Υψηλό είναι το ποσοστό των ανδρών με χρόνια προστατίτιδα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της πάθησής τους. Τα συχνότερα είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από τον πόνο και νιώθουν ανήμποροι, εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειάς του. Συχνά απελπίζονται, λόγω της αδυναμίας τους να τον ελέγξουν, όπως άλλωστε και τα άλλα συμπτώματα που προκαλεί.
Η πάθηση έχει συχνά αντίκτυπο και στη σεξουαλικότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι ο πόνος μειώνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο 85% των ασθενών, αφού οι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα έχουν μικρότερη επιθυμία, περισσότερα προβλήματα στύσης και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως αναφέρεται σε μια αυστραλέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Pain.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να εφαρμόζονται θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκαλεί, αλλά και πρακτικές μείωσης του στρες και της αρνητικής διάθεσης, προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
«Η προστατίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών και η τρίτη συχνότερη του ουροποιητικού συστήματος για τους μεγαλύτερους. Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση που περιλαμβάνει φλεγμονή του προστάτη και μερικές φορές των περιοχών γύρω από αυτόν.
Υπάρχουν τρεις μορφές της που προκαλούν συμπτώματα και χρήζουν θεραπείας. Οι δύο είναι η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα που προκαλούνται από μόλυνση του προστάτη από βακτήρια (βακτηριακή προστατίτιδα). Και οι δύο θεραπεύονται με αντιβιοτικά.
Η τρίτη είναι η χρόνια προστατίτιδα ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Είναι η πιο συχνή και λιγότερο κατανοητή από την επιστήμη, διότι οι αιτίες πρόκλησής της είναι ασαφείς. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλεται είτε σε απροσδιόριστη λοίμωξη είτε σε πυελικό/γεννητικό τραύμα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος, είναι πιθανόν να παίζει ρόλο στη χρονιότητα των συμπτωμάτων. Τελευταία πληθαίνουν εκείνοι που υποστηρίζουν την ψυχολογική αιτιολογία της πάθησης», εξηγεί ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.
Προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων με κυρίαρχο τον πόνο που διαρκεί 3 ή περισσότερους μήνες, ο οποίος είναι είτε ξαφνικός είτε σταδιακά επιδεινούμενος. Μπορεί να εντοπιστεί μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού, στο πέος, το όσχεο, το κέντρο της κάτω κοιλίας ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί να είναι εντοπισμένος ή να εκτείνεται σε όλη την πυελική περιοχή.
Ο πόνος στο πέος ή/και την ουρήθρα μπορεί να εμφανίζεται κατά την ούρηση, η οποία είναι συχνά συχνότερη από το φυσιολογικό, επείγουσα, αδύναμη ή διακοπτόμενη. Πολύ συχνό επίσης πρόβλημα είναι η έναρξη του πόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από την εκσπερμάτιση – άλλος ένας λόγος που οι ασθενείς αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή.
Επειδή, η πάθηση δεν είναι ανεκτή, λόγω αφενός του πόνου και της φλεγμονής που προκαλεί και αφετέρου των επιπτώσεων που έχει στη ζωή τους, διερευνώνται, τα τελευταία χρόνια, θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από αυτήν.
Η χρόνια προστατίτιδα, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά. Λόγω της ασαφούς αιτιολογίας εμφάνισής της δεν υπάρχει κανένα πρότυπο θεραπείας. Χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και διάφορα άλλα φάρμακα (αναστολείς άλφα, αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης και αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) δεδομένης της αποτελεσματικότητάς τους, (σύμφωνα με μελέτες) στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, θεραπείες όπως η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία, ο ηλεκτροβελονισμός, η θερμική θεραπεία, οι διαδερμικές νευρικές διεγέρσεις και το ενδοπροστατικό Botox συγκαταλέγονται στις θεραπείες δεύτερης γραμμής.
Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής συχνότητας είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται πάνω από 4 δεκαετίες για την αντιμετώπιση για τη μείωση του πόνου των μαλακών μορίων και την αύξηση της παροχής αίματος. Σήμερα χρησιμοποιείται επιτυχώς σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία και νόσο Peyronie.
Στα σχεδόν 15 χρόνια που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική και αξιόπιστη μέθοδος, καθώς βελτιώνει τα συμπτώματα ούρησης, τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
«Ορισμένες από τις θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές ή είναι πολύ επεμβατικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Τα κρουστικά κύματα επιλέγονται όλο και συχνότερα, επειδή είναι μια απλή και μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της χρόνιας προστατίτιδας.
Πρόκειται για μια ασφαλή και σχεδόν ανώδυνη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής νιώθει μικρά τσιμπήματα στη θεραπευόμενη περιοχή. Η αγγειογένεση, η βελτίωση της ροής του αίματος, η ανάπλαση του ιστού και η μείωση της φλεγμονής που επιτυγχάνεται από την εφαρμογή τους οδηγεί σε ταχύτατη ανακούφιση από τον πόνο και σε σταδιακή αποσυμφόρηση. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο, που δεν προκαλεί παρενέργειες και τα αποτελέσματά της διαρκούν – μια μέθοδος που βελτιώνει τελικά την ψυχολογία, τη σεξουαλική αλλά και την κοινωνική ζωή των ασθενών», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.