Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή 30 ομιλητών και κεντρικό θέμα τις πνευμονικές παθήσεις.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότερα από 1.650 άτομα και αποτέλεσε την 1η δια ζώσης ενημερωτική συνάντηση της πρωτοβουλίας του φορέα «Υγεία Πνευμόνων». Στόχος τη εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της υγείας των πνευμόνων, για τη μείωση της θνησιμότητας και την αύξηση των ποσοστών έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, μέσω της αυξημένης ευαισθητοποίησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=v0UHUTuQehg
Οι ομιλητές και σχολιαστές της εκδήλωσης – εκπρόσωποι φορέων από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Ελληνικής Πολιτείας, των ασθενών καθώς και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας - ενημέρωσαν για τις διάφορες πνευμονικές παθήσεις και για τους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, παρουσίασαν τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές και ανέδειξαν την ανάγκη υιοθέτησης εθνικού προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Με τη συμμετοχή ασθενών που μοιράστηκαν τις βιωματικές τους εμπειρίες, συζητήθηκαν η διαχείριση της ασθένειας και το στίγμα καθώς και η πορεία του ασθενή μέσα από τη νόσο. Τέλος, τονίστηκε η σημασία της υιοθέτησης πρακτικών ευ ζην και πρόληψης για την υγεία των πνευμόνων.
Ανακοινώθηκε ακόμα η συνεργασία του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ με την FairLife L.C.C., και η δωρεάν προσφορά στο κοινό 250 εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, στην Πνευμονολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί Πιλοτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα, από το 2017, όπου μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 2.500 άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου, με υπεύθυνη Ιατρό, την Πνευμονολόγο Σοφία Λαμπάκη.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Την Β’ Ενότητα συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Χρήστος Θανάσαινας.
Κατά την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης, η κυρία Κορίνα Πατέλη – Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C., αναφέρθηκε στη σημασία της υγείας των πνευμόνων και στην αισιοδοξία που αποπνέουν οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον κόσμο της Ογκολογίας. Μίλησε για την αναγκαιότητα των πολυεπιστημονικών ομάδων για τη διαχείριση των ασθενών σε όλη την πορεία της θεραπείας τους και για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα αφορούν ταυτόχρονα διαγνωσμένα αναπνευστικά νοσήματα. Τέλος, επισήμανε τα οφέλη της πρόληψης, της υγιεινής ζωής, της διακοπής καπνίσματος και του καθαρού περιβάλλοντος. “Με συνεχή ενημέρωση, πρόληψη και συνεργασία, μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο με λιγότερο καρκίνο του πνεύμονα και λιγότερες αναπνευστικές παθήσεις. Όταν σκεφτόμαστε την υγεία μας, σκεφτόμαστε και τους πνεύμονες μας!”
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, , η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, η Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος Ογκολόγος, Δ/ντρια Δ’ Ογκολογικής Κλιν. « Metropolitan», Chair of ESMO Women for Oncology Committee, Μέλος του Δ.Σ. της FairLife, ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθ. Τμ. Ιατρικής Α.Π.Θ., ο Στέφανος Τριαρίδης, Πρόεδρος Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ, Καθ. Α’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής και ο Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Εκπρόσωπος ΕΠΕ, Δ/ντής 7ης Πνευμον. Κλιν. & Βρογχοσκοπικής Μονάδας ΕΣΥ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αναφέρθηκαν στη σημασία της κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα και συμφώνησαν στην ανάγκη της συνεργασίας και της στήριξης πρωτοβουλιών φορέων, όπως η FairLife L.C.C. Χαιρέτισαν την επέκταση των δράσεων του φορέα, στάθηκαν στην έννοια της ασθενοκεντρικότητας, μίλησαν για τη σημασία των πνευμόνων και την ανάγκη ενημέρωσης για την πρόληψη και τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα.
