Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και προάγει την πρόωρη εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Urology. Σύσταση των ερευνητών, μετά τα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι η εξέταση της πιθανότητας τα συμπτώματα των ανδρών με αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες να προκαλούνται από το σύνδρομο.
«Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες πέντε χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, το 11%, κατά μέσο όρο, πάσχουν από σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν δε στοιχεία που δείχνουν ότι ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι αυξημένος στους συγκεκριμένους ασθενείς.
Όταν οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν, η ποιότητα ζωής βλάπτεται, αφού ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των ασθενών είναι “διπλός” και συγκρίσιμος με αυτόν των χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.
«Κι αυτό γιατί οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη έχουν να “παλέψουν” τόσο με συμπτώματα, όπως η ανεξέλεγκτη παρόρμηση ή ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία, η νυκτουρία και η ακράτεια ούρων, όσο και με την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και με την πρόωρη εκσπερμάτιση.
Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, σε συνδυασμό με θεραπείες και αγωγές», προσθέτει.
Φυσιολογικά, η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα, τα οποία απελευθερώνονται με τη βοήθεια μυών και νεύρων. Όταν είναι μισογεμάτη, ο έλεγχος της επιθυμίας για ούρηση είναι εφικτός για κάποιο χρονικό διάστημα. Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ύπαρξη λίθων ή όγκουστην ουροδόχο κύστη, νευρογενής δυσλειτουργία της και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου.
Είναι μια εξουθενωτική κατάσταση, όπως άλλωστε είναι και η στυτική δυσλειτουργία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς (π.χ. άγχος, κατάθλιψη) και οργανικούς (π.χ. παχυσαρκία, αθηροσκλήρυνση) παράγοντες και συχνά αποτελεί προάγγελο επιπλοκών στην υγεία, ιδίως ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου.
Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις, τις συζυγικές/συντροφικές σχέσεις (αφού πιθανή επιπλοκή της είναι η αδυναμία σύλληψης). Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς, διαταραχές ύπνου και κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου απώλειας ούρων σε δημόσιο χώρο.
Η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους διαφόρων Πανεπιστημίων της Ευρώπης (Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Πολωνίας), των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιδίωξε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της σεξουαλικής δραστηριότητας των ανδρών, καθώς και την επίδρασή της στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση.
Πραγματοποιήθηκε σε 3.001 άνδρες, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων μέσω ερωτηματολογίων και διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν έπασχαν από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την πάθηση.
Η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν συχνότερες στους ερωτηθέντες με συμπτώματα του συνδρόμου απ’ ότι στα άτομα που δεν είχαν αυτά τα συμπτώματα. Αξιοσημείωτο ήταν δε ότι η επίδρασή του στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν ανεξάρτητη από την ηλικία, τις συννοσηρότητες και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.
Η γνώση της ύπαρξης συσχετισμού μεταξύ των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι καινούργια. Μια μελέτη από το 2008 είχε επίσης δείξει ότι οι πάσχοντες ικανοποιούνταν λιγότερο σεξουαλικά, ένιωθαν λιγότερη ευχαρίστηση και είχαν πιο περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Και σε μια άλλη μελέτη του 2013 διαπιστώθηκε σημαντικός συσχετισμός, όπως και σε μια μελέτη του 2021, όπου οι ερευνητές βρήκαν ότι η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία να εμφανίσει υπερδραστήρια κύστη και το αντίστροφο.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; «Διότι και οι δύο καταστάσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως, για παράδειγμα, κάποια φάρμακα, παχυσαρκία, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη, και άγχος. Το άγχος γίνεται αιτία φαύλου κύκλου συμπτωμάτων, αφού επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυτά με τη σειρά τους επιτείνουν το άγχος», τονίζει και προσθέτει:
«Τόσο η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη όσο και η στυτική δυσλειτουργία μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
Για την υποχώρηση των συμπτωμάτων της κύστης συστήνεται η επανεκπαίδευσή της, με συγκεκριμένες ασκήσεις πυελικού εδάφους, αποφυγή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη ή οποιαδήποτε άλλου διουρητικού ποτού (περιλαμβανομένου του αλκοόλ), τήρηση ημερολογίου ούρησης, κ.ά.
Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές, θεραπείες με botox αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για τοποθέτηση νευροδιεγέρτη, αύξηση της χωρητικότητας της κύστης (αυξητική κυστεοπλαστική), εκτοπή των ούρων ή απομάκρυνση των λίθων ή του όγκου που προκαλεί τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Οι επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι τόσο συντηρητικές όσο και επεμβατικές. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αντιμετώπιση του άγχους, η τακτική άσκηση, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος, και φαρμακευτικές αγωγές (ή η τροποποίηση των τρεχουσών) αρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στη φαρέτρα μας έχουμε επίσης τα πολύ αποτελεσματικά κρουστικά κύματα, τα οποία προσφέρουν λύση στο πρόβλημα μέσα σε 30 ημέρες, ανώδυνα και χωρίς φάρμακα. Η δημοφιλία τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τα αγγειακά προβλήματα που οδηγούν στη στυτική δυσλειτουργία (μέσω της δημιουργίας νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος) και όχι μόνο το σύμπτωμα.
Άλλες επιλογές είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση συσκευών που βοηθούν το πέος να πετυχαίνει ικανοποιητική στύση. Η εμφύτευση πρόθεσης στο πέος αποτελεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιλέγεται κυρίως από άνδρες που πάσχουν από αγγειοπάθειες, καρδιοπάθειες, έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή σε άλλες επεμβάσεις πυέλου-κοιλίας, όταν οι συντηρητικές θεραπείες αδυνατούν να θεραπεύσουν.
Όσο οι άνδρες γερνούν, τα συμπτώματα ούρησης και στύσης γίνονται πιο αισθητά. Δεν είναι όμως ανάγκη να ζουν με αυτά. Δεν χρειάζεται να απομονώνονται σε σεξουαλικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να τους χαρίσουν σωστή λειτουργία τόσο της κύστης όσο και της στύσης», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.