Πάνω από 15.000 τεστ κορωνοϊού στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – Σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών με θετικό τεστ

Ξεπερνούν τις 15.000 τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Η ομάδα του Εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα και διαπίστωσε πως περίπου 1,3% των δειγμάτων ήταν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Πυρετό ανέφερε το 40,9% των θετικών ασθενών, βήχα το 18,7%,  ενώ σε μικρότερα ποσοστά ανέφεραν διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία. Καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,9% ασθενών με θετικό τεστ, αλλά χωρίς συμπτώματα. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους 3 θετικούς στον νέο ιό ήταν ασυμπτωματικός.

Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.

Και μετά την άρση του lockdown, αρκετά τεστ συνεχίζουν να προκύπτουν θετικά χωρίς οι ασθενείς να αναφέρουν συμπτώματα.

«Στην πλειοψηφία οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν, είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι, είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτήν τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», εξηγεί η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια Δρ Ειρήνη Λουίζου.

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη.

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Καθημερινά διενεργούνται στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 250 μοριακά τεστ – με δυνατότητα έως και 600 – με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης  του ιού (rapid test), με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος. Η ζήτηση των ‘’rapid tests’’ εμφανίζεται διαρκώς αυξανόμενη.   

Το εργαστήριο Μοριακής Γενετικής στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με επικεφαλής την Εργαστηριακή Γενετίστρια Δρ Λουίζου Ειρήνη απαρτίζεται από 4 Βιολόγους και 3 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένο με 3 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 4 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.