Σχετικά με το θέμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

— Sotirios Tsiodras (@STsiodras) March 18, 2020

Νεότερα για το θέμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – still not enough data https://t.co/4ryZ3THqV5

Θέση στην ιατρική διαμάχη σχετικά με το αν τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν παρενέργειες στα άτομα με νόσο  COVID-19 λαμβάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με σχετικό tweet του παραπέμπει σε σύντομη ανάλυση που έχει αναρτηθεί στο επιστημονικό ιστότοπο MedScape.

Συγκεκριμένα το  άρθρο στoν επιστημονικό ιστότοπο MedScape  αναφέρει τα παρακάτω:

Πρόωρα τα όποια συμπεράσματα τα ΜΣΑΦ

Μετά την  ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν  ότι έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη, σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και τη σύστασή τους για εναλλακτική χρήση παρακεταμόλης, εκατοντάδες έγκριτοι επιστήμονες ανά τον κόσμο αντέκρουσαν άμεσα  ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια τέτοια σύσταση. Το ίδιο κάνει και ο κ. Τσιόδρας μέσω της ανάρτησής του στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 15/03 , το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιβουπροφαίνη ή άλλο ΜΣΑΦ επιδεινώνει τη νόσο COVID-19. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές επίσης  συμφωνούν μεν με το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας αλλά αναφέρουν ότι την  παρακεταμόλη ως καλύτερη επιλογή γενικότερα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Στις 16 Μαρτίου, η εταιρεία RB  με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η ιβουπροφαίνη είναι ένα καθιερωμένο φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για πολλά χρόνια ως αναστολέας του πυρετού και του πόνου. Τα προϊόντα μας που περιέχουν ιβουπροφαίνη χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά από εκατομμύρια καταναλωτές σε 40 αγορές και έχουν διατεθεί ως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για περισσότερα από 30 χρόνια. Όλα τα φάρμακα ελέγχονται αυστηρά για να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της τοπικής υγειονομικής αρχής».

«Η κατάλληλη χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης εξακολουθεί να συνιστάται σήμερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ως μέρος της συμπτωματικής θεραπείας του COVID-19. Η RB δεν έχει επίγνωση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιβουπροφαίνη επηρεάζει δυσμενώς την έκβαση σε ασθενείς που πάσχουν από μόλυνση με COVID-19».

Στις 17/03 , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε για μια ακόμη φορά κατά της αλόγιστης χρήσης ΜΣΑΦ γενικότερα . Ο κος Κρίστιαν Λιντμάγερ, εκπρόσωπος ΠΟΥ ενημέρωσε ότι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού μελετούν σχετικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα  και συμβούλευσε τους πολίτες   να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιβουπροφαίνη.

Και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το ήπαρ.

Ο Γκρέγκορι Πολαντ, Καθηγητής Ιατρικής και Μολυσματικών Νόσων και Διευθυντής στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της  Mayo Clinic, στη Μινεσσόττα των ΗΠΑ, τονίζει ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία κάποιου διακριτού κινδύνου από τη χρήση των ΜΣΑΦ στην περίπτωση της νόσου COVID-19». Και σημειώνει ότι χωρίς ταξινόμηση οποιωνδήποτε νέων δεδομένων για επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες των ΜΣΑΦ σχετικά με την εν λόγω νόσο, όλα είναι υπό διερεύνηση.

«Πιστεύω ότι τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να κάνουμε μια καταληκτική ανακοίνωση, όπως αυτή που έκανε ο Γάλλος υπουργός Υγείας», τονίζει ο Δρ. Πολαντ.