Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ευπαθών

Συνεδρίασε η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών που σκοπό έχει την προστασία από τον κορωνοϊό Covid-19 των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στη συνεδρίαση που προήδρευσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιστράτηγος Π.Σ ε.α. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων σε κλειστές Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι συστηματικοί και τακτικοί έλεγχοι καθώς και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Σημειώνουμε ότι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων σε δομές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται σε κλειστές μονάδες που διαβιούν ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα θέματα που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν:

  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε ευάλωτες δομές κάθε δύο εβδομάδες.
      • Η επικαιροποίηση του προγράμματος διενέργειας μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ και ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.

      • Η διενέργεια ελέγχων τήρησης μέτρων από τις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών σε μονάδες της αρμοδιότητάς τους.

      • Η αυτόματη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους φορείς ελέγχων στο Υπουργείο Εργασίας κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή