως ακμή. Όσο οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και η θερμοκρασία να ανεβαίνει, οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους γεμίζει σπυράκια.

Παρότι παλαιότερα δεν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένο, μελέτες έχουν καταδείξει ότι πράγματι αυτές οι περιοδικές εξάρσεις οφείλονται στη αλλαγή των εποχών. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον καιρό, η αποφυγή τους είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

«Η ακμή είναι μια πολύ συχνή πάθηση, αφού περίπου το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από αυτή. Κυρίως είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα νεογέννητα έως τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν φαγέσωρες (λευκά σπυράκια ή μαύρα στίγματα), βλατίδες (μόνιμες προεξοχές του δέρματος που δεν υποχωρούν στην πίεση), φλύκταινες (σπυράκια με πύον), κύστες ή οζίδια στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος, το λαιμό, τους ώμους και τους άνω βραχίονες», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, και μας εξηγεί τις αιτίες εμφάνισής της: «Η ακμή προκύπτει όταν η ποσότητα του σμήγματος, που φυσιολογικά εκκρίνεται από το δέρμα για την προστασία του, αυξάνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της ζωής, όπως στην εφηβεία. Η υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, εμποδίζει την αποβολή των νεκρών κυττάρων (που σημειωτέον όταν υπάρχει ακμή είναι περισσότερα) και έτσι προκαλείται φραγή των πόρων.