Κλειδί στην Ογκολογία η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και καθοριστική η επίδραση της πανδημίας Covid 19 στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Η εισαγωγική ενότητα φιλοξένησε τις ομιλίες και τους σχολιασμούς του κυρίου Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας, του κυρίου Ελευθέριου Ζέρβα, Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Διευθ. 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και Βρογχοσκοπικής Μονάδας ΕΣΥ «Χρήστος Γκάγκας», Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Ταμία ΕΠΕ, Συντον. Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ «Καρκίνος Πνεύμονα», της κυρίας Σοφίας Λαμπάκη, Reader Πνευμονολογίας – Καρκίνου του Πνεύμονα ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Γ. Ν. Γ, Παπανικολάου, της κυρίας Δέσποινας Παπακώστα , Καθηγήτριας Πνευμονολογίας – Ανοσολογίας Πνεύμονα , Διευθύντριας Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, του κυρίου Ευστράτιου Κοσμίδη, Αναπλ. Καθηγητή Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και της κυρίας Γεωργίας Χαρδαβέλλα, (MD,MSc,PhD), Πνευμονολόγου Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», Προέδρου Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, Ευρ. Πνευμον. Εταιρεία (ERS), Συντονίστριας Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΠΕ), ΓΓ ΔΣ Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP).
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα και στα δεδομένα πριν, κατά και μετά την πανδημία. Τεκμηριώθηκε η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας μέσα από την αναλυτική παρουσίαση διεθνών μελετών. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα, οι προκλήσεις και τα εμπόδια για την εφαρμογή του σε συνδυασμό με τη διακοπή καπνίσματος.
Η εισαγωγική ενότητα έκλεισε με τους σχολιασμούς, όπου τονίστηκαν οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στο μονοπάτι των ασθενών αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα αναπνευστικά προβλήματα.
Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών με πνευμονικές παθήσεις, τα χαρακτηριστικά και η συσχέτιση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν τα κύρια σημεία ανάπτυξης της Ενότητας Α’. Σύγχρονη μάστιγα η ατμοσφαιρική ρύπανση, νο 1 αποτρέψιμη αιτία θανάτου το κάπνισμα και οι εμβολιασμοί ενηλίκων, εργαλείο για την πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στην Ενότητα Α’ της ενημερωτικής εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο κύριος Διονύσης Σπυράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Γ. Ν. Γ, Παπανικολάου, η κυρία Κατερίνα Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”, ο κύριος Γεώργιος Μαργαριτόπουλος, Reader Πνευμονολογίας – Διάμεσων Πνευμονοπαθειών ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Γ. Ν. Γ, Παπανικολάου, Υπεύθυνος Ιατρείου Διάμεσων Πνευμονοπαθειών, Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ο κύριος Κωνσταντίνος Πορπόδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Γ. Ν. Γ, Παπανικολάου, η κυρία Άννα Νικοπούλου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», η κυρία Αθανασία Πατάκα, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Διαταραχών Ύπνου ΑΠΘ, Υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Νοσοκομείου Γ Παπανικολάου. Το προσωπικό της βίωμα με τον καρκίνο του πνεύμονα μοιράστηκε με το κοινό η κυρία Παναγιώτα Μπαχτσεβάνη, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός. Στους σχολιασμούς συμμετείχαν ο κύριος Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Reader Φυσιολογίας του Αναπνευστικού, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και η κυρία Ευαγγελία Φούκα, Πνευμονολόγος – Διευθύντρια ΕΣΥ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ.
Τονίστηκε η ισχυρή συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα και η ανάγκη συστηματικής καταγραφής των ατμοσφαιρικών ρύπων, καθώς η ποιότητα του αέρα συνδέεται με σοβαρά νοσήματα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι ομιλητές έδωσαν εκτενή περιγραφή της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, του βρογχικού άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, μιλώντας για τις ομοιότητες και τη συννοσηρότητα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της φυματίωσης και στα εμπόδια στην πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.
Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία αναγνώρισης του καπνίσματος ως χρονίζουσα νόσος με προοδευτική επιδείνωση της κλινικής εικόνας του ασθενή, η οποία όμως θεραπεύεται. Αναφέρθηκαν αναλυτικά τα εμβόλια ενηλίκων για την πρόληψη των πνευμονικών παθήσεων και η αξία του εμβολιαστικού προγράμματος στο προσδόκιμο επιβίωσης. Τέλος, η αξία της έγκαιρης διάγνωσης πήρε μορφή μέσα από μια προσωπική ιστορία, η οποία ανέδειξε ταυτόχρονα και τις σύγχρονες επεμβατικές επιλογές και την επίδραση τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ξεχωριστή προσωπικότητα και όχι αριθμητική μονάδα ο άνθρωπος που νοσεί! Η βεντάλια των θεραπευτικών επιλογών για τον καρκίνο του πνεύμονα διευρύνεται, το ίδιο και οι ανισότητες στο ταξίδι της ασθένειας. Ελπίδα φέρνουν τα “έξυπνα φάρμακα” της στοχεύουσας θεραπείας, η ανοσοθεραπεία, η καινοτομία στην ακτινοθεραπεία και στις θωρακοχειρουργικές πρακτικές αλλά και το “θαύμα” της μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση με καρκίνο του πνεύμονα.
Στην Β’ Ενότητα, τοποθετήθηκαν οι ομιλητές κύριος Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης,κύριος Αναστάσιος Μπούτης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική,. ΑΝΘ «Θεαγένειο» , κυρία Δέσποινα Μισαηλίδου, Διευθύντρια Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, Κλινική Άγιος Λουκάς, κύριος Μιχάλης Κληματσίδας, Χειρουργός Θώρακος, Υπεύθυνος Tμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοσκοπικής και Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής, Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» , κύριος Νίκος Παπαδόπουλος, Ασθενής (Survivor).
Η Β’ Ενότητα ολοκληρώθηκε με τους σχολιασμούς του κυρίου Χριστόφορου Ν. Φορούλη, Καθηγητή Θωρακοχειρουργικής ΑΠΘ, του κυρίου Ελευθέριου Ελευθεριάδη, Ιατρού Παθολογοανατόμου, Αντιπροέδρου Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της κυρίας Κικής Τσακαλδήμη, Ορειβάτισσας, Μέλους του Δ.Σ. και Ambassador της FairLife L.C.C. και του κυρίου Ελευθέριου Ζέρβα, Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Εκπροσώπου ΕΠΕ, Δ/ντή 7ης Πνευμον. Κλιν. & Βρογχοσκοπικής Μονάδας ΕΣΥ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση της ασθένειας και την πορεία του ασθενή μέσα από τη νόσο, στο αίσθημα ενοχής που επιφέρει το στίγμα, στις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και στην υιοθέτηση πρακτικών «ευ ζην» και πρόληψης για την υγεία των πνευμόνων. Οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης (ογκολογικό συμβούλιο), στο “κυνήγι” της γνώσης, στη διενέργεια μοριακού ελέγχου, στην έμφαση στις κλινικές μελέτες, στην ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες ως κλειδιά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες μέθοδοι και τα αποτελέσματα της σύγχρονης ακτινοθεραπείας και θωρακοχειρουργικής και τονίστηκε ο καίριος ρόλος της παθολογοανατομίας.
Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου εμφανίστηκαν ως μοναδική ελπίδα επί του παρόντος για βελτίωση της θνητότητας, αφού θα βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου σε αρχικά στάδια, όπου η χειρουργική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των υποστηρικτών της ενημερωτικής συνάντησης «Υγεία Πνευμόνων» κυρία Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer, Roche Hellas και κύριος Πέτρος Γαλανάκης, Medical Director AstraZeneca Greece & Cyprus. Αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών λύσεων που στοχεύουν στην βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα από τα αρχικά στάδια, στη συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους ογκολογικούς ασθενείς, στην επένδυση σε νέες θεραπείες για τα νοσήματα των αεραγωγών. Τέλος, τονίστηκε ο ρόλος τους στη συμμετοχή και υποστήριξη δράσεων πρόληψης για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς και υποστηρικτές μας: MSD, Roche Hellas, AstraZeneca, BMS, GSK, ISTODIEREVNITIKI S.A., KARYO, Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Όμιλος Ράδιο Θεσσαλονίκης, Βεργίνα ΤV, Voria.gr.
Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα : της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΑΠΘ), της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), του Global Lung Cancer Coalition, του European Lung Foundation (ELF) καθώς και του Lung Cancer Europe (LUCE).