Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους ότι μετά την επίμονη και αγωνιώδη προσπάθειά της και την επιστολή που απέστειλε στις 13.5.2020 στο υπουργείο Υγείας, αιτούμενη την άρση των επιστημονικά απαράδεκτων κριτηρίων για την ένταξη των πασχόντων στις ομάδες υψηλού κινδύνου έναντι του κορωνοϊού, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου συνεδρίασε την ίδια ημέρα και αποφάσισε την άρση του ηλικιακού κριτηρίου από τα απαιτούμενα κριτήρια.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ 1856 Β/15.5.2020), στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: «1.5.Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία».
Αναρωτιόμαστε βέβαια ποιος γονιός θα «επιτρέψει» η γλυκοζυλιωμένη του παιδιού του να είναι πάνω από 8.0% ή ο Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος τις τελευταίες 7 ημέρες να είναι άνω των 200 mg/dL, τη στιγμή που οι παραπάνω δείκτες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απουσίες του παιδιού του στο σχολείο.
Η άρση του ηλικιακού κριτηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει για πολλοστή φορά και επιμένει, βάσει των διεθνών και ελληνικών δεδομένων, την αντιεπιστημονικότητα του όρου «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί προκειμένου ένας άνθρωπος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ειδική άδεια ή ένας γονιός να δικαιολογήσει τις απουσίες του παιδιού του.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να δικαιωθεί και να υπάρξει συνολική προστασία των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, χωρίς άτοπους διαχωρισμούς και αντιεπιστημονικές προϋποθέσεις.
Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι ζητά άμεσα την τροποποίηση της πρόσφατης ΚΥΑ με ΦΕΚ 1856 Β’/15.5.2020 και την προστασία όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως γλυκαιμικής ρύθμισης, αλλά και των οικογενειών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους, όπου είναι δυνατόν, να παρέχουν εργασία από το σπίτι μέσω τηλε-εργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, εναλλακτικά να παρέχεται το δικαίωμα της ειδικής άδειας για την προστασία της υγείας τους.
Σχετικά με τους μαθητές και φοιτητές προτείνει να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης του μαθήματος μέσω σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Επαναλαμβάνουμε επίσης και αιτούμαστε για τη διευκόλυνση των πασχόντων και προκειμένου να τους δοθούν οι ανωτέρω δυνατότητες, να καταθέτουν γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία θα αναγράφεται η πάθησή τους, και ελλείψει αυτής, να κατατίθεται γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού τους.