Το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού του Οργανισμού με τίτλο «Υποστηρικτικό υλικό για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη», μέσω κοινής ψηφιακής εκδήλωσης, με την παρουσία της εκπροσώπου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Μαριάννας Τρίας, των Προέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρη Σκουτέλη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να πραγματοποιηθεί μια σύντομη επισκόπηση της ελληνικής έκδοσης του Οδηγού στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και η παρουσίαση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάδοση του στα νοσοκομεία και τη διανομή του στους ασθενείς.
Σκοπός του Οδηγού είναι να περιγράψει, εύκολα και κατανοητά, βασικές ασκήσεις αποκατάστασης για ενήλικες που έχουν νοσηλευτεί με COVID-19 λοίμωξη, με στόχο να συμβάλλει στην ανάρρωσή τους.
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. να εκδώσει τον συγκεκριμένο οδηγό, χαρακτηρίζοντάς τον έναν μικρό, αλλά πολύ σημαντικό οδηγό για τους ασθενείς που βίωσαν την πανδημία και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ευχαριστώντας παράλληλα και τον Υπεύθυνο Δημόσιων Σχέσεων του Π.Φ.Σ. Λευτέρη Μπουρνουσούζη για τη μετάφραση και την απόδοση του οδηγού στα ελληνικά
Ο κ. Λυμπερίδης υπογράμμισε τη μεγάλη ανάγκη για την αποκατάσταση των ασθενών λόγω COVID-19, ο φόρτος της οποίας αναμένεται να μεγαλώσει μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των επιζώντων, οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν όλοι μακρύ ταξίδι μπροστά τους μέχρι την ανάκαμψη και την αποκατάσταση.
Παρουσιάζοντας τον οδηγό, ο κ. Λυμπερίδης αναφέρθηκε στα ξεχωριστά κεφάλαιά του, που έχουν ως εξής:
- Διαχείριση της δύσπνοιας
- Θέσεις διαχείρισης της δύσπνοιας με διάφορες στάσεις και
- Τεχνικές αναπνοής
- Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης μετά την έξοδο από το νοσοκομείο με:
- Οδηγίες για ασφαλή προπόνηση
- Άσκηση στο κατάλληλο επίπεδο
- Οδηγίες για προθέρμανση
- Ασκήσεις για καλή φυσική κατάσταση
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντίσταση
- Ασκήσεις αποθεραπείας
- Διαχείριση προβλημάτων με τη φωνή
- Διαχείριση φαγητού, ποτού και κατάποσης
- Διαχείριση προβλημάτων προσοχής, μνήμης και πνευματικής διαύγειας
- Διαχείριση καθημερινών δραστηριοτήτων
- Διαχείριση στρες, άγχους ή κατάθλιψης και τέλος
- Οδηγίες για το πότε να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία υγείας
Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπερίδης, ο Π.Ο.Υ. προχώρησε στην εκτύπωση 10.000 αντιτύπων του οδηγού, με τον Π.Φ.Σ. να αναλαμβάνει μέσω των μελών του τη διανομή του στα νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Λυμπερίδης τόνισε ότι ο οδηγός δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τους επαγγελματίες υγείας, από τους οποίους ο καθένας έχει να επιδείξει και να εφαρμόσει συγκεκριμένο επιστημονικό έργο και συγκεκριμένες οριοθετημένες υπηρεσίες.
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ο κ. Λυμπερίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, έχει τονίσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι, εκ των πραγμάτων, οι 2.400 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί να παράσχουν υπηρεσίες κατ΄οίκον σε ασθενείς με COVID-19 ή στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας, για την αποκατάσταση της υγείας τους και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένο λειτουργικό κόστος (μέτρα προστασίας), το οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Λυμπερίδης ανέδειξε τη χρονική συγκυρία ως την πλέον κατάλληλη για να ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για το πώς θα πρέπει να οχυρωθούν τα εθνικά συστήματα υγείας καλύτερα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις.
Ο Π.Φ.Σ. πιστεύει ότι αυτή είναι η πρόκληση του μέλλοντος, θεωρώντας ότι η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι απαραίτητη ώστε να διαμορφωθούν κοινά πρωτόκολλα υγείας παγκοσμίως